Restrikce způsobené koronavirem nabouraly vývoj více než se původně zdálo. Vidět je to na posledních prezentacích. Hlavní show Summer Game Festu byla nenápadná a ničím nepřekvapila. Sony si State of Play odbyla dříve a Ubisoft s Electronic Arts se vůbec nezúčastnili. Celou letošní neE3 tak zachraňoval Microsoft, který se pochlubil řadou zajímavých her.

Prezentace Xboxu s Bethesou byla rozhodně zajímavá, ale i na té bylo znát, že americký gigant zařadil zpátečku a začal mírně couvat. Zaměřil se pouze na hry, které vyjdou v následujících 12 měsících. Ignoroval tak spoustu titulů z loňské, a dokonce i předloňské prezentace. Jde přitom o projekty, na které se hráči hodně těší.

Co jsme neviděli? Dobrodružnou akci Indiana Jones od MachineGames, kde by měl vznikat i další Wolfenstein. Perfect Dark od ambiciózního nového týmu The Initiative pod vedením bývalého šéfa vývoje novodobé série Tomb Raider. Tady se mluvilo o odchodu herního ředitele, což poté malinko potvrdila pomoc od Crystal Dynamics.

Nedostalo se ani na survival ze zombíky jménem State of Decay 3. Nadále musíme čekat na nové informace o návratu Fable, které má na starost Playground Games (série Forza Horizon). Zmínka nepadla ani o The Outer Worlds 2 a Avowed od Obsidianu (o něm ještě níže), případně novém díle střílečky Gears, novém projektu těchto tvůrců nebo o několikrát spekulované kolekci Gears ve stylu Halo: The Master Chief Collection.

Nemilým překvapením bylo vynechání Senua’s Saga: Hellblade 2. Pokračování skvělého akčního a atmosférického thrilleru od studia Ninja Theory všichni očekávali, ale stačit nám musí první gameplay záběry z konce loňského roku, případně nedávno střípky (leč zajímavé) z vývoje.

Ptáte se, proč jsme nezmínili The Elder Scrolls 6? Inu, to očekával málokdo z důvodu toho, že Bethesda jasně řekla, že prvně vyjde Starfield a až potom se dostane více pozornosti pokračování fantasy RPG. To dává smysl.

Na závěr našeho výčtu je tu ještě Everwild. Tohle dobrodružství od tvůrců Sea of Thieves ze studia Rare má procházet radikálními změnami po odchodu kreativního ředitele. Dle všeho s tímto projektem máme počítat nejdříve v roce 2024. 

RESTART VÝVOJE AVOWED V OBSIDIANU

Absence Avowed potvrzuje dřívější zvěsti o problematickém vývoji. Vyjádřil se k nim i známý novinář Jason Schreier, jenž má velmi dobré zákulisní zdroje.

S akčním fantasy RPG titulem Avowed od Obsidian Entertainment jsme se seznámili v červenci roku 2020. V roce 2021 jsme se pak měli dozvědět další informace, to se ale nestalo. Schreier s odvoláním na několik lidí prozradil, že Avowed prošlo na přelomu let 2020 a 2021 restartem. Současně došlo k výměně několika vedoucích vývoje.

„Na základě rozhovorů s několika lidmi blízkými Obsidianu, kteří se nejmenují Chris Avellone, vyplývá, že Avowed prošel několika restarty a minulý rok ztratil/vyměnil několik režisérů a šéfů vývoje,“ zjistil novinář.

Předpokládá se, že na Avowed v současné době dohlíží Carrie Patel, jež v Obsidianu pracuje od roku 2013 a podílela se na obou dílech Pillars of Eternity a The Outer Worlds.

Pokud se takové problémy potvrdí, nelze očekávat, že by Avowed koncem příštího roku vyšel. Místo něho lze očekávat právě Senua’s Saga: Hellblade 2. Pokračování akčního thrilleru by mohlo být hlavním želízkem v ohni Microsoftu pro konec roku 2023 (zatímco v první polovině to bude Starfield). Jak to bude s dalšími tituly, na které čekáme, to je zatím záhadou.

Jisté je, že všechny týmy pod Xbox Game Studios pilně pracují a snaží se vytvořit nejlepší a nejzajímavější hry pro konzole Xbox, počítače a cloud, které budou v den vydání dostupné v předplatném Game Pass.

Navzdory tomu všemu bude mít Microsoft zajímavou první polovinu roku 2023. Pouze od Xbox Game Studios dorazí kooperativní střílečka Redfall, vesmírné RPG dobrodružství Starfield, zbrusu nová Forza Motorsport a Minecraft Legends jako akční strategie.

K nim se přidá očekávaný S.T.A.L.K.E.R. 2 a další tituly, které můžete vidět tady na obrázku.

Můžeme říct, že Microsoft oproti předchozím letům malinko zařadil zpátečku. Když se ale podíváme na chystané hry, lze kontaktovat, že výše zmíněné tituly ani nepotřeboval ukazovat. Jejich čas teprve přijde.