Poslední singleplayerové díly série Fallout, jakož i všechny ostatní hry od Bethesdy Game Studios, jsou odjakživa synonymem moddingu. Fallout 76 je však online hra, a tak se mu dosud oficiální podpora moddingu vyhýbala, přestože tvůrci kdysi naznačovali, že jednoho dne si budou moci hráči zakládat vlastní servery a ty modovat podle libosti. A nyní, téměř tři roky od vydání hry, jsme této vizi o něco blíže.

Přečtěte si také: Fallout 76 opouští mapu Západní Virginie

Bohužel, o klasickém, přesněji řečeno plnohodnotném moddingu multiplayerového Falloutu můžeme stále jen snít. Místo toho tvůrci představili novinku nazvanou Fallout Worlds. Ta vyjde v září/septembri a umožní hráčům modifikovat pravidla jejich soukromých serverů. Není kupříkladu problém upravit podmínky stavění v rámci vašeho C.A.M.P.u a postavit věci, které by v běžné hře nebyly možné, třeba díky odlišným požadavkům na elektřinu. Můžete si nastavit nekonečné množství munice, upravovat spawn nepřátel, volit počasí dle libosti nebo nastavit skok do absurdních výšin a vypnout zranění v důsledku pádů.

Přístup k modifikovaným světům pod názvem Custom Worlds má však jeden háček. Jelikož soukromé servery mohou standardně zakládat pouze předplatitelé kontroverzní a zprvu velmi negativně přijímané služby Fallout 1st, mohou si Fallout Worlds naplno užít právě jen ti, kteří toto předplatné využívají. Stejně jako v případě dosavadních soukromých serverů však alespoň platí, že jestli máte mezi přáteli nějakého předplatitele, který si vytvoří svůj vlastní svět, budete se k němu moci připojit, přestože vy sami Fallout 1st nevyužíváte.

Jestliže nikoho takového neznáte (čemuž bychom se s ohledem na neoblíbenost předplatného nedivili), můžete alespoň prostřednictvím hlavního menu hry kdykoliv navštívit předem připravený upravený server. V rámci takzvaných Public Worlds nabídne Bethesda Game Studios každému majiteli hry sérii ručně modifikovaných světů, které budou vždy k dispozici po omezenou dobu, a tak se budou střídat. Vývojáři slibují, že Public Worlds budou vznikat v závislosti na zpětné vazbě komunity a každý z nich nabídne odlišnou kombinaci úprav a unikátní herní zážitek.

Konkrétní datum vydání Fallout Worlds ve Falloutu 76 zatím nemáme k dispozici, zatím si tedy musíme vystačit s výše uvedeným zářím/septembrom. Jako obvykle však mohou PC hráči testovat nový obsah už nyní v rámci PTS (Public Test Servers). Přístup k testovací verzi hry má k dispozici každý, kdo Fallout 76 vlastní v rámci Bethesda.net Launcheru.