V posledních hodinách je těžké se soustředit. A je těžké jen tak přehlížet evidentní situaci na Ukrajině, která právě nyní probíhá. Ukrajině samozřejmě vyjadřujeme podporu a myslíme na všechny její občany, včetně našich přátel, známých či rodin, které jsou nyní v těžké situaci. 

Ukrajina patří mezi svobodné země a stejně jako má Česká či Slovenská republika své vývojáře, zrovna tak Ukrajina dala světu celou řadu skvělých her. A proto jsme si řekli, že by byl dobrý nápad se na herní scénu Ukrajiny podívat, protože hry z této země ovlivnily celý herní průmysl více, než byste řekli.

Stalker a Metro

Do videoherní mapy se nejvíce propsaly týmy 4A Games a GSC Game World, které mají kanceláře v Kyjevě. Tyhle dvě společnosti toho mají společného více. Obě nás zavedly do postapokalyptických světů, v nichž by nikdo z nás nechtěl žít. Nebo byste se chtěli potulovat po okolí radioaktivního Černobylu zamořeného všelijakými mutanty nebo žít pod povrchem Moskvy a bojovat každý den o život? Rozhodně ne!

Podobné zasazení není náhoda, 4A Games založili bývalí vývojáři GSC Game World. Kromě známé série S.T.A.L.K.E.R. jsme se díky GSC mohli stát dobyvateli Evropy v real-time strategické sérii Cossacks, která se v roce 2016 dočkala třetího dílu. Na prosinec toho letošního je v plánu dlouho očekávaný S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl za podpory Microsoftu, ale bohužel nikdo teď neví, jak to vlastně bude – vývojáři se nyní z očividných důvodů věnovat vývoji nemohou.

4A Games se zase po dokončení Metra Exodus v roce 2019 už pod společností Embracer Group (majitel THQ Nordic, Deep Silveru, Saber Interactive či Warhorse Studios) zaměřili na dva projekty. Jeden je zasazen do světa Metra a druhý je úplně novou AAA značkou.

Dalo by se říct, že ukrajinští vývojáři sériemi Stalker a Metro ukázali světu, jak se mají dělat ponuré postapokalyptické hry. Obě značky se vyznačují poutavým příběhem a skvělou hratelností. S větší podporou ze Západu chtějí vytvářet ještě lepší, kvalitnější a rozsáhlejší tituly.

V podobném postapokalyptickém duchu se drží také Survarium od studia Vostok Games, které v Kyjevě v roce 2012 založil Oleg Yavorsky po rozpadu GSC. Survarium sází na smrtící anomálie stejně jako Stalker. Na rozdíl od slavnější akce ale nabízí přežívání v postapokalyptickém světě pro více hráčů a klade důraz na souboje hráčů. Hra se nachází v předběžném přístupu na Steamu a nedávno bylo rozhodnuto, že v půlce května budou servery vypnuty. Tvůrci se chtěli plně věnovat nové AAA střílečce založené na známé značce. Tento projekt má být silně zaměřen na příběh a určitým vodítkem je zmínění Jamese Camerona a prostředí Pandory z Avatara.

V KŮŽI SHERLOCKA HOLMESE

Nejsou to ale pouze postapokalyptické hry, které jsme si od ukrajinských vývojářů mohli zahrát. Frogwares, které je největším nezávislým studiem v zemi, a kromě Kyjeva má kancelář v irském Dublinu, se zaměřuje na akční adventury. Určitě znáte Sherlock Holmes: Chapter One z loňského roku, kde jsme si užili příběh z počátku kariéry slavného detektiva a jeho snahu vyřešit vraždu jeho matky na Středozemním ostrově. Známá je také akční hororová a detektivní adventura The Sinking City inspirovaná H. P. Lovecraftem. 

MEN OF WAR A VIRTUÁLNÍ REALITA

Příznivci real-time strategií zase budou znát Best Way, které ve městech Severodoněck a Luhansk na Donbasu vytvořilo sérii Men of War ve spolupráci s ruskou 1C Company. Jejich Gem game engine pohání další hry od 1C, včetně Call to Arms a Majesty. 

Ukrajinští vývojáři promluvili také do světa virtuální reality, konkrétně lidé z Beatshapers se StarDrone VR. Na kontě mají také řadu portů pro PlayStation Minis a PlayStation Vita. 

Na Ukrajině sídlí řada známých studií a pobočky v zemi má také mnoho zahraničních videoherních firem.  Mezi největší se řadí Ubisoft s týmem v Kyjevě, který spolupracoval na mnoha velkých franšízách, jako je Tom Clancy's Ghost Recon, Assassin's Creed, Far Cry, Watch Dogs, Trials a další. Má také bohaté zkušenosti s porty her na PC a vývojem mobilních her. 

V Kyjevě má kanceláře také běloruská společnost Wargaming provozující bezplatné hry World of Tanks, World of Warplanes a World of Warships. Důležité studio má v hlavním městě Ukrajiny ještě německý Crytek. Autoři série Crysis v roce 2006 z něho udělali plnohodnotný vývojářský tým, jenž v roce 2013 dal světu bezplatnou first-person střílečku Warface

Charkově a Lvovu vznikají mobilní hry pod záštitou Gameloftu a v kyjevských kancelářích mezinárodní firmy Room 8 Studio se podíleli na mnoha velkých hrách prostřednictvím návrhu uměleckých konceptů, 3D modelů a animací. 

Jak jsme si právě ukázali, z Ukrajiny pochází mnoho skvělých projektů a doufáme, že si v budoucnu od zkušených a ambiciózních tvůrců budeme moci zahrát další

Ať už bude mít aktuální situace jakýkoliv výsledek, na Ukrajinu rozhodně nikdo jen tak nezapomene.