Dokázali to. Vývojáři z Bethesdy Game Studios nám opravdu dokázali i po všech těch letech a po vydání hry na každé myslitelné platformě nabídnout novou edici RPG The Elder Scroll V: Skyrim. Ta vzniká při příležitosti 10. narozenin Skyrimu, a tak nese název Anniversary Edition. K oznámení této novinky došlo na letošním QuakeConu.

The Elder Scroll V: Skyrim Anniversary Edition vyjde 11. 11. 2021, tedy přesně 10 let po vydání původní hry, a nabídne veškerý obsah aktuálně dostupné Special Edition. Ta zahrnuje především tři oficiální DLC nazvané Dawnguard, Hearthfire a Dragonborn. Největším lákadlem je ale nepochybně přístup k veškerému obsahu Creation Clubu, speciálního rozšíření, díky němuž můžete přímo z menu hry za reálné peníze kupovat a stahovat různá větší i menší rozšíření vytvořená tvůrci hry ze studia Bethesda Game Studios, externími vývojáři nebo komunitními autory. Celkově Betheda láká na více než 500 unikátních kusů obsahu, které může Creation Club pro Skyrim (svůj vlastní Creation Club má také Fallout 4) hráčům nabídnout.

A to je vlastně celé. Kompletní Skyrim Special Edition, veškerý obsah Creation Clubu, toť úplná nabídka výroční edice. Pokud navíc hru již vlastníte, ale nechcete o novou nabídku přijít, budete si moci zakoupit upgrade. Dobrou zprávou také je, že tvůrci chystají něco nového i pro hráče, kteří se spokojí s nynější Special Edition. Každý vlastník stávající edice Skyrimu na libovolnou platformu tak dostane zdarma přístup ke třem vybraným přídavkům z Creation Clubu, a to ke zbrusu novému rybaření, dále k Survival režimu a rozšíření Saints and Seducers. Tématikou, nikoliv však zasazením tohoto addonu je lokalita Shivering Isles, známá ze stejnojmenného datadisku pro The Elder Scrolls IV: Oblivion, a nabízí nové úkoly, dungeon, mazlíčky, zbraně, artefakty nebo zbroje.

Pokud jste se Skyrimu a jeho Creation Clubu v minulosti věnovali, pak možná víte, že různé addony včetně Survival režimu již kdysi bývaly dočasně k dispozici zdarma, museli jste si je ale stáhnout z Creation Clubu v určitý čas, aby vám již zůstaly, což tentokrát neplatí. Ke všem třem výše zmíněným přídavkům by měl mít každý vlastník hry The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition trvalý přístup. Special Edition pak čeká také bezplatný next-gen upgrade, jenž bude k dispozici pro PlayStation 5, Xbox Series X|S a verzi hry dostupnou v rámci Xbox Game Passu. I tato aktualizace vyjde 11. 11. 2021, bohužel však zatím nevíme, co přesně nabídne. S největší pravděpodobností ale můžeme očekávat vizuální a technickou úroveň hry srovnatelnou s PC verzí na nejvyšší grafické nastavení.

Fanoušky Skyrimu by ještě mohl potěšit nový článek na webu Bethesdy, jenž se zaměřuje na vznik jazyka draků, a speciální virtuální muzeum. V něm najdete celou řadu výtvorů komunity a další kousky by měly přibývat. Na úplný závěr tu máme ještě jedno oznámení pro hráče Falloutu 76, který koneckonců také vzniká ve studiu Bethesda Game Studios. Nedávno odhalená funkce Fallout Worlds, jež umožní přizpůsobení soukromých serverů, bude oficiálně spuštěna již 8. září/septembra 2021.

The Elder Scroll V: Skyrim Anniversary Edition bude k dostání od 11. 11. 2021 ve verzi pro PC, PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X|S. Special Edition Skyrimu je k dispozici také v rámci Xbox Game Passu.