V Respawnu připravují novou značku. Tvůrci remaku Demon's Souls chystají něco, co posune hranice jejich studia. People Can Fly koupili Phosphor Games. Tajemný Judgment Day. Hry zdarma na Epicu.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Forza Horizon 5 bude představena za necelé dva měsíce na E3. Původně měly být open-world závody údajně ukázány už loni na stejné akci, ale Microsoft si to rozmyslel. Současně dva insideři, včetně Jeffa Grubba, popírají spekulace o zasazení do Japonska. Kde se ale Forza Horizon 5 bude odehrávat, to už ani jeden z nich neprozradil. Co myslíte, chce Microsoft vydat novou Forzu Horizon letos?

- Druhým překvapením má být Starfield. Na oficiálních stránkách společnosti Zenimax se u vesmírného akčního RPG od tvůrců Falloutu objevila informace, která nasvědčuje vydání v letošním roce. Starfieldem by Bethesda mile překvapila.

- Nová hra posune hranice studia, vzkazuje fanouškům zástupce Bluepoint Games, autoři remaku Demon's Souls pro PlayStation 5. Peter Dalton tím přiléhá olej do ohně. Už delší dobu se spekuluje, že jim Sony mohlas svěřit vývoj jedné z oblíbených značek Konami - remake Silent Hill nebo Metal Gear Solid.

- Sony obnovila ochrannou známku pro PlayStation Home, sociální platformu, která byla určena pro PS3. Fanoušci se už baví, jak bude PS Home vypadat v moderní podobě. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se PS Home vrátilo. Sony spíše nechtěla přijít o ochrannou známku.

- Před 35 lety, 25. 4. 1986, vyšla první hra obsahující kód Konami, který se v průběhu let stal velmi legendární. Šlo o hru Gradius pro Famicom.

Přečtěte si také: Přeprodané kusy PlayStation 5 v e-shopech

- V rámci digitálních předobjednávek si můžete předběžně stáhnout PlayStation 5 exkluzivitu Returnal, abyste mohli 30. 4. bez dalšího čekání začít hrát. Na SSD disku konzole si musíte uvolnit alespoň 56 GB volného místa.

- Polská společnost People Can Fly koupila americké studio Phosphor Games. Firma byla založena v roce 2009 v Chicagu a vytvořila různé menší tituly. People Can Fly tvrdí, že získali zkušené tvůrce, kteří jim pomohou s vývojem rozmanitých her. Nedávno od nich vyšla střílečka Outriders. Mezitím pracují na neohlášených projektech pro Square Enix a Take-Two.

- V Respawnu se nebude soustředit pouze na Apex Legends, Star Wars Jedi Fallen Order a Titanfall. Studio pod Electronic Arts je na začátku vývoje „super vzrušujícího“ nového projektu. Pro něj shánějí softwarového inženýra, který se zapojí do práce na nové značce. Pro tu bylo zatím vyčleněno pouze pět lidí.

Přečtěte si také: Kolik hráčů zažádalo o vrácení peněz za Cyberpunk 2077?

- Akční looter-slasher hra Godfall, jež vyšla koncem minulého roku na PC a PlayStation 5, by mohla zamířit na PS4. Svědčí o tom aktualizace na stránkách PEGI. V ratingu se z ničeho nic objevila verze pro PlayStation 4.

- PlayStation Now začalo ve vybraných zemích podporovat streamování her v rozlišení 1080p. Dříve bylo streamování her omezeno na 720p, zatímco Amazon Luna nabízí 1080p a Stadia až 4K. Postupně se má podpora rozšiřovat, ale pro nás se nadále nic nemění; pro Českou republiku a Slovensko není PS Now oficiálně dostupné.

- Epic Games Store nabízí do čtvrtka zdarma Alien: Isolation a Hand of Fate 2. Mezitím byl katalog rozšířen o aplikace. Přes klienta si můžete stáhnout Spotify Music, Itcho.io, Brave, KenShape (80 Kč) a Krita (210 Kč). Společnost slibuje, že v budoucnu budou přidány další aplikace, včetně Discordu.

- Oficiální stránky japonské detektivky Judgment lákají na Judgment Day. Tajemný odpočet skončí 7. 5. v 16:00 našeho času. Fanoušci doufají v oznámení druhého dílu. Eventuálně může jít ale i o PC verzi prvního dílu. Nedávno vyšly verze pro PS5, Xbox Series X/S a Google Stadia.

Přečtěte si také: Biomutant láká do rozsáhlého herního světa

- Kooperativní adventura It Takes Two prodala více než milion kusů, pochlubilo se studio Hazelight Games na Twitteru a poděkovalo hráčům. Tržby podle nich stále rostou. Josef Fares doufá, že uvidí více podobných her.

- Xbox Game Pass měl překonat 23 milionů předplatitelů, prozradil novinář Jez Corden z Windows Central. Microsoft se zatím k úspěchu nevyjádřil. Pokud jsou ale informace Cordena správné, znamená to, že služba z Microsoftu za poslední tři měsíce vzrostla o pět milionů předplatitelů.

- Společnost 505 Games ze Steamu odstranila základní verzi Control, Season Pass a dvě dosud publikovaná rozšíření. Koupit lze pouze Ultimate Edition za 39,99 eur.

- Hood: Outlaws & Legends bude podporovat ray-tracing efekty a DLSS od Nvidie. Jen to nebude v den vydání. V plánuje je také podpora pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S, kde bude 60 snímků za sekundu a také podpora ray-tracing. Podrobnosti o rozlišení pro každou platformu se dozvíme později.

- Už za dva dny bude spuštěna PlayStation 5 verze bezplatného hitu Genshin Impact. V novém videu se podíváme na vylepšenou grafiku v nativním rozlišení 4K. Podle vývojářů je vydání PS5 verze jen začátek. Svět Genshin Impact se brzy rozšíří o zcela nové oblasti. V současné době jsou ve hře dvě velká města z plánovaných sedmi.

Přečtěte si také: Oficiálně: Nový Battlefield je návratem totální války