A je konec. Herní rok 2023 došel ke svému závěru, ceny byly předány a The Game Awards jsou za námi. Co vše se na této velkolepé akci objevilo a událo, tak to zjistíte v seznamu níže.

Věci, které jsme napsali samostatně:

Crazy Taxi, Jet Set Radio, Shinobi, Golden Axe a Streets of Rage

Společnost Sega netroškaří. Na The Game Awards odhalila hned 5, slovy pět nových projektů, které využívají některé z nejslavnějších značek vydavatele. Na své si dříve či později přijdou příznivci Crazy Taxi, Jet Set Radio, Shinobi, Golden Axe a Streets of Rage. A vypadá to, že tím Sega nekončí.

Kemuri

Ikumi Nakamura, kterou lze znát díky práci pro studio Tango Gameworks (The Evil Within), představila nový projekt jejího nezávislého tokijského studia Unseen. Kemuri zatím nemá vydavatele a není jasné, na jaké platformy může vyjít, ale jedno je jisté. Tahle hra zemi původu rozhodně nezapře.

Skull & Bones

Můžeme jen doufat, že Skull & Bones má konečné finální datum. Po několika odkladech, prohlášeních a dalších (ne)očekávaných změnách tu máme datum 16. 2. 2024. Jak na tom je hra po technické stránce, budeme moci vyzkoušet 15. - 18. 12., kdy proběhne uzavřená beta. Skull & Bones by měl vyjít na Xbox Series X/S, PS5, PC a Amazon Luna.

Harmonium The Musical

Ve světě plném rytmu a šílených fantastických zjevení se najednou ocitne hluchá holčička, která i přesto zbožňuje hudbu. Ovšem kvůli svému handicapu si ji nedokáže naplno užít a zkouší různé věci jako jsou například konfety pro různé bubny, aby viděla různé zvuky. S tímto principem se rozhodli vývojáři z The Odd Gentlemen pracovat a vytvořili pohádkový svět plný hudby Harmonium The Musical.

Jak se hra bude hrát a ovládat nám ukázka moc neodhalila, za to to vypadá, že si prožijeme strasti hluchého světa, ale i zábavných hudebních čísel. Hra by měla vyjít v roce 2025 a dostupná bude skrze Netflix a Game Pass.

Persona 3 Reload

Chybět samozřejmě nemůže Persona. Tentokrát jsme se ale dočkali traileru na Persona 3 Reload. Kromě dechberoucí grafiky jsme mohli nahlédnout do kobek v Tartaru, vidět různé boje proti novým nepřátelům a dočkáme se nových příběhových scén. Hra by se měla soustředit na Specialized Extracurricular Execution Squad neboli také S.E.E.S. na střední škole Gekkoukan.

Persona 3 Reload vychází 2. 2. 2024 pro Xbox One, Xbox Series X/S, PS4, PS5 a PC. V den vydání bude titul dostupný také v rámci služby Xbox Game Pass.

World of Goo 2

Už je tomu 15 let, co se na herní scéně objevil roztomilý indie titul World of Goo. Roztomilá a velmi uspokojivá 2D hříčka, ve které bylo vaším hlavním úkolem spojit roztomilé kaňky do relativně pevné konstrukce a utvořit tak cestu. Pokud vás podobný styl hraní baví, tak si připravte mozkové závity, jelikož přichází World of Goo 2 od 2D Boy. Těšit se můžete na různé hádanky, zajímavé mechanismy a nejspíše i uvařený mozek. Datum vydání by mělo spadat někdy na rok 2024. Zároveň netušíme, na jaké platformě se hra objeví.

Pony Island 2: Panda Circus

Vývojář stojící za Inscryption už dříve lákal na novinku, na které pracuje. A tou je Pony Island 2: Panda Circus, který sám označuje za fantasmagorickou cestu časem, mýtem, božstvím a videohrami. Jedná se zkrátka o směs všeho. Hraní z pohledu první osoby, kombinace retro arkádovek nebo i pixelartové adventury. Tady je prostě vše, zamotané a učesané do úhledného klubka, kde nebudou chybět ani poníci, pandy a cirkus už vůbec ne.

Na fantasmagorické dobrodružství se můžeme těšit od příštího roku až do roku 2026. I to datum vydání je docela bláznivé.

Windblown

Nové roguelite akce se dočkáme v graficky roztomilé hříčce Windblown od studia Motion Twin. Ti stojí například za Dead Cells a rozhodně si odsud vzali lehkou inspiraci, jelikož skrze postavu Leapra, který je na misi ochránit Ark před velmi agresivním Vortexem, budete bojovat se svou družinou proti nebezpečným nepřátelům a získávat vzpomínky padlých bojovníků. Ty následně spojíte se svou zbraní a využijete nově nabyté schopnosti k ochraně světa.

Hrát můžete jak sami, tak i v kooperaci s dalším hráčem. Titul bude dostupný skrze Steam už v roce 2024.

Thrasher

Uvolněte se v rytmu hudby a vydejte se na kosmické dobrodružství na vlnách melodie. Ladnými pohyby určujte cestu vesmírnému úhoři a nechte ho vyrůst v „megapříšeru“. Zároveň je potřeba přežít a porazit všechny nepřátele, kteří jsou občas velmi překvapiví.

Thrasher od vývojáře Puddle vychází v roce 2024 PC, konzole a headsety Meta Quest. Titul by měl podporovat i haptiku a prostorový zvuk.

Apex Legends

Spojení Apex Legends a Final Fantasy? Jakkoliv to může znít neuvěřitelně, je to tak. Už 9. ledna/januára 2024 dojde v Apex Legends na nový event, který propojí svět battle royale hitu od studia Respawn Entertainment a EA s prvky Final Fantasy VII: Rebirth od Square Enix.

Dragon Ball Sparking! Zero

Milujete pořádné bitky a Dragon Ball? Přesně to nám přináší společnost Bandai Namco s oznámením nového titulu. Tím je Dragon Ball Sparking! Zero a rozhodně potěší fanoušky této série. Trailer ukazuje Gokuovu i Vegetovi proměnu do mocných modrých podob Super Saiyan. Zároveň se zde objevuje i jeden z ikonických záporáků série Dragon Ball, Freiza.

Datum vydání je zatím neznámé, ale hry se dočkáme na PC, PS5 a Xbox Series X/S.

Exoborne

Letošní herní Oscaři nešetřili představením zbrusu nových her. Řadí se k nim také Exoborne od studia Sharkmob Malmo, které založili bývalí vedoucí The Division. Ti nyní pracují na vlastní pěst na svém vysněném AAA projektu.

Exoborne je taktická extrakční střílečka z pohledu třetí osoby zasazená do otevřeného světa apokalyptické verze Spojených států, které proměnily extrémní přírodní síly, jako jsou tornáda a bouře. Hlavní hrdinové se budou muset účastnit výprav do nepřátelských lokací, které budou obývat jak ostatní hráči, tak i boti ovládaní umělou inteligencí. Naštěstí budete vybaveni speciálním oblekem s unikátními schopnostmi.

Hra nemá datum vydání, ve vývoji je pro PC a konzole.

Warhammer 40,000: Space Marine 2

Brutální akce Warhammer 40,000: Space Marine 2 vyjde až po letních prázdninách.

Po listopadovém odkladu je tady nové datum vydání. Brutální bitvy v akci Warhammer 40,000: Space Marine 2 od studia Saber Interactive si užijeme až po letních prázdninách. Hra vyjde 9. 9. 2024 na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

„Lidstvo je v ohrožení. Impérium vás potřebuje. Vtělte se do nadlidských schopností a brutality vesmírného mariňáka, největšího z císařových bojovníků, a využijte smrtící schopnosti a ničivé zbraně, abyste zničili neúprosné hordy Tyranidů,“ láká společnost Focus Interactive. Hrát budete moci sami, stejně tak v kooperaci s jiným hráčem.

As Dusk Falls

As Dusk Falls se zapsal do paměti skrze svou formu interaktivního dramatu o zradě, obětování a odolnosti, kdy hráči zkoumají propletené životy dvou rodin napříč desetiletími na maloměstě v Arizoně. Právě zde se odehrála nepovedená loupež.

Titul si získal mnoho fanoušků a několik cen. O to větší je radost, že si jej budou moci vychutnat i hráči na konzolích PlayStation 4/5 už 7. 4. 2024.

The First Descendant

Příští rok v létě se na scéně objeví kooperativní střílečka The First Descendant, která nás vezme do světa robotických monster. Samotná ukázka dává důraz na společnou práci, hledání vylepšení a postup skrze samotný příběh. Výška nepřátel a vystřelovací hák navíc naznačuje i pohyb vertikálně. Abyste přežili, budete se muset držet neustále v pohybu a celkem dost pravděpodobně i ve vzduchu.

Pokud žijete v Koreji, tak si titul samozřejmě můžete zahrát. Prozatím ale musíte vydržet, než vyjde The First Descendant u nás, což se stane někdy v létě příštího roku na PC, PS5 a Xbox Series X/S.

THE FINALS

Tak tomuhle říkám překvapení. Po fázi testování bývalí vývojáři Battlefieldu na nic nečekali a na PC, PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S spustili svou bezplatnou týmovou first-person střílečku The Finals. Zaujme důrazem na destrukci. Hra bude vydělávat na kosmetice a Battle Passu. Dnes současně začala první sezóna.

Jak se dočtete v našem preview, ničení prostředí tentokrát není jenom estetický prvek, kdy je radost pohledět, jak se na nepřátelé sesype dům, ve kterém se pozapomněli. V The Finals je ničení i taktický prvek. Mnohdy se budete muset na nějaké místo buďto dostat, nebo jej ochránit. A pak je to hned o něčem jiném, když jste zabarikádovaní, hlídáte svůj cíl výplaty, ale stále musíte počítat s tím, že i stěny jsou váš nepřítel a tam kde vchod není, si ho nepřátele mohou udělat.

odhalena píseň z Final Fantasy 7 Rebirth

Na The Game Awards byla odhalena píseň z Final Fanstasy VII Rebirth. Tento titul se mimo jiné stal i nejvíce očekávanou hrou roku 2024 a jak jinak takový úspěch oslavit než pořádnou hudbou. Skladbu „No Promises to Keep“ složil legendární Nobuo Uematsu a vokály k ní nazpívala Loren Allred.

Samotná ukázka hry předvedla mnoho věcí. Živého Biggse, různá místa, která můžeme navštívit, nové schopnosti a k vidění je samozřejmě Tifa. Poprvé je odhalen i Cid, a to způsobem, který můžeme znát z původní hry. Zatím ale není známo, zda si za něj budeme moci zahrát.

Final Fantasy 7 Rebirth vychází 29. 2. 2024 pro systém PS5. Nabídnout by měl přes 100 hodin zábavy.

Rocket Racing

Studio Psyonix, autoři Rocket League, pod Epic Games připravilo závodní hru Rocket Racing, která bude dnes spuštěna v rámci Fortnite.

Honkai: Star Rail

ASGARD'S WRATH 2

The First Berserker: Khazan

Tales of Kenzera: ZAU

VISIONS OF MANA

WARFRAME

No Rest for the Wicked