Prodeje fyzických her z hlavních evropských trhů a digitální prodeje od většiny předních vydavatelů odhalují zajímavé informace. Nejvíce her se prodává ve verzi pro PC. Následuje PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4 a Xbox Series X/S. Potvrzuje se, že majitelé konzolí Xbox využívají hojně předplatné Game Pass.

V roce 2023 se v Evropě prodalo 182 milionů her pro počítače a konzole. To je o 1,7 % více oproti předchozímu roku, hlásí GamesIndustry.biz. 34 % všech prodaných her v roce 2023 byly ty, které vyšly ve stejném roce. O 12 měsíců dříve to bylo 35 %.

Nejprodávanější konzolí na sledovaných evropských trzích je PlayStation 5 s meziročním nárůstem 177 %. Na druhém místě se nachází Nintendo Switch s poklesem o 10 % oproti roku 2022. Na třetím místě je Xbox Series S a X, kde prodeje meziročně klesly o 18 %. Je to zajímavé, ale prodeje PlayStationu 4 meziročně vzrostly o 671 %. Celkově se prodalo 7,4 milionu konzolí, což je o 42 % více než v roce předchozím. Periferních zařízeních se prodalo 20,5 milionu. Vede DualSense, druhý je Xbox Series.

Nejprodávanější hrou loňského roku v Evropě je EA Sports FC 24 od Electronic Arts. Na druhém místě se umístilo Hogwarts Legacy, které dosáhlo opravdu skvělých výsledků. Akční RPG ze světa Harryho Pottera se stalo masivním hitem v celé Evropě. Žádné jiné hře, kromě fotbalových titulů od EA, se od roku 2017 nepodařilo za kalendářního rok prodat tolik kusů.

EA Sports FC 24 prodala v roce 2023 o 9 % méně kusů ve srovnání s FIFA 23 v roce 2022. Není divu, že se předloňský fotbal nachází na třetím místě. Naopak Call of Duty: Modern Warfare 3 na čtvrtém místě potvrzuje zklamání. Ve srovnání s Modern Warfare 2 z roku 2022 jsou prodeje o 32 % horší. Activision Blizzard si alespoň mohl spravit chuť s Diablem 4, které se nachází na šestém místě pod Grand Theft Auto V. Rockstar je celkově v Evropě úspěšný, westernovka Red Dead Redemption 2 je na osmém místě.

Otázkou je, jak je na tom The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Nintendo totiž nesděluje prodeje digitálních verzí, takže můžeme pouze odhadovat, zda poslední dobrodružství Linka by nebylo mnohem výš. To samé Super Mario Bros Wonder na místě devátém. Desítku nejlepších uzavírá PS5 exkluzivita Spider-Man 2.

  1. EA Sports FC 24 (EA)
  2. Hogwarts Legacy (Warner Bros)
  3. FIFA 23 (EA)
  4. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Activision Blizzard)
  5. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  6. Diablo 4 (Activision Blizzard)
  7. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo)*
  8. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
  9. Super Mario Bros Wonder (Nintendo)*
  10. Spider-Man 2 (Sony)
  11. Star Wars Jedi: Survivor (EA)
  12. Assassin's Creed Mirage (Ubisoft)
  13. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)*
  14. Call of Duty: Modern Warfare 2 (Activision)
  15. F1 23 (EA/Codemasters)
  16. Nintendo Switch Sports* (Nintendo)
  17. Resident Evil 4 Remake (Capcom)
  18. God of War Ragnarok (Sony)
  19. NBA 2K23 (2K Games)
  20. It Takes Two (EA)

* Nezahrnuty digitální prodeje

VYSVĚTLIVKY K EVROPĚ

Digitální prodeje zahrnují hry prodávané v Rakousku, Bahrajnu, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, Kypru, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Islandu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Maltě, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku, Ukrajině, SAE a Spojeném království.

Fyzické prodeje nezahrnují všechny hry, ale pouze ty, které se prodávají v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Spojeném království.

Prodeje konzolí zahrnují Belgii, Dánsko, Finsko, Francii, Itálii, Portugalsko, Rusko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko. Prodej příslušenství pokrývá stejné trhy, až na Švýcarsko.