Propouštění hýbe videoherním světem. Není před ním uchráněno ani jedno z hlavních studií PlayStationu. Podle zpráv dostalo v Naughty Dog vyhazov nejméně 25 vývojářů. Dotknout se mělo řady oddělení, včetně uměleckého, produkčního a zajištění kvality. Většina propuštěných měla mít na starost zajištění kvality.

O situaci u autorů The Last of Us a Uncharted informuje Ethan Gach z Kotaku. Dozvěděl se to od dvou zdrojů obeznámených se situací. Propuštěni mají být na konci října letošního roku, očekává se tedy, že v následujících týdnech budou ještě pracovat. O všem se měli dozvědět minulý týden a na všechny v týmu má být vyvíjen tlak, aby nezveřejňovali žádné informace. Také jim dosud nemělo vedení nabídnout odstupné, protože nejde o zaměstnance na plný úvazek. Těch se škrty týkat neměly. V červenci tohoto roku mělo Naughty Dog více než 400 zaměstnanců.

PROBLÉMOVÝ MULTIPLAYER THE LAST OF US A ČEKÁNÍ NA NOVOU HRU

Propouštění může souviset s problémy samostatné multiplayerové hry zasazené do post-apokalyptického světa The Last of Us. V květnu novinář Jason Schreier z Bloombergu informoval, že práce na titulu měly výrazně zpomalit, tým se zmenšil a vedení Naughty Dog mělo přehodnocovat kvality multiplayeru a vyhlídky na jeho ziskovost. Odstartovat to mělo studio Bungie, když zpochybnilo multiplayer The Last of Us a vyjádřilo obavy, aby projekt dokázal dlouhodobě zaujmout hráče. Právě autoři Destiny z Bungie mají dohlížet na všechny live service projekty vznikající v PlayStation Studios.

Jak to vypadá s multiplayerem The Last of Us nyní? Dle všeho není zrušen, ale je v podstatě u ledu.

Posledním velkým titulem od Naughty Dog je The Last of Us Part II. Pokračování příběhu Joela a Ellie vyšlo v roce 2020 na PlayStation 4. Od té doby jsme se dočkali pouze remaku prvního dílu, který byl nazván The Last of Us Part I. V roce 2022 dorazil na PS5 a letos v březnu na PC. Dlouho se spekuluje, že by měla vyjít také vylepšená verze druhého dílu, a to jak pro PS5, tak hlavně PC.

Je vhodné připomenout jednu důležitou věc. Před několika měsíci oznámil odchod do důchodu spoluprezident Naughty Dog. Evan Wells pracoval ve firmě 19 let a kormidla nad studiem se ujme Neil Druckmann, jenž je také šéfem kreativního oddělení.

Do důchodu míří také Jim Ryan. Generální ředitel a prezident Sony Interactive Entertainment skončí poslední březnový den příštího roku. Dočasným generálním ředitelem se stane Hiroki Totoki, jenž je provozním a finančním ředitelem Sony Group Corporation.

Už v lednu bylo propuštěním tvrdě zasaženo studio 343 Industries (Halo) ze stáje Microsoftu. V posledních měsících a týdnech se přidaly další velké společnosti jako Electronic Arts, Ubisoft, Epic Games (propouští 16 % zaměstnanců) nebo Embracer Group (ruší studia a neoznámené projekty a propouští).