V posledních týdnech se šušká o změně strategie Microsoftu. Americká společnost má na PlayStation 5 vydat rytmickou akci Hi-Fi Rush a pirátské dobrodružství Sea of Thieves. První jmenovaná má dorazit do konce března.

Tohle má být ovšem jen začátek. Redmonský gigant má rozbořit bariéru mezi konzolovými exkluzivitami a na PS5 portovat dokonce vesmírné RPG Starfield od Todda Howarda a Bethesda Game Studios. Na konzoli od Sony se má objevit po vydání příběhového rozšíření Shattered Space. To znamená někdy koncem letošního roku, tvrdí důvěryhodné zdroje serveru Xbox Era.

Tom Warren z The Verge zjistil, že na PS5 má být portován Indiana Jones and the Great Circle. Microsoft má s akčním dobrodružstvím slavného archeologa počítat v prosinci na Xboxu Series X/S a PC a jen o několik měsíců později má hra zamířit na PS5. Andy Robinson z VGC by se nedivil, kdyby došlo i na starší a menší tituly, zmínil Pentiment, Halo nebo Forzu Horizon. Dvě poslední hry jsou čistě Xboxu, tak by jejich vydání na PlayStation bylo opravdu překvapením. Leaker Nick Baker ještě jako pravděpodobnou hru pro PS5 zmiňuje Senua's Saga: Hellblade 2.

Změna strategie měla v Microsoftu vyvolat velkou a ostrou interní debatu. Diskutovat se mělo o výhodách a nevýhodách uvedení her Xboxu na jiné platformy. Pravděpodobně ale zvítězil úspěch PlayStationu 5 (více než 50 milionů prodaných kusů) a vidina vydělat další peníze. Ty by mohly pokrýt investice do Game Passu.

Microsoft spekulace nekomentoval. Dle zdrojů má být vše ještě na stole a plány se mohou v průběhu následujících týdnů a měsíců změnit. Nové informace jsou v souladu s tím, že Microsoft postupně opouští od nutnosti prodávat Xbox a herní divize se má transformovat a zaměřit na vývoj her a v budoucnu ještě na obsah dostupný v cloudu. To neznamená, že nevyjde další konzole Xbox. Ta by být měla, jen na prodeje Microsoft nebude klást důraz a dá hráčům na výběr, kde a na čem chtějí hrát.