Oznámení Ubisoftu se zrušením třech neoznámených projektů a celkové špatné situace u tohoto vydavatele otevřelo Pandořinu skřínku. Francouzská společnost to má hodně nahnuté a musí začít šetřit, aby překonala těžké období a dokázala se přizpůsobit změnám na trhu.

- Podle Ubisoftu zrušené projekty měly jen malou šanci uspět ve světě, kterému dominuje několik nejznámějších titulů a jejich pokračování.

- Hráči nyní touží po hrách nabízející tisíce hodin zábavy a mnohaletou podporu za jednorázovou nebo dokonce žádnou platbu.

- Singleplayerové příběhové tituly, které nabízejí mnohem méně zábavy za stejnou nebo vyšší cenu, v dnešní době průměrného hráče odrazují od jejich nákupu.

- Tři nově zrušené hry, které nebyly oznámeny, měly stát až 500 milionů eur. Ubisoft kvůli těmto všem důvodům hodlá během dvou let ušetřit přes 200 milionů eur.

- Od července 2022 zrušil Ubisoft minimálně sedm různých projektů. Ubisoft hodlá během dvou let ušetřit přes 200 milionů eur.

- Za vývoj zrušených her a připravovaných prémiových a free-to-play titulů odepsal Ubisoft kapitalizované výdaje za výzkum a vývoj ve výši 500 milionů eur.

- Vývojáři, kteří pracovali na zrušených projektech, budou přesunuty na jiné projekty. Ubisoft se snaží vyhnout velkým vlnám propouštění, i když postupně chce snížit počet zaměstnanců. Nyní zaměstnává více než 20 000 lidí po celém světě.

Výše zmíněné jde ruku v ruce s prohlášením generálního ředitele Yvese Guillemota: „Netajíme se zklamáním z našich nedávných výsledků. Jsme konfrontováni s protichůdnou dynamikou trhu v době, kdy odvětví pokračuje ve směru mega značek a dlouhodobých titulů. To vše na pozadí zhoršující se ekonomické situace, která ovlivňuje výdaje spotřebitelů.“

Guillemot měl podle Kotaku zaměstnancům Ubisoftu poslat tento e-mail: „Dnes více než kdy jindy potřebuji vaši plnou energii a nasazení, abychom se vrátili na cestu k úspěchu. Žádám také každého z vás, abyste byli obzvláště opatrní a strategičtí ve svých výdajích a iniciativách, abychom zajistili, že budeme co nejefektivnější a nejúspornější.“

Nelichotivá situace se podepsala do stavu francouzské firmy na burze. Ceny akcií prudce klesly a od roku 2018 zaznamenaly propad o téměř 66 %. Dosáhly tak nejnižší hodnoty za posledních sedm let. Předevčírem ceny akcií klesly o 13,79 %, bylo to hned po oznámení situace. Z toho lze vyvodit, že investoři jsou znepokojeni.

Dle známého novináře Jeffa Grubba z Giant Bomb už dříve Ubisoft obcházel společnosti s nabídkou na akvizici a fúzi. Ty se měly Ubisoftu vysmát, protože firma je neefektivní. Její silnou stránkou byla diverzifikovaná struktura vývoje her, která je nyní prokletím.

Za několik měsíců by na tom mohl být Ubisoft lépe. Společnost plánuje uvést na trh Assassin’s Creed Mirage, Avatar: Frontiers of Pandora a Skull and Bones. Plus do března 2024 chce vydat ještě nějaký tajný velký titul. Potom má velké projekty spojené se sérií Assassin’s Creed.