Dobré ráno. Bethesda modernizuje své technologie kvůli vesmírnému dobrodružství Starfield. Sony sleduje zpětnou vazbu na novou party na PS4. Novým bestsellerem je horor Phasmophobia.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Jednotlivé regionální pobočky Microsoftu připomenuly na sociálních sítích informace o Xbox Series X a Xbox Series S. Mezi nimi i tuzemské zastoupení. To píše o největší nabídce prémiových her v historii Xboxu, o tisících hrách ze všech generací Xboxu, o 30 plně optimalizovaných her a o 20 her s bezplatným upgradem skrz Smart Delivery. Tento program vám zajistí, že vaše hra z Xboxu One bude bezplatně vylepšena pro Xbox Series X/S.

- Tajemné vesmírné dobrodružství Starfield od tvůrců Falloutu z Bethesdy je vytvářeno na vylepšeném grafickém enginu a má zcela přepracovaný systém pro animace. Na svém LinkedIn profilu to uvádí Eric Braun, senior programátor Bethesdy.

- Odklad hlásí remake XIII, ale naštěstí pouze ve verzi pro Nintendo Switch. Té se hráči dočkají až v roce 2021, zatímco na PC, PS4 a Xbox One nadále platí 10. 11. 2020. O víkendu jsme informovali o gameplay traileru zaměřeném na zbraně.

- Je to tak. Rainbow Six Siege bude skutečně dostupné v Xbox Game Passu pro Xbox One. Do předplatného se dostane 22. 10. a pokud si platíte Xbox Game Pass Ultimate, tak si díky xCloudu zahrajete i na smartphonech. Pokud se nepletu, jde o první hru od Ubisoftu v Xbox Game Passu.

- Připomenul se nám také DiRT 5. Codemasters poslali do světa krátké gameplay video lákající na Xbox Series X verzi hry. Arkádové závody na novém Xboxu budou mít rychlejší načítání, lepší grafiku i možnost hrát při 120 snímcích za sekundu, když to vaše televize/monitor podporuje.

- Ferrari degradováno. Codemasters prostřednictvím bezplatného patche provedli změny v F1 2020. Mezi nimi snížili výkon týmů Ferrari, Alfa Romeo a Haas. Plus zvýšili výkon u monopostů týmu Racing Point. Došlo také k aktualizaci přileb Lewise Hamiltona a Valtteriho Bottase. Patch je dostupný pro PC, v dohledné době by měl vyjít i pro konzole PS4 a Xbox One.

- Sony pozorně sleduje negativní zpětnou vazbu na změnu party v poslední aktualizaci systému PS4. Společnost naznačuje, že na cestě mohou být změny, případně vysvětlení, proč se takto party na PlayStationu 4 změnila.

Přečtěte si také: Xbox Series X se teď prodává pod 10 tisíc korun

- Xbox Series S může mít lepší prodeje než Xbox Series X. Levnější a méně výkonné konzoli věří Phil Spencer. Šéf herní divize Microsoftu věří, že tahle konzole prodá mnohem více kusů. Přitom Spencer očekává, že první hráči si vyberou Xbox Series X, ale časem prodeje Series S porostou, protože na ceně, dle něho, opravdu záleží. Spencer odhalil i jednu zajímavost: Series S může načíst některé hry rychleji než Series X, je to z důvodu toho, že hry budou mít menší rozlišení.

- Z nenápadného hororu je bestseller Steamu. Vývojáři hry Phasmophobia zažívají skvělé časy. Jejich titul je nejprodávanějším za minulý týden na digitální platformě Valve a v jeden den ho hrálo až 81 tisíc lidí současně. Navíc má Phasmophobia na Steamu neuvěřitelných 97 procent kladných uživatelských recenzí, celkem jich je napsáno téměř 39 tisíc.

- Ve studiu WB Games Montréal, kde vytvořili Batman: Arkham Origins a nyní pracují na Gotham Knights, se nenudí. Hledají totiž zkušenou posilu, která se připojí k vývoji úplně nové AAA značky. Projekt má mířit na více platforem.

- P.T. nebude možné stáhnout do PS5. Konami nepočítá se zpětnou kompatibilitou hratelného teaseru pohřbeného restartu série Silent Hill a nebude P.T. nabízet ani v PlayStation Store - odstraněno bylo už v roce 2015. Přitom P.T. hráči považují za nejlepší hororovou hru roku 2010, navzdory krátké herní době. P.T. mohou hrát pouze ti, co mají teaser nainstalovaný v PS4.

Přečtěte si také: Xbox Series X s motivem Wonky doplňuje čokoládový ovladač

- Rocket League po roce vítá zpět halloweenský event Haunted Hallows, doplněný strašidelnými předměty na téma filmů Krotitelé duchů. Tyto předměty budou moci hráči získat plněním speciálních výzev. Nezapomeňte, že Rocket League je free-to-play, zdarma můžete hrát na PC přes Epic Games Store, PS4, Xboxu One a Switchi.

- Disco Elysium: Game Boy Edition zdarma. Fanoušek vytvořil Nintendo Game Boy verzi populárního RPG a vývojáři mu za jeho práci poděkovali. Hru si můžete stáhnout zde, případně si ji zahrát ve webovém prohlížeči nebo smartphonu. Mezitím se čeká na konzolové verze, na nichž tvůrci pilně pracují.

- Navzdory horším recenzím a mikrotransakcím je FIFA 21 nejprodávanější hrou minulého týdne ve Velké Británii. Následuje Animal Crossing: New Horizons, Mario Kart 8 Deluxe, Minecraft ve verzi pro Switch a Ring Fit Adventure. Na devátém místě najdeme Crash Bandicoot 4: It’s About Time a desítku nejprodávanějších uzavírá GTA V.

- Na Steamu si můžete stáhnout demo adventury Syberia: The World Before a zjistit, zda vás plná verze zaujme. Ta vyjde v roce 2021 a nabídne dvě příběhové linky.

- Už dlouho jsme neslyšeli o Battlefieldu V, tak to pojďme napravit. V EA DICE v současné době pracují na novém díle, který vyjde v příštím roce. Během čekání si ale majitelé Xboxu Series X budou moci Battlefield 5 zahrát v nativním rozlišení 4K při konstantních 60 snímcích za sekundu. Na Xboxu Series S by měl být zážitek plynulý, ale bez nativního 4K.

- Amnesia: Rebirth v zahraničních recenzích obdržela velmi dobré hodnocení. USGamer sáhl po 4,5/5, GameSpot se rozhodl pro 8/10, 8/10 dalo také americké IGN a 91/100 potom PC Gamer. Hra vychází dnes na PC, PS4 a Xbox One. Recenzenti měli tentokrát ztíženou práci, zjistili, že se o hře nemohou moc rozepisovat, aby nehrozilo vyzrazení příběhové zápletky.

- Předevčírem to bylo osm let, co vyšel Euro Truck Simulator 2. České studio SCS Software děkuje za přízeň své nejlepší komunitě.