Microsoft přichází s Xbox Partner Preview. V novém pořadu dává americká společnost prostor partnerským studiím a vydavatelům z celého světa.

Náš souhrn začneme prvním překvapením. Společnost Konami chce očividně všem dokázat, že značka Metal Gear Solid není automaticky synonymem PlayStationu. Právě během prezentace Xbox Partner Preview jsme se totiž dočkali první ukázky z enginu, který pohání Metal Gear Solid Delta: Snake Eater.

Remake kultovního třetího dílu série Metal Gear Solid konkrétně pohání engine Unreal 5, v němž tvůrci vytvořili řadu dobře známých lokací i různé živé tvory, od gaviálů přes žáby až po větší opeřence. Nutno však podotknout, že upoutávka je označena jako kolekce prvních záběrů z herního enginu, ne ze hry, takže zatím není jisté, že bude Metal Gear Solid Delta: Snake Eater ve finále vypadat přesně tak jako v novém videu.

Hra vyjde v roce 2024 na PC, Xbox Series X/S a PlayStation 5.

Alan Wake 2 vychází už pozítří, a tak tu máme launch trailer. Ten nabízí další porci záběrů z příběhu Alana Wakea a Sagy Anderson, v němž se občas zajímavými způsoby prolínají hratelné pasáže i záběry vytvořené s reálnými herci. Opět se navíc zdá, že nás čeká pěkně děsivý zážitek, i když hudební doprovod traileru ve formě nedávno odhalené skladby Follow You into the Dark zajišťuje docela svižnou podívanou.

Pravým opakem je pak krátká ukázka z hraní, jež patří mezi první prezentace verze hry pro Xbox Series X|S. Ukázka se zaměřuje na Sagu a kontakt s dost bizarním protivníkem. Na své si tu přijdou i fanoušci skupiny Poets of the Fall, a to díky krátké ukázce skladby od fiktivní skupiny Old Gods of Asgard.

Hra vyjde pouze digitálně. Předběžné stažení je už dostupné a zítra budou publikovány recenze.

Také máme možnost podívat se na RoboCop: Rogue City. First-person střílečka zaujala v demoverzi a ani nyní nevypadá špatně. Hrát budeme za kultovního hrdinu, který je zčásti člověkem, zčásti strojem a zčásti policistou. Cílem bude nastolit spravedlnost v nebezpečných, zločinem prolezlých ulicích starého Detroitu. Příběh je originální a odehrává se mezi filmy RoboCop 2 a RoboCop 3 překvapí.

Robocop: Rogue City vyjde už 2. 11. tohoto roku na PC, Xbox Series X/S a PlayStation 5.

Po vzoru předešlých dílů série Yakuza nabídne Like a Dragon: Infinite Wealth nepřeberné množství aktivit. Titul se odehrává po událostech představených v sedmém díle. Hlavní hrdina Ichiban Kasuga se vypraví na Havaj, aby zde hledal svou dávno ztracenou matku Akane. Jakmile dorazí na místo, skončí v léčce, protože Akane hledá i mnoho místních frakcí. Také se dozvídáme, že Kazuma Kiryu, jedna z ústředních postav série, má rakovinu. V čase, který mu zbývá, chce Kiryu odčinit svou minulost v Yakuze. Jak slábne, uvědomuje si, že bude muset spolupracovat s Ichibanem, a to i proto, že všechny gangy na americkém ostrově mají zřejmě s touto dvojicí nevyřízené účty.

Když si budete chtít odpočinout, můžete odjet na vzdálený ostrov DonDoko, kde si užijete dovolenou. Budete sbírat věci, stavět dům, podnikat dobrodružství a dokonce můžete předělat celý ostrov, abyste nalákali turisty všeho druhu. Pozor musíte dávat na nezvané hosty.

Hra vyjde 26. 1. 2024.

Pokud vám to náhodou uniklo, tak kolem survival Ark: Survival Evolved se letos dějí velké věci. Studio Wildcard se rozhodlo vypnout tuhle oblíbenou hru a místo ní přinést remake. Pojmenován je Ark: Survival Ascended, běží na Unreal Enginu 5 a je určen pro Xbox Series X/S, PlayStation 5 a PC. Dnes vychází na PC a v listopadu na konzole.

Hráčům se tohle jednání nelíbí a už vůbec nemohou zkousnout, že budou muset za hru znovu zaplatit. Autoři se brání tím, že remake je výrazným skokem kupředu, využije technologie Nanite, Lumen a RTXDI. Je to pravda? Odpověď přináší dnešní gameplay ukázka.

Ark: Survival Ascended přináší hraní napříč konzolemi a pro hráče, kteří mají zálibu v modifikacích, je zde dostupný CurseForge prohlížeč. Ten vám snáze umožní procházet jednotlivé módy a různé kosmetické doplňky. Vývojáři úzce spolupracují s autory modifikací a již brzy nabídnou nový obsah do hry. Vy sami budete moci vytvářet různé mody skrze Ark Devkit. Zároveň je předělávka vytvořena tak, aby co nejméně ovlivnila již existujících 3000 modů.

„Klíčové je si uvědomit, že hra Ark: Survival Ascended bude obsahovat všechna dříve vydaná DLC a mapy v předělané podobě a bude mít vlastní plán obsahu. Ten bude zahrnovat nový příběhový obsah hry, další změny v hratelnosti/QOL, nová DLC, sezónní události a postupem času vydáme 11 zcela nových příšer,“ uvedli na závěr.

Na začátku Ark: Survival Ascended nabídne upravenou mapu The Island. Mapa Scorched Earth má dle dřívějších předpokladů dorazit v prosinci a v prvním čtvrtletí roku 2024 máme očekávat dodatečné mapy Ragnarok a Aberration. Další mapy se na řadu dostanou později.

Hra vyjde brzy. Nadále probíhá vývoj Ark 2. Ten bude velmi odlišný a měl by vyjít koncem roku 2024 pro Xbox Series X/S a PC.

Pojďme se trošku bát. S první ukázkou se pochlubili tvůrci Amnesia: A Machine for Pigs, Everybody's Gone to the Rapture a Dear Esther, kteří připravují Still Wakes the Deep. V této hře se stanete pracovníkem ropné plošiny na moři, jenž bojuje o život během kruté bouře, v nebezpečném prostředí a v temných, mrazivých vodách Severního moře.

Vyjde na začátku roku 2024 pro PC a Xbox Series X/S. Plus bude v Game Passu.

Dalším příjemným překvapením je oznámení Spirit of the North 2. Pokračování singleplayerové adventury inspirované úchvatnou a tajemnou krajinou Islandu se předvedlo v prvním traileru.

Strategie Manor Lords zaměřena na budování středověké vesnice má datum vydání. Dočkáme se 26. 4. 2024 v rámci předběžného přístupu PC verze, která bude i v PC Game Passu. Později bude hra dostupná také pro Xbox Series X/S.

Střílečka The Finals od bývalých tvůrců Battlefieldu zve do veřejné bety. Ta se uskuteční od 26. 10. do 5. 11. 2023, a to nejen na Xboxu Series X/S, ale také na PC a PS5.

Jako další je tady Dungeons of Hinterberg. Tady vyzbrojeni mečem a turistickým průvodcem prozkoumáte krásnou alpskou vesnici a odhalíte kouzla ukrytá v jejích kobkách. Pomáhat vám budou místní obyvatelé. Vyjde v roce 2024 na PC a Xbox Series X/S a bude v Game Passu.

IKARO: Will Not Die je novinka od studia Futurlab, které vytvořilo Powerwash Simulator a Velocity. Jde o akční rogue-lite založenou na dynamice. Potvrzena je pro PC a Xbox Series X/S.