Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Přinášíme vám to nejzajímavější z herního světa v jednom článku - během léta v nepravidelném formátu.

- Hazard Zone v Battlefieldu 2042 má být free-to-play, je přesvědčen insider Tom Henderson, který toho o novém Battlefieldu prozradil už hodně a spousta věcí se potvrdila. EA zatím režim nepředstavila.

- Sony má mít v plánu podporu VRR (Variabilní obnovovací frekvence) pro PlayStation 5 v letošním roce, prý na prosinec, prozradil prezident společnosti Value Electronics. Xbox Series X/S podporuje VRR a například u Microsoft Flight Simulatoru přináší zajímavé výsledky: na obou platformách hra běží při 30 snímcích za sekundu, ale s VRR se může dostat na 50 až 120 snímků za sekundu.

- Majitelé konzolí Xbox Series X/S a Xbox One s aktivním předplatným Xbox Live Gold si mohli do své digitální knihovničky zdarma přidat Diablo 3: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition. Microsoft ani Blizzard nic neoznámili a není jisté, zda nabídka bude ještě aktivována.

- Microsoft představil novou barevnou variantu svého ovladače. Jmenuje se Xbox Aqua Shift Special Edition a bude dostupný od 31. 8. Kompatibilní je s Xbox Series X/S, Xbox One, PC a telefony.

- V rámci Amazon Prime Gaming je možné získat kód k aktivaci PC verze Battlefieldu 5 na Originu.

- Společnost Square Enix skrz bezplatný víkend přilákala hráče do Marvel's Avengers. Ožila zejména PC verze, která od pátku měla v průměru desetkrát více hráčů než v minulých měsících. Od vydání se počet hráčů pohyboval kolem tisíce lidí, později pouze kolem několika stovek, zatímco o víkendu se do hry dostalo přibližně 10 000 lidí.

- Na Steamu si můžete zdarma zahrát plnou verzi Ghostrunnera, pokud vám nestačí demo. Současně je do 5. 8. hra zlevněna na 14,99 eur.

- Studio Team Asobi (autoři Astro's Playroom pro PS5) spustilo nové webové stránky a pochlubilo se, že pracuje na své nejambicióznější hře. Současně se hledá herní designér, jenž vytvoří řadu úrovní pro 3D akční hru, z nichž každá musí mít skvělé tempo a být kreativní.

- Nabídka her v předplatném PlayStation Now se rozšířila o Ghostrunner, NieR Automata a Undertale.

- Ori: The Collection s hrami Ori and the Blind Forest a Ori and the Will of the Wisps vyjde 12. 10. na Nintendo Switch.

- Respawn zabanoval další hráče bezplatné střílečky Apex Legends. Dohromady bylo zablokováno přes 2000 účtu. Zajímavé je, že drtivá většina se týká PS4 verze, konkrétně 1965 hráčů, zatímco 44 na PC, 62 na Xboxu a 15 na Switchi.

- Uzavřený test PvP střílečky Tom Clancy's XDefiantvelmi přísné NDA. V podrobném prohlášení o mlčenlivosti vyniká zejména jedna část o oknech a závěsech. Ubisoft tvrdí, že pokud budete hrát v místnosti s oknem, máte si zatáhnout závěsy. Hru by neměli viděn ani členové rodiny, natož kamarádi.

- Vydavatelská společnost Nacon koupila vývojáře hry Session z Crea-ture Studios. „Tato akvizice je součástí naší pokračující strategie externího růstu a umožňuje nám dále rozšířit naše portfolio v segmentu sportovních her. Jsme rádi, že můžeme přivítat talenty společnosti Crea-ture Studios, jejíž odborné znalosti a nadšení posílí naše videoherní podnikání,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Nacon Alain Falc. Nacon má za cíl stát se do roku 2023 lídrem v oblasti AA videoher. Za poslední tři roky Nacon koupil 11 studií.

- Ubisoft před vydáním Far Cry 6 uspořádá bezplatný víkend pro Far Cry 5. First-person střílečku si budou moci všichni zájemci na PC, PS4, PS5, Xboxu One a Xboxu Series X/S zahrát od 5. do 9. 8. V těchto dnech bude i 80% sleva. K dispozici bude singleplayer i kooperace.

- Od 5. do 16. 8. se koná uzavřená beta Age of Empires 4. Vedle výukových misí si členové Age insiders vyzkoušejí také multiplayerové zápasy pro 8 hráčů a bitvy proti umělé inteligenci. Z osmi civilizací, které budou v plné verzi, jsou na výběr čtyři: Mongolové, Dillíský sultanát, Čína a Anglie.

- Aragami 2 odloženo nebude. Tým Lince Works oznámil, že hra je dokončena a vyjde 17. 9. na PC, Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X/S a PS5.

PS: Pokud nenastane nic neočekávaného, tak by Stručně mělo být i zítra v 5:30. Pomalu, ale jistě se budu vracet k pravidelnému vydávání těchto článků, které patří mezi jedny z nejčtenějších u Indiana. Děkuji všem za podporu.