Strašně to uteklo, ale od vydání Metro 2033 už uběhlo 10 dlouhých let. Série Metro se stala hitem, která kdysi malé nezávislé ukrajinské studio vystřelila mezi přední vývojáře. Po úspěchu s Metrem 2033 následovalo pokračování Metro: Last Light v roce 2013. Obě hry se pak dočkaly grafického vylepšení s názvem Metro Redux a po pěti letech došlo na zatím poslední díl Metro Exodus.

Příběh Exodu byl zakončen letos pomocí druhého příběhového DLC s názvem Sam's Story a nedávno bylo celé studio odkoupeno společností THQ Nordic. A jak bude jejich příběh pokračovat dál? O tom se dnes ve svém blogovém článku rozpovídali společně s oslavami 10 let se sérií.

METRO EXODUS PRO KONZOLE NOVÉ GENERACE

Jedná z nejbližších novinek, co nás čeká, je Metro Exodus na konzolích nové generace. Hra na Xbox Series X/S a PlayStation 5 plně využije toho, co konzole zvládnou. To zahrnuje vyšší počet snímků za sekundu, vyšší rozlišení, rychlejší načítání a podporu ray-tracingu, která byla doteď exkluzivní pro PC verzi.

Velmi příjemným překvapením je, že tyto bonusy budou pro aktuální vlastníky zdarma. Pokud tedy máte verzi pro PS4 nebo Xbox One, na nové konzoli (samozřejmě v rámci stejné společnosti) si budete moci nových vylepšení v průběhu příštího roku užít zdarma.

4A Games také údajně pracují na dedikovaných verzích pro Linux a Mac.

DALŠÍ HRY, KTERÉ STUDIO CHYSTÁ

A co vlastně ukrajinské studio chystá dál? Aktuálně se pracuje na dvou nových projektech. Tím prvním je nová hra v universu Metra.

Práce na ní již začaly a postavena bude přímo pro konzole nové generace a počítače, což také zahrne kompletní přepracování enginu. O novém Metru samozřejmě zatím moc nevíme, ale studio se nechává slyšet, že jsou oddáni příběhově založenému a singleplayerovému zážitku.

[...] nasloucháme tomu, co fanoušci říkají a víme, co je pro vás důležité. Bereme naši zodpovědnost vůči sérii vážně a myslíme si, že budete nadšeni našimi plány pro další kapitolu,“ píše tým ve svém článku.

Součástí těchto plánů je i již dříve avizovaný multiplayer v universu Metra. U něho se vývojáři o detaily také nepodělili, ale chtějí hráče ujistit, že nejde o žádný prvoplánový projekt nebo aby skočili na trend. Má jít o něco, co chtějí zkusit, ale ne na úkor singleplayerového vývoje a tak, aby to dávalo v universu Metra smysl.

Zároveň upozorňují, že je všechno teprve v plenkách. Zatím nejsou rozhodnutí, zda bude multiplayer součástí nového Metra, nebo jak to vlastně bude fungovat. Tak uvidíme.

Třetím projektem, jehož detaily také nevíme, je něco z úplně nové značky. Cílem je celé studio rozrůst, aby měli kromě Metra ještě něco dalšího, na čem mohou pracovat.

RETROSPEKTIVNÍ MAPA SE SÉRIÍ METRO

V neposlední řadě studio 4A Games slaví 10 let se sérií Metro i pomocí speciální interaktivní mapy, nebo možná přesněji řečeno časové osy. Nebo tedy spíše časové osy ve formě mapy metra. Zkrátka se na to koukněte sami a pochopíte.

Celá mapa/časová osa zahrnuje informace nejen v rámci universa her a knih, ale i informace z našeho světa, jako kdy došlo k vydání a tak podobně. Jde rozhodně o zajímavou věc, nad kterou jste strávit nějakou chvilku.