Ve vánočním speciálu Bárťas zmínil hned několik úžasných titulů, které letos vyšly, protože se najdou tací, kteří si budou stěžovat, že letos nic nevyšlo. Takový hráči ale byli, a budou. Pak tu máme ale druhý tábor tábor hráčů, podle kterých jsou hry neustále drahé a zkrátka by rádi chtěli nějaké ty hry zadarmo. Tento rok jich nám bylo rozdáváno natolik titulů, že je zkrátka potřeba alespoň některé zmínit. Jen na EPICu bylo možno získat letos téměř 90 her, a pokud to spojíme i s členstvími PlayStation Plus a Xbox Games With Gold, tak se dostaneme na dvojnásobné číslo. Což je opravdu hezké, hlavně když jde o hry v hodnotě téměř 100 000 Kč, což je téměř 4 000 euro. Podíváme se ale i na tituly, které byly zdarma mimo tyto tři platformy. Nepodíváme se ale na Xbox Game Pass tituly, protože si je nemůžete aktivovat navždy. Hry se v tomto členství neustále točí.

Začneme ale i tak s Xboxem, který rozdal na 48 her na Xbox 360 a Xbox One. Všechny můžete hrát na Xbox One a Xbox Series, zatímco jen polovinu na Xbox 360. Máme tu jak klasiky na styl 2D střílečky Metal Slug 3, tak i Conker: Live & Reloaded, či první dva díly LEGO Batmana. Osobně oceňuji hlavně druhý a třetí díl střílečky Lost Planet. A tohle je kouzlo zdarma her v rámci Games with Gold. Díky tomu, že Microsoft podporuje Xbox 360, se rozdávají i tyto starší, ale stejně tak skvělé tituly, které by si měl každý minimálně vyzkoušet. Na druhou stranu jsme tak dostali nezajímavé tituly, jako je Garou: Mark of the Wolves, Breakdown, nebo Aaero. Tituly pro Xbox One ale mnohým vykouzlily úsměv. Darksiders 3 je ideální pro milovníky bojovek, Yooka-Laylee je zase skvělá plošinovka, a Rock of Ages 3 nikdy nebylo vtipnější. 

Pojďme ale na konkurenční PlayStation. Ten letošní rok rozdal hned několik titulů v den vydání, a to nejen pro PlayStation 5. Například next-gen verze GreedFall, velmi oceňovaného RPG. Ultimate Edition psychologické střílečky Control, nebo Challenger Edition Godfallu. V den vydání bylo možno získat také Destruction AllStars, nejnovější Oddworld, nebo kooperační Operation: Tango, kde pomáháte svému kamarádovi se dostat napříč pastmi v bance, nebo obrovských komplexech. Pokud bych osobně měl něco z minulého roku doporučit, tak je to dechberoucí příběhovka A Plague Tale: Innocence odehrávající se během moru. First Class Trouble je zajímavou variací na známé Among Us, a jak Days Gone, tak Final Fantasy 7 Remake nabízí nádherné open world světy. V prvním zmíněném bojujete s vlnami nemrtvých, zatímco ve Final Fantasy je vaším největším nepřítelem rozhodnutí, jestli je lepší Tifa, nebo Aerith. 

PlayStation obdaroval ale i ty, kteří si neplatí PlayStation Plus. V rámci kampaně Play at Home totiž na jaře mohli hráči získat několik VR titulů, ale například i Enter the Gungeon, Abzú, nebo Subnauticu, či oceňované Horizon Zero Dawn Complete Edition.

Pojďme ale na PC, kde těch her bylo zkrátka nejvíce. EPIC byl nejvíce pestrý, ale ještě aby ne, když bylo rozdáno téměř 90 her. Hned začátkem roku jsme tu měli šílenou střílečku Rage 2, budovatelské Jurassic World Evolution, nebo vesmírnou strategii Galactic Civilizations 3. Já byl neskutečně rád za návrat starého Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse, kde hrajete za zombieka, a právě vy musíte nakazit celou populaci. Dočkali jsme se i Loop Hero, Neon Abyss, nebo Vampyr, či Prey. Šlo doopravdy o kombinaci snad všech žánrů. 

Ubisoft letos rozdával například Rayman Origins, Anno 1404, nebo Splinter Cell Chaos Theory. Což je nejlepší díl v sérii. GOG zakončuje rok point and click adventurou I Have No Mouth, And I Must Scream. Letos ale hráčům také nadělil prvního Zaklínače, komiksovou střílečku XIII, nebo stealth orientovanou taktickou real-time akci Shadow Tactics: Blades of the Shogun. Steam toho rozdal nejméně, ale za zmínku stojí například nedávné Call of Juarez: Gunslinger. 

Tak teď už se doopravdy nikdo nemůže vymlouvat, že nemá co hrát, nebo že jsou hry zkrátka moc drahé. Pokud jste ale některé tyto tituly nestihli, tak nezoufejte, protože hry zdarma se objevují poměrně často, a určitě to tak bude i v následujícím roce. Seznam her zdarma pro EPIC, PlayStation Plus a Xbox Games with Gold.