Koncem roku 2020 to vypadalo, že ten loňský, tedy 2021, bude po stránce her patřit k jedněm z těch zářnějším. Všichni nakonec víme, jak to dopadlo. Ne že by nevyšly zajímavé hry – na takové It Takes Two, Forza Horizon 5, Ratchet & Clank: Rift Apart, Deathloop, Hitman 3, Resident Evil Village nebo Life is Strange: True Colors se jistě bude vzpomínat ještě dlouho.

Ale zase se nám opakuje situace, kdy se spousta her přesunula na další rok. Tedy tento. Co všechno mělo vyjít a nevyšlo a co nás v následujících dvanácti měsících čeká? Na to se podíváme v tomto videu a článku.

A abychom naoko nikomu nekřivdili nebo neměli moc velkou práci s řazením her podle nějaké formy oblíbenosti, půjdeme na to pěkně abecedně.

ABANDONED - 2022

Začneme hrou, která už bohužel zaspala dobu své největší slávy. A to zejména po zpackaném oznámení, které prostě jednak nikoho nezaujalo a jednak vůbec nic neřeklo. Abandoned, což nemá být finální název, od nezávislého studia Blue Box je… no… vlastně moc nevíme. Jde o survival střílečku z pohledu první osoby v otevřeném světě, která má vyjít letos. To je asi tak všechno.

DIABLO IMMORTAL - 2022

Pokud tento text čtete na telefonu, který dozajista máte, protože kdo by ho přece neměl, tak se můžete během začátku letošního roku těšit na odložené mobilní Diablo Immortal. Vzhledem ke všemu, co se ale s Blizzardem děje, je otázkou, jestli nedojde ještě k dalšímu odložení, čemuž bychom se upřímně nedivili.

DYING LIGHT 2 - 4. 2.

Při vyřčení jména Dying Light 2 se určitě nejednomu fanouškovi vybaví vzpomínky z Vietnamu a druzí si připomenou, že tomu bude letos čtyři roky, co byla hra oznámena a následně několikrát odložena.

Podle posledních informací ale hra už předminulý měsíc dosáhla statutu gold, takže je plně hotová a k dalším odkladům by docházet nemělo. Že bychom se konečně akční zombie rubačky s parkourem dočkali plánovaného 4. února/februára? To ukáže čas.

EVIL DEAD: THE GAME - ÚNOR/FEBRUÁR 2022

Minulý rok se měli fanoušci kultovní filmové série Evil Dead dočkat nové hry. Multiplayerová řezničina na motivy slavné značky měla minulý rok nabídnout možnost nám a našim kamarádům bojovat proti zlu. Nakonec se ale dočkáme až během letošního února/februára. Výhodou ovšem je, že odklad přinese plně singleplayerový režim. Pokud tak vyloženě nemáte s kým hrát, možná nakonec budete za odklad radši.

GHOSTWIRE: TOKYO - 2022

Ghostwire: Tokyo od tvůrců The Evil Within je také jednou z her, které se dočkáme až letos. Akční adventura zaměřená na vyhánění zla z tokijských ulic zejících prázdnotou je stále zahalena rouškou tajemství. Útržky z hraní nedávají úplně nejlepší představu o tom, jak vlastně bude tahle akce z pohledu první osoby přesně vypadat a jak se bude hrát. Důraz na tajemno a zvláštní monstra vycházející z japonských legend, hororů a příběhů je ovšem evidentní.

GOD OF WAR RAGNAROK - 2022

I jedna z aktuálně nejočekávanějších her byla posunuta až na letošní rok. God of War Ragnarok značí konec mytologického dobrodružství Krata a jeho syna, které započalo v předchozím díle z roku 2018. 

Tahle příběhová rubanice nás pošle na cestu, při níž budeme muset jak zastavit přicházející Ragnarok, tedy konec světa, tak odhalit pravdu o nyní trochu dospělejším Atreovi. Pomáhat – aspoň tedy doufáme – nám přitom bude například místní bůh války, Týr, nebo někteří staří přátelé.

GOTHAM KNIGHTS - 2022

Letos nás také čeká návrat do Gotham City v kůži jednoho ze čtyř členů Batmanovy rodiny. Robin, Nightwing, Red Hood a Batgirl se budou snažit zastavit Court of Owls – Soví tribunál – který potají ovládá všechny části a tahá za všechny nitky celého Gothamu. Bez Batmana, který je se začátkem hry po smrti, se musí jeho partneři obrátit sami na sebe, aby město ochránili. A to nejen v singleplayeru, ale i kooperaci pro dva hráče.

GRAN TURISMO 7 - 4. 3. 2022

Pro majitele konzolí PlayStation 4 a PlayStation 5 také přijde Gran Turismo 7, které se snaží sérii po pěti letech vrátit na výsluní. Gran Turismo je zpět v plné parádě. V japonském studiu Polyphony Digital tvoří plnohodnotný díl s číslovkou sedm, který nabídne kampaň pro závodníky i příležitostné jezdce, tuning, autoškolu i možnost sbírat automobily a různě si je fotit na všelijakých místech po celém světě. Připraveno bude více než 420 automobilů, včetně naleštěných žihadel i starších ojetých kousků.

HOGWARTS LEGACY - 2022

Jedním z největších otazníků letošního roku, který byl z toho minulého taky odložený, je Hogwarts Legacy. Rozsáhlé RPG ze světa čar a kouzel, které se odehrává před událostmi nejen Harryho Pottera, ale také například Fantastických zvířat. Hogwarts Legacy nás má zavést na Bradavickou školu a její okolí během 19. století, v níž se máme po vzoru RPG v otevřeném světě stát studentem a zažít naše největší fantazie dětství.

Problém je, že kromě několika menších zpráv a oznamovacího traileru jsme ze hry vlastně nic ještě neviděli. Zda tak půjde opravdu o takový splněný sen, jak to zní, to teprve ukáže čas. My ale rozhodně doufáme, že ano.

LEGO STAR WARS: THE SKYWALKER SAGA - 2022

Pokud se velmi aktivně o tuhle hru nezajímáte, možná jste i zapomněli, že vůbec existuje. K oznámení došlo již před více než dvěma lety a ačkoli jsme od té doby dostali několik trailerů a potvrzení, že je titul ve vývoji a nabídne kompletní ságu Skywalkerů – tedy první až devátou epizodu – v herní LEGO podobě, moc se o něm vlastně neví.

Tedy kromě toho, že by měl celý projekt LEGO hry posunout o krok dál a nabídnout rozsáhlejší otevřený svět a nové možnosti. Tak snad se konečně dočkáme, protože k vydání mělo dojít už v roce 2020.

LIFE IS STRANGE: REMASTERED COLLECTION - 1. 2.

Začátek letošního roku se také bude nosit ve znamení návratu do prvního Life is Strange. Remaster a prequelu Before the Storm, které měly vyjít víceméně po boku True Colors, byly odloženy až na prvního února/februára.

PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME - 2022

Další velký návrat do časů minulých nás čeká i v podání Prince of Persia: The Sands of Time od indické pobočky Ubisoftu. Remake kultovních Písků času se při svém oznámení setkal s vlnou kritiky zejména na audiovizuální stránku. Navzdory tvrzení Ubisoftu je populární teorie taková, že právě z toho důvodu došlo k odložení až na letošní rok.

Datum vydání zatím neznáme, ale z posledních finančních zpráv společnosti vychází, že bychom se měli hry dočkat během příštího fiskálního roku. To znamená minimálně od dubna/apríla.

RAINBOW SIX EXTRACTION - 20. 1. 2022

I kooperativně založený spin-off pro populární Rainbow Six Siege se dočká vydání až letos. Přesněji řečeno už za dva týdny, respektive 20. ledna/januára. Tahle kooperativní akce s příměsí nutnosti taktizovat, využívat tichého postupu a schopností specialistů nás vyšle plnit různé úkoly a ne vždy to bude jednoduché. Tak snad to hlavně bude stát za to.

RESIDENT EVIL RE:VERSE - 2022

Společně s jednou z nejlepších her loňského roku, Resident Evil Village, měl také vyjít multiplayerový Re:Verse, který byl nakonec o několik měsíců odložen. A pak znovu. Až do letošního roku. To, co mělo vyjít před polovinou minulého roku ještě začátkem tohoto stále nemáme. Proběhla beta a ta s největší pravděpodobností byla největším důvodem odkladu, přesto je velká otázka, čeho se vlastně ve finále dočkáme. Až se toho dočkáme.

SCORN - ŘÍJEN/OKTÓBER 2022

Horor inspirovaný prací H. R. Gigera známým například pro sérii Vetřelec je další hrou, na kterou si ještě budeme muset počkat. Z posledních informací, kterých obecně nebylo o hře tolik, vychází, že bychom se měli konečně dočkat letos. Zda tomu tak bude, to ještě uvidíme.

SHADOW WARRIOR 3 - ZAČÁTEK 2022

Shadow Warrior 3, který podle ukázek zdárně kombinuje akční hratelnost ze své historie smíšenou s japonskou kulturou a moderními prvky, se nám také představí někdy začátkem letošního roku.

Tahle řezničina s hláškujícím Lo Wangem v hlavní roli rozhodně vypadá na brutálně dobrou zábavu. Tak snad se odklad vyplatí.

SHOVEL KNIGHT DIG - 2022

Pro spoustu hráčů se Shovel Knight Dig řadí do podobné sféry jako Hollow Knight Silksong – pokračování nečekaného indie hitu, které bylo oznámené bůh ví kdy a čeká se na něho ještě déle. Tahle roguelite plošinovka by ale konečně měla po několika odložení vyjít už tento rok, tak snad!

SIX DAYS IN FALLUJAH - 2022

Je libo realistická vojenská simulace? I na tu se můžete letos těšit. Kontroverzní Six Days in Fallujah bylo začátkem loňského roku znovu představené po přibližně 12 letech. Válka v Iráku z pohledu amerických vojáků nabídne například měnící se a generované prostředí. I po takových letech jde ale o lehce kontroverzní kousek, takže je otázka, jaké bude mít i po téhle stránce ohlasy, až někdy během letošního roku vyjde.

STRAY - 2022

Nadějně a unikátně vypadající adventura se ztracenou kočkou v hlavní roli se bohužel ztratila sama o sobě, a to až na začátek letošního roku. Z několik měsíců starých gameplay záběrů vypadá tato hra opravdu dobře a zajímavě, takže doufám, že se tahle prvotina od francouzských BlueTwelve Studio vydaří.

THE LORD OF THE RINGS: GOLLUM - 2022

Čeho se ale obáváme trochu více, je příběhová akční adventura The Lord of the Rings: Gollum s Glumem v hlavní roli. Za vývojem i vydáváním stojí nezávislé studio Daedalic Entertainment, které se může podepsat především pod slavnou point-and-click adventurou Deponia.

Z prvních obrázků i záběrů nevypadá tento titul tak, že by měl udělat díru do světa, ale rozhodně má velký potenciál. Problém je, že jsme toho zatím neviděli tolik, abychom si o něm vážně dokázali udělat pořádný obrázek.

THYMESIA - ÚNOR/FEBRUÁR 2022

Jedna z méně známých her na tomto seznamu je rozhodně Thymesia. Prvotina od sedmičlenného tchajwanského studia pod záštitou Team17 má za cíl ukázat další evoluci akčních RPG inspirovaných Dark Souls. A ze záběrů hra rozhodně vypadá nadějně. Přesto i tento titul musel být odložen. Začátek prosince se tak změnil na letošní rok. Někdy.

TOTAL WAR: WARHAMMER 3 - 17. 2. 2022

O něco jasnější situace je u strategie Total War: Warhammer 3, která se z loňského roku přesunula na začátek toho letošního. Podle posledních zpráv konkrétně 17. února/februára. Snad se dočkáme.

VAMPIRE: THE MASQUERADE - BLOODLINES 2 - 2022

Jeden z mála titulů na tomto seznamu, který dost možná nestihne ani letošní vydání, je Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2. Upírské RPG a pokračování kultovního prvního dílu, u něhož máme bohužel pocit, že se každých několik měsíců objevují další zprávy, že je na tom vývoj poměrně špatně.

Vývoj hry opustil původní designér i další důležití členové včetně hlavní spisovatelky. Mezitím vydavatel Paradox Interactive od projektu odřízl původní studio Hardsuit Labs a práci dal jinému a nespecifikovanému studiu. Celý vývoj je zkrátka jeden velký bordel.

WANDERER - 28. 1. 2022

I majitelé VR headsetů zažili úskalí spojené s odkladem her. Jeden z těch nejvíce nadějně vypadajících titulů bohužel nestihl léto minulého roku, poté ani konec, tak snad konečně stihne 27. ledna/januára. To už tak daleko není.

V téhle logické hře totiž budeme cestovat do různých etap lidské historie a několika různých situací.

WARHAMMER 40,000: DARKTIDE - JARO 2022

Fanoušci Warhammeru se mohou těšit ještě na jeden další odložený titul z tohoto universa. First-person střílečka Warhammer 40K Darktide měla vyjít minulý rok, ale dočkáme se ji až toto jaro. Snad se to čekání vyplatí.

STEAM DECK - 2022

Poslední odložení, které budeme v tomto videu zmiňovat, se netýká přímo žádné konkrétní hry. Odložen byl totiž i jeden významný kus hardwaru, kterým je Steam Deck od Valve. Tenhle přenosný a vcelku silný hybrid mezi počítačem a konzolí byl odložen z konce minulého roku až do toho letošního hlavně z důvodu nízkého počtu kusů. 

Máte nějaké další hry, které byly z loňského roku odloženy na ten aktuální? Dejte nám vědět v komentářích; všechny se sem rozhodně nevešly, ale už tak si myslíme, že jde o poměrně dobrou ukázku, jak nabušený tento rok bude. Na co se nejvíce těšíte?