Jak se dalo čekat, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl na akci Xbox & Bethesda Showcase, jakož i jinde na celé té ne-E3, kterou nyní zažíváme, chyběl. Válka na Ukrajině koneckonců neskončila, a i když jsme byli nedávno ujištěni, že vývoj hry opět probíhá, těžko mohou mít nyní vývojáři z ukrajinského studia GSC Game World, kteří se nedávno přesunuli do ČR, pomyšlení na líbivé prezentace. Stávající situace na ně zkrátka měla a stále má velký dopad. Tak velký, že se už dost dobře nedá počítat s tím, že S.T.A.L.K.E.R. 2 vyjde 8. 12. 2022, což je stále oficiální datum vydání návratu do Zóny. A jak se zdá, už s tím nepočítá ani Microsoft.

Pokud stále doufáte, že druhý S.T.A.L.K.E.R. letošní rok stihne, tak se radši nedívejte na rozpis her, jež letos a příští rok obohatí nabídku Game Passu. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl je totiž nyní mezi hrami, které vyjdou až během roku 2023, konkrétně do 12. 6. 2023. Vedle něj najdeme třeba Starfield, Redfall, nově oznámenou Forzu Motorsport nebo Diablo 4. Samotný rozpis se přitom objevil právě během akce Xbox & Bethesda Showcase.

Aby bylo jasno, S.T.A.L.K.E.R. 2 není hra, která by vysloveně spadala pod Microsoft. Studio GSC Game World je stále nezávislé a nikdo dosud přímo neřekl ani slovo o tom, že by byla konzolová exkluzivita cíleně zaplacená Microsoftem. A tak nyní vše nasvědčuje tomu, že absence verze pro PlayStation 5 je v první řadě důsledkem omezených možností a zdrojů tvůrců, kteří se rozhodli nejprve zaměřit na PC a jen na jednu z aktuálně dostupných konzolí, tedy na Xbox Series X|S. GSC ale už dlouho spoléhá na to, že bude druhý S.T.A.L.K.E.R. součástí nabídky Game Passu už ode dne vydání, což nepochybně přiláká řadu zájemců, kteří by se jinak do Zóny neodvážili. Lze proto předpokládat, že má Microsoft jakožto provozovatel Game Passu aktuální informace.

Celou věc je samozřejmě třeba brát s určitou rezervou, oficiální oznámení odkladu na rok 2023 dosud nepřišlo, ale stejně už jej téměř každý bere jako hotovou věc. Přehled her mířících do knihovny Game Passu je tak spíše jen dalším důvodem pro to, aby se fanoušci připravili na delší čekání. Nicméně věříme, že na něco takového jsme všichni připraveni už od samého začátku války.