Satya Nadella, generální ředitel Microsoftu, včera oznámil velké propouštění. Redmondský technologický gigant do konce března letošního roku zruší 10 000 pracovních míst, což představuje 4,5 % z celkového počtu více než 220 000 zaměstnanců.

Pokud jste si mysleli, že půjde převážně o sekretářky, různé asistenty a oddělení prodeje, tak se propouštění výrazně dotkne také vývoje her. Agentura Bloomberg od důvěryhodných zdrojů zjistila, že propouští Bethesda Game Studios i 343 Industries, zatímco Kotaku dodává, že o zaměstnance přichází také studio The Coalition, které vytvořilo střílečku Gears.

Jason Schreier z Bloombergu zjistil, že 343 Industries mělo být propouštěním tvrdě zasaženo. Údajně jde o tým, jenž měl na starost singleplayerovou kampaň Halo Infinite. Šéf studia Pierre Hintze mezitím v e-mailu zaměstnancům napsal, že učinili obtížné rozhodnutí restrukturalizovat pozice týmu, což vede k rušení některých rolí. Jedním z nich je Joe Staten. Ten nastoupil do 343 Industries v roce 2020, aby pomohl dostat Halo Infinite k cílové čáře. Teď se vrací do vydavatelství Xboxu.

Informace Schreiera o propouštění vývojářů z 343 Industries, The Coalition a Bethesda Game Studios potvrzuje server Kotaku. Lords of Gaming zase píše o odchodu významného počtu vývojářů z 343 Industries. Jen ve washingtonské pobočce Microsoftu mělo být zrušeno nejméně 878 pracovních míst.

Zpráva Business Insider naznačuje, že Microsoft měl propouštět zaměstnance, kteří podle šéfů nepodávali dostatečné výkony.

Na sociálních sítích se začínají objevovat příspěvky některých propuštěných, kteří si hledají novou práci. Mezi nimi Gary Waliczek (hlavní vývojový inženýr Xboxu), Renee Sogueco (PR manažerka Bethesdy), Kevin Schmitt (senior designér Halo Infinite), Jesse Stipek (video producent 343) a Sam Luangkhot (komunitní manažer The Elder Scrolls Online).

Není jasné, jak budou ovlivněny vznikající projekty. V 343 Industries se soustředí na podporu Halo Infinite, Bethesda usilovně pracuje na chystaném vesmírném eposu Starfield, jenž má mít brzy samostatnou prezentaci, a v The Coalition se mají věnovat dalšímu dílu Gears of War spolu s nějakou novou značkou.