Dobré ráno. Rainbow Six Siege se chystá na next-gen. Na Steamu se více používají gamepady. Původní Spintires zavítá do Číny. Immortals Fenyx Rising v animovaném traileru.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- 1. 12. vyjde bezplatná aktualizace pro Rainbow Six Siege, která vylepší hru pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Na výběr budou režimy Performance a Resolution. V prvním titul poběží v dynamickém rozlišení 4K (1080p na Series S) při 120 snímcích za sekundu. V Resolution bude nativní 4K (1728p na Series S) a 60 snímků za sekundu. Rainbow Six Siege také využije adaptivní spouště a haptickou odezvu ovladače DualSense a stránku Aktivit v uživatelském rozhraní PS5. S upgradem se vám přenesou na novou konzoli všechny vaše nákupy, odemčený obsah i postup. Hrát budete moci s hráči z předešlé generace, ale ne z jiných platforem.

Přečtěte si také: 4A Games slaví 10 let se sérií Metro a odhalují jejich plány do budoucna

- Kolik stojí protipirátská ochrana Denuvo? Hackerská skupina, která napadla servery Cryteku zjistila, že tohle studio za roční použití Denuva u Crysis Remastered zaplatilo 140 tisíc eur. Pokud bude hra obsahovat Denuvo déle, tak po 12 měsících musí Crytek zaplatit 2000 eur za každý měsíc a zaplatit také 60 000 eur za hry v případě, že během 30 dnů bude mít více než 500 tisíc jedinečných aktivací. Navíc je Crytek povinen zaplatit 10 tisíc eur za každý digitální obchod navíc - licence se vztahuje pouze na jeden, tedy Epic Games Store, kde hra vyšla.

- Fall Guys čeká třetí sezóna. Jmenuje se Winter Knockout a měla by začít někdy kolem 7. 12. na PlayStationu 4 a PC. V současné době více informací k dispozici není.

- 15. 12. vyjde nový dodatečný balíček do původního Spintires. Fanoušci této off-road simulace na počítačích se mohou těšit na dobrodružství v Číně, konkrétně na dvou nových mapách vytvořených dle reálných lokalit - China Village a China Canyons. První je inspirována národním parkem Wusu Foshan a druhá kaňonem Dushanzi. Dojde také na tři čínské nákladní vozy a nové typy nákladů, včetně rýže.

- Švédská společnost Enad Global 7 kupuje studio Piranha Games, které je podepsáno za značkou MechWarrior. Na konci loňského roku vydalo MechWarrior 5: Mercenaries a jen na Epic Games Store prodalo stovky tisíc kusů. Za Piranha Games firma Enad Global 7 zaplatí 24,1 milionu dolarů - dvě třetiny v hotovosti a zbytek v nově vydaných akciích. Akvizice by měla být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2021. Piranha Games budou nadále fungovat jako nezávislé studio.

- Když už jsme u MechWarrior 5: Mercenaries, tak na jaře 2021 bude hra dostupná ve verzích pro Xbox Series X/S a Xbox One. Ve stejnou dobu dojde také na vydání na Steamu, GOG a Microsoft Store. Vývojáři připravují přepracované uživatelské rozhraní a celkově chtějí vylepšit titul i na PC, včetně grafického zpracování. Mluví se dokonce i o obohacení kampaně, případně o přidání nového módu kampaně. To vše mají umožnit finance od Enad Global 7.

Přečtěte si také: Rockstar Games naznačuje očekávané GTA VI

- Assassin's Creed Valhalla dnes obdrží důležitý patch. Kromě opravy chyb a problémů přidá Quality režim u Xbox Series X/S a PlayStation 5. Při tomto nastavení poběží hra při 30 snímcích za sekundu na maximální rozlišení a při nejvyšší grafické kvalitě. Na Xbox Series X a PS5 bude standardně nastaven Performance režim, zatímco na Series S to bude Quality.

- Ubisoft láká na akční adventuru Immortals Fenyx Rising prostřednictvím animovaného traileru. Ten zapadá do samotné nátury hry, v níž budete jako Fenyx zachraňovat řecké bohy a bojovat s bájnými příšerami. Hra vyjde 3. 12. s českými titulky na PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One a Switch.

- Na Steamu se v posledních dvou letech zdvojnásobil počet hráčů, kteří hrají s gamepadem. Dříve uživatelé počítačů upřednostňovali myš a klávesnici před ovladačem. Postupně rostla popularita gamepadů Xbox 360 a Xbox One. Nyní ale více do těchto statistik promlouvá také PlayStation. Valve uvádí, že za poslední dva roky vzrostly procenta hráčů využívají ovladač PlayStation z 10,9 procenta na 21,6 procenta. Není divu, že Steam začal rychle podporovat DualSense.

- Hitman 3 poběží na PlayStationu 5 a Xboxu Series X při 60 snímcích za sekundu v rozlišení 4K. Těšit se můžete také na podporu HDR, lepší efekty a dohromady může být na obrazovce v jeden okamžik více než 300 nehratelných postav. Očekává se také podpora adaptivních spouští a haptické odezvy u ovladače DualSense pro PS5. Kreativní ředitel nedávno škádlil, že nový díl Hitmana je poháněn a inspirován PS5.

- Remake Demon's Souls na PS5 lze dohrát za méně než 20 minut. Nevěříte? Speedrunner Distortion2 využil několik dobře známých triků a chyb hry a na konec se dostal za 17 minut a 18 sekund.

- Ambiciózní akční dobrodružství Marvel's Avengers od Crystal Dynamics (tvůrci Tomb Raider) se stále nezaplatilo. Square Enix jsou nadále v problémech a nedaří se jim nakopnout prodeje. Ztrátu ale hodlá japonská společnost postupně zmenšovat, věří, že se Marvel's Avengers budou lépe prodávat - zejména díky dlouhodobé podpoře a bezplatnému dodatečnému obsahu.

- Vydání očekávané expanze The Delicious Last Course pro hardcore plošinovku Cuphead znovu odloženo. Rozšíření bylo oznámeno již v roce 2018 a o rok později mělo dorazit, ale vývojáři chtěli zajistit co nejlepší možnou kvalitu a expanzi odsunuli. Nyní přichází další odklad z důvodu globální pandemie koronaviru. Ta zpomalila práce. Studio MDHR slibuje, že The Delicious Last Course bude splňovat očekávání komunity.

Přečtěte si také: PS5 překonala rekordy Sony. Kdy dorazí další kusy konzole?

- Překvapení od Bethesdy a ZeniMax Online. Bezplatný dodatečný balíček Steel Dawn pro Fallout 76 měl vyjít 1. prosince, ovšem společnosti ho poslaly do světa už včera večer. Vydání uspíšila chyba, kdy aktualizace byla omylem přístupná hráčům na Xboxu One, ti se ale nemohli dostat do hry. Večer pak update oficiálně vyšel a nyní by už měl být dostupný pro všechny platformy a všechny hráče.

- Hráči Microsoft Flight Simulatoru budou nadšeni, tvůrci z Asaba pro ně chystají na každý měsíc velkou aktualizaci. Nový obsah dorazí 22. 12, 26. 1. a 23. 2. Obzvlášť zajímavá je druhá aktualizace, která po Japonsku vylepší Spojené království. Nejnovější update - již dostupný - je věnovaný Spojeným státům americkým. Souběžně vývojáři potvrdili přípravu vrtulníků, ovšem těch se máme dočkat až v roce 2022. Do té doby má na komunitu čekat i podpora virtuální reality.