Světe div se, za několik dnů tomu už budou tři roky od oznámení, že tvůrci novějších dílů série Wolfenstein ze švédského studia MachineGames ve spolupráci s Toddem Howardem z Bethesdy Game Studios, vydavatelem Bethesda Softworks a divizí Lucasfilm Games chystají novou akční adventuru, jejímž hrdinou bude slavný archeolog Indiana Jones. Od té doby jsme toho o projektu oficiální cestou moc neslyšeli, ale nyní je konec čekání na novinky konečně na dohled.

Microsoft oznámil další Developer_Direct, akci prezentující novinky od Xbox Game Studios a Bethesdy Softworks, kterou Microsoft koneckonců vlastní. A největším lákadlem je právě nový herní Indiana Jones od MachineGames. Přímý přenos Directu začíná 18. ledna/januára 2024 ve 21:00 našeho času a v jeho průběhu má Indyho další dobrodružství dostat více než 10 minut prostoru. Očekávat máme první gameplay trailer, záběry ze hry, komentář tvůrců nebo detaily o zasazení, o příběhu a o tom, jak budou hráči za doktora Jonese vlastně hrát.

Vypadá to tedy, že nás čeká dost obsáhlá premiéra a že bychom se hry nakonec mohli dočkat ještě v průběhu letošního roku. Termín vydání ale dosud odhalen nebyl, s jistotou se dá říct jen to, že půjde o exkluzivitu pro PC a Xbox Series X|S. Původně se sice počítalo s multiplatformním vydáním, po odkoupení Bethesdy si však Microsoft u Disneyho a Lucasfilmu, který značku Indiana Jones spravuje, vyjednal úpravu originální dohody o vývoji projektu, aby se mohl pochlubit další exkluzivitou pro svůj ekosystém (Xbox, Windows, Game Pass, Cloud).

Nyní se nicméně zdá, že i když Microsoft sebral uživatelům ostatních platforem už oznámené, rozpracované a/nebo původně multiplatformní tituly z portfolia Bethesdy (Starfield, Redfall, Hi-Fi RUSH, Indiana Jones), časem by některé z nich mohl pustit dál. První má být na řadě Hi-Fi RUSH, takže existuje určitá šance, že by jednoho dne mohl vyjít na dalších konzolích i Indiana Jones. I když jsme se nedávno dočkali prohlášení herního šéfa Disneyho, že úprava dohody zajišťující exkluzivitu měla být ve své době strategicky a finančně smysluplná.

Indy každopádně nebude jedinou hrou, kterou během Developer_Directu uvidíme. Ukáže se také Senua’s Saga: Hellblade 2 od studia Ninja Theory, jehož zaměstnanci se mají tentokrát zaměřit na povídání o cestě přežití hlavní hrdinky. Oxide Games nám zase přiblíží historickou strategii Ara: History Untold, a to prostřednictvím nových gameplay záběrů a detailů o zdrojích inspirace, klíčových herních prvcích a dalším vývoji projektu.

Na své si přijdou rovněž příznivci studia Obsidian Entertainment, kteří se mohou těšit na důkladnější představení očekávaného akčního fantasy RPG Avowed. Vývojáři z Obsidianu mají přiblížit zasazení světa Living Lands, jeho témata, dynamickou hratelnost i promyšlenou reaktivitu. Autoři slibují, že hráči budou mít v Avowed možnost činit svá vlastní rozhodnutí, která budou utvářet každý krok jejich dobrodružství.

Microsoft také upozornil, že nemáme čekat novinky o portfoliu molochu Activision Blizzard, který mu už nějakou dobu také patří. Po skončení akce však dojde na samostatnou prezentaci The Elder Scrolls Online 2024 Global Reveal, v níž vývojáři ze studia Zenimax Online představí největší letošní aktualizaci úspěšného MMORPG ze světa The Elder Scrolls. A kdo ví, třeba právě Developer_Direct poslouží k oficiálnímu potvrzení spekulací o tom, že má ekosystém Xboxu opustit nejen Hi-Fi RUSH, ale i Sea of Thieves od studia Rare.

Co myslíte, vydá Microsoft všechny čtyři hry z této prezentace v letošním roce?