Když jsme před pár měsíci upozorňovali na to, že vesmírné RPG Starfield od Bethesdy Game Studios už má svou produktovou stránku na Steamu, hovořili jsme také o tom, že pro budoucnost Bethesda.net Launcheru, kde jakékoliv podrobnosti o hře chyběly, to nejspíš nevěstí nic dobrého. Zároveň jsme ale pochybovali, že by byl provoz launcheru v dohledné době zcela ukončen. Přesně to se však nakonec stane, i když na tuto změnu nedojde hned v dalších dnech.

Společnost Bethesda oznámila, že v následujících měsících zcela ukončí provoz Bethesda.net Launcheru, a tak každý PC hráč dostane možnost migrace na Steam. S využitím postupu, který bude zveřejněn později, tak bude možné přesunout všechny hry, které v rámci launcheru Bethesdy vlastníte, na populární platformu od Valve. Stejně tak se přesune jakýkoliv případný obnos ve virtuální peněžence, a proto Bethesda slibuje, že se vám nic z launcheru neztratí.

Samozřejmě bude možné přesunout i uložené pozice, i když v případě některých her tento proces nebude automatický, takže si vyžádá manuální zásah, zpravidla ve formě přesunu uložených dat do příslušného adresáře Steamu. Zároveň platí, že ukončení Bethesda.net Launcheru nebude mít žádný vliv na váš účet Bethesdy, takže každá hra, která ho doteď vyžadovala nebo podporovala, ho bude vyžadovat nebo podporovat i při hraní přes Steam. K účtu Bethesdy se tedy bude možné i do budoucna přihlásit na webu či přímo ve hře a budou jej podporovat také budoucí tituly společnosti, i když už nebudou k dostání přes Bethesda.net Launcher.

Proces migrace her z Bethesda.net Launcheru na Steam bude zahájen začátkem dubna/apríla letošního roku, tehdy také Bethesda zveřejní podrobnosti o možnostech přesunu. Do května/mája bude přitom launcher stále plně k dispozici, takže ho budete moci dále využívat, ale jakmile začne pátý měsíc letošního roku, sice se dostanete do vaší knihovny, pravděpodobně kvůli těm, kteří migraci během dubna nestihnou provést, ale žádná hra už v rámci launcheru nebude hratelná.

K přesunu na Steam dojde i v případě všech virtuálních měn, například Atomů ve Falloutu 76, a také seznamu přátel v případě titulů, které podporují systém Bethesda.net Friends List. Konkrétně se jedná o Fallout 76, DOOM Eternal, Wolfenstein: Youngblood, The Elder Scrolls: Legends, Rage 2 a Deathloop.

Asi nejvíc se změna z níže uvedených důvodů dotkne prvních hráčů Falloutu 76, proto nás vývojáři z Bethesdy Game Studios už nyní ujistili, že při migraci na Steam dojde k zachování a přenesení postupu, postav, Atomů, postupu v sezóně, seznamu přátel i C.A.M.P.ů. Fallout 76 koneckonců na PC vyžaduje účet Bethesdy bez ohledu na to, přes jakého klienta hru hrajete, takže tohle všechno se váže na účet Bethesdy, ne na samotný Bethesda.net Launcher. Po vydání rozšíření Wastelanders na jaře roku 2020 navíc každý, kdo měl tehdy spárovaný účet Bethesdy se Steamem, automaticky získal Fallout 76 i ve verzi pro Steam, ačkoliv dosud nebylo možné přesunout Atomy, které jste získali při hraní hry přes Bethesda.net Launcher.

HISTORIE BETHESDA.NET LAUNCHERU

Byl to právě Fallout 76, který v roce 2018 zahájil nepříjemné, ale naštěstí relativně krátké období, během něhož byly všechny nové PC hry od Bethesdy zprvu k dostání jen přes Bethesda.net Launcher. Před příchodem Falloutu 76 byl launcher určen primárně pro free-to-play tituly typu The Elder Scrolls: Legends, Quake Champions či Fallout Shelter, které ale byly zároveň k dostání i na Steamu, jemuž byla Bethesda do té doby věrná. Ostatně jako téměř každý velký vydavatel, než si usmyslel, že je dobrý nápad vytvořit vlastní launcher na PC. Také bylo možné zakoupit v rámci launcheru digitální verze her jako The Evil Within 2, Wolfenstein 2: The New Colossus nebo Prey, zkrátka velkou část starších projektů vydávaných Bethesdou, tuto možnost však kvůli naprosté nadvládě Steamu využíval málokdo.

Fallout 76 jste si však v době vydání mohli zahrát na PC jen přes Bethesda.net Launcher a totéž platilo o krabicové verzi her Rage 2, Wolfenstein: Youngblood a DOOM Eternal s DOOMem 64 nebo o opožděném novém digitálním vydání DOOMu z roku 1993, DOOMu 2 a DOOMu 3, původně určeném primárně pro konzole. Nikde jinde jste nenašli ani modovací nástroje pro Fallout 4 a The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition. Což byl problém zejména proto, že launcher formálně nikdy neopustil fázi betaverze a dodnes je z hlediska možností, funkcí, stability a technického stavu velmi chudokrevný a nedopečený. Dokonce víc než Epic Games Launcher, a to už je co říct.

Už v průběhu roku 2019, tedy ani ne rok po vydání Falloutu 76, ale Bethesda zase zmoudřela. Na poli digitálního prodeje tak došlo ke stavu, kdy byly nové hry od Bethesdy k dostání zároveň přes Steam a Bethesda.net Launcher. A když na podzim minulého roku proběhlo vydání Deathloop, mohli se ze starého dobrého Steam klíče konečně radovat i příznivci krabicovek, což byl první velký náznak nepříznivé budoucnosti launcheru od Bethesdy.

Nyní je tedy definitivně jasné, že ta budoucnost už nebude trvat dlouho. Odteď budou zkrátka nové hry Bethesdy k dostání jen přes Steam, Epic Games Store a Windows Store, v krabicovkách budeme snad zase nacházet Steam klíče a veškerý obsah Bethesda.net Launcheru se přesune na Steam. První vlaštovkou tohoto stavu by měla být akční duchařská šílenost Ghoswire Tokyo od tvůrců The Evil Within ze studia Tango Gameworks, tak uvidíme, jak dlouho vydrží, než zase dojde k nějaké radikální změně na trhu s PC hrami.

Závěrem ještě jedna možná zajímavost pro pamětníky - Bethesda.net Launcher je aktuálně jediný herní launcher dostupný na PC, přes nějž je možné oficiálně stáhnout Wolfenstein: Enemy Territory. Tudíž nyní svitla naděje, že bude tato bezplatná klasika z roku 2003 konečně k dostání i na Steamu, bez nutnosti hledat všude možně samostatný instalátor. Inu, jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Samozřejmě je ale možné, že se z Enemy Territory stane výjimka z výše zmíněného slibu, že se nic z Bethesda.net Launcheru neztratí, zvlášť když ten samotný instalátor není ani v dnešní době nijak těžké najít.