Dobré ráno. Pozdvižení ohledně PC verze samurajské akce je zbytečné. Might & Magic X: Legacy má odpojené servery a pořádně nefunguje ani singleplayer. Návrat Dead Space potvrzuje další důvěryhodný zdroj.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Další PlayStation exkluzivitou pro PC bude Ghost of Tsushima? Naznačovat to má změna obalu hry. V nové verzi krabičky byla odstraněna informace „Only On PlayStation“. Nesmíme ale zapomenout, že stejný slogan byl později odstraněn i ze hry Spider-Man, jež dosud na PC nevyšla. Navíc označení „Jen pro PlayStation“ už Sony nepoužívá a místo toho na krabičkách máme logo PlayStation Studios. K tomu si ještě přidejte, že samurajská akční adventura dorazila na PS4 teprve v létě minulého roku. To vše indikuje, že žádná PC verze v dohledné době nebude.

- Čínská společnost Tencent se stává většinovým akcionářem německého studia Yager Developement. Tým má za sebou povedenou akci Spec Ops The Line a v současné době pracuje na bezplatné střílečce The Cycle, která by měla vyjít v Q3 2021. Tencent bude vývoj The Cycle podporovat.

- Tohle někdo nedomyslel. Ubisoft vypnul servery u Might & Magic X: Legacy, což výrazně ovlivnilo singleplayer. Hráči mohou hrát pouze první akt. Po něm hra vyžaduje ověření legálnosti souborů, ovšem servery jsou mimo provoz. Aby toho nebylo málo, tak zákazníci ztratili přístup k dříve zakoupeným DLC; funguje pouze The Falcon & The Unicorn expanze, zbytek vyžaduje ověření. K dispozici nejsou ani drobné kosmetické předměty z Deluxe Edition. Vypadá to, že se Ubisoft zbavil úplně všeho. Přitom hra se vesele prodává za 24,99 eur.

- Vývoj Psychonauts 2 probíhal bez crunche. Vedení studia Double Fine se chlubí, že při vývoji nedocházelo k přesčasům a přílišnému stresu. Letos se bez crunche pracovalo i na Ratchet and Clank: Rift Apart u Insomniac Games a loni jsme slyšeli, že Respawn odmítá crunch u svého týmu pro Apex Legends.

- HDR bude fungovat pouze u Xbox Series X/S verze Psychonauts 2, PlayStation 5 verze totiž poběží pouze ve zpětné kompatibilitě z PS4. Double Fine s Microsoftem nemají žádné plány na vydání fyzických verzí. Místo toho bude hra v den vydání v Xbox Game Passu.

- Původní parta z Left 4 Dead je zpět a zabijí zombíky, jen ne tam, kde byste ji čekali. Společnost Rebellion se pochlubila, že Francis, Zoey, Louis a Bill nastupují do kooperativní střílečky Zombie Army 4: Dead War v rámci bezplatné aktualizace čtvrté sezóny.

- Návrat Dead Space potvrzuje další důvěryhodný zdroj. Slyšel o těm také Tom Phillips z britského Eurogameru. Je stále pravděpodobnější, že bude oznámen 22. 7. na EA Play Live 2021. EA totiž vynechala E3 a má vlastní akci o měsíc později. Na návratu Dead Space má údajně pracovat EA Motive a prý jde o restart série.

- Bloodborne 2 v plánu není, místo něj má ale brzy dorazit remaster Bloodborne pro PlayStation 5 a PC. S informací přišel francouzský leaker SoulsHunt. Podle něj se studio FromSoftware místo vývoje druhého dílu chce soustředit na vytváření nových značek, které bude mít pod kontrolou. Jednou z nich je Elden Ring. Vydání remasteru Bloodborne máme údajně čekat koncem letošního roku.

- Jak dlouhé je Scarlet Nexus? Nové akční sci-fi JRPG od Bandai Namco dohrajete za 40 až 50 hodin. Dobrodružství si můžete prodloužit hledáním sběratelských předmětů a četnými vedlejšími úkoly. Hra vychází v pátek na PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S a Xbox One.

Přečtěte si také: Český herní průmysl dosáhl rekordního obratu a zaměstnává nejvíce lidí v historii

- Xbox najal Kim Swift. Designérka Portalu, Left 4 Dead a Star Wars (EA Motive - kampaň pro Battlefront 2), která naposledy spolupracovala na Google Stadia, se v Microsoftu usadí na pozici senior director v týmu Xbox Cloud Gaming. Swift bude budovat tým zaměřený na nové zážitky v cloudu.

- Střílečka Quake od Johna Carmacka a Johna Romera včera oslavila své dvacáté páté narozeniny. První díl byl úspěšný, ale ještě úspěšnější bylo pokračování a ani Quake 3 Arena si nevedl špatně. Série je považována za předchůdce mnoha multiplayerových stříleček. Dle spekulací od Shpeshal Nicka mají studia id Software a MachineGames chystat restart s příběhovou kampaní, v níž budeme hrát za ženu, a multiplayerem.

- Podrobnosti o Digital Deluxe Edition hry Kena: Bridge of Spirits a vývojáři chtějí prozkoumat možnosti fyzické edice, zatím ale nic neslibují. Dražší digitální Deluxe Edition se bude prodávat za 49,99 dolarů/eur a zahrne digitální soundtrack, unikátní stříbrnou hůl Keny do hry a zlatý skin Rota.

- Šéf studia Sonic Team, Takashi Iizuka, doufá, že nová hra Sonic, jež vyjde v roce 2022, pomůže definovat budoucnost série stejně jako Sonic Adventure. Tohle dobrodružství položilo základy pro 20 let modrého ježka ve videoherním světě.

- Ukazuje se point-and-click adventura Norco od vývojářů hry Geography of Robots a vydavatele Raw Fury. Dorazí v roce 2021 a zavede hráče do dystopické sci-fi dimenze.