Ubisoft prožívá těžké období. Francouzská společnost v posledních letech navenek vypadá bezradně, odkládá projekty, nemůže najít správný přístup k free-to-play a live service hrám a zřejmě se nemůže spolehnout na jednu ze svých klasik a dojných krav. Aby toho nebylo málo, tak se nedaří hrám z pohledu prodejů navzdory výborným recenzím.

Tržby pařížské firmy, která zaměstnává více než 20 000 lidí po celém světě, v roce 2022 výrazně zaostaly za očekáváním. Z toho důvodu Ubisoft do budoucna přijme drastická opatření, včetně opatrnějšího investování do vývoje jednotlivých titulů, aby v příštích dvou letech snížil výdaje o zhruba 215 milionů dolarů. Také zrušil další tři neoznámené hry. Takže od července 2022 vydavatel zrušil minimálně sedm různých titulů (mj. free-to-play střílečku Ghost Recon Frontline a Splinter Cell VR). To má vývojářům umožnit zaměřit se na budování hlavních značek a live service. Fanoušci se bojí, aby nebyl zrušen remake prvního Splinter Cella.

Ubisoft přiznává, že se mu nedaří přizpůsobit změnám. Herní průmysl se podle něj posouvá směrem k mega značkám a dlouhodobým titulům, které mohou oslovit hráče po celém světě, na různých platformách a prostřednictvím různých obchodních modelů. Tyhle hry Ubisoft připravuje už čtyři roky, ale ještě bude nějakou dobu trvat jejich uvedení na trh. V tomhle případě se očekávají zejména už dříve oznámené projekty Assassin's Creed. Spekulovalo se, že podobnou cestou se ubírá i série Far Cry. Ubisoft mluví pouze o svých největších značkách, což jsou právě tyto dvě, plus Ghost Recon, Rainbow Six a The Division.

Do toho nedávno vydané hry nedosáhly očekávaných výsledků. Ubisoft bolí zejména menší zájem o Mario + Rabbids: Sparks of Hope a Just Dance 2023. V posledních týdnech roku 2022 a na začátku ledna od těchto dvou her očekával Ubisoft více. Navzdory dobrým recenzím a pozitivním ohlasům hráčů jsou ale prodeje horší, zejména u nového dobrodružství Maria a Rabbidů.

I když chce Ubisoft opatrněji investovat, tak po šesté posunul vydání problematického Skull and Bones. Pirátská akce měla dorazit 9. 3. 2023 pro PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S a Amazon Luna. Teď má napnout plachty na začátku fiskálního roku 2023 a 2024. To znamená, že vyjde nejdříve v dubnu tohoto roku. Generální ředitel Ubisoftu stále mluví o jaru. Samotný fiskální rok trvá do března 2024.

Dle Ubisoftu se dodatečný čas na vývoj Skull and Bones již vyplatil a přinesl působivé zlepšení kvality, což potvrdily nedávné playtesty. Vedení očekává, že hráči budou vývojem hry pozitivně překvapeni. I když někteří současní i bývalí vývojáři, s nimiž Kotaku mluvilo, jsou skeptičtí k tomu, že by se mohla stát hlavním prodejním tahákem.

Co ještě chce Ubisoft vydat? Do konce března 2024 chce, aby světlo světa spatřily hry Skull and Bones, Assassin’s Creed Mirage, Avatar: Frontiers of Pandora a další dosud neoznámené prémiové hry, včetně jedné velké, a také slibné free-to-play tituly pro některé z jeho značek. Mezi připravovanými bezplatnými tituly jsou The Division Heartland pro PC a konzole a mobilní tituly The Division Resurgence a Assassin’s Creed: Codename Jade.

Onu velkou hru označil generální ředitel v e-mailu pro zaměstnance za největší přípravu v historii Ubisoftu a těší se, až na letošní červnové E3 prozradí další informace.