Nečekaný konec Jima Ryana v pozici šéfa videoherní divize Sony. Po téměř 30 letech práce pro japonskou korporaci se Ryan rozhodl na začátku roku 2024 odejít do důchodu. Společnost bude hledat jeho nástupce.

Ryan zůstane generálním ředitelem a prezidentem Sony Interactive Entertainment do konce března 2024. Od 1. 4. 2024 bude jmenován dočasným generálním ředitelem SIE Hiroki Totoki. Ten je prezidentem, provozním a finančním ředitelem Sony Group Corporation.

Totoki bude úzce spolupracovat s předsedou představenstva a generálním ředitelem Sony Group Corporation Kenichirem Yoshidou, aby pomohl definovat další kapitolu budoucnosti PlayStationu, včetně nového generálního ředitele SIE.

Sony poděkovala Ryanovi za jeho práci. „Jim Ryan byl po celou dobu svého působení u nás inspirativním vůdcem,“ řekl Kenichiro Yoshida, generální ředitel celé Sony. Yoshida připomenul zejména uvedení PS5 na trh uprostřed celosvětové pandemie koronaviru, což celý tým SIE zvládl. „PlayStation 5 je na nejlepší cestě stát se dosud nejúspěšnější konzolí SIE,“ přidal Yoshida.

„Jsem Jimovi nesmírně vděčný za všechny jeho úspěchy. Respektuji jeho rozhodnutí ukončit svou dlouhou kariéru v Sony a vzhledem k významu herní divize mě čeká důležité rozhodnutí ohledně jeho nástupce.“

„Intenzivně jsme diskutovali a stanovili novou strukturu vedení. Naším cílem je dosáhnout dalšího vývoje a růstu skupiny Sony tím, že divize Game & Network Services bude ještě úspěšnější,“ dodal Yoshida.

Ryan poděkoval hráčům PlayStationu za podporu (o tom by se dalo diskutovat, viz níže) a jako důvod odstoupení uvedl potíže se skloubením svého života ve Velké Británii a prací ve Spojených státech amerických, kde videoherní divize Sony sídlí.

„Odcházím s tím, že jsem měl čest vést společnost, která svými produkty ovlivňuje životy milionů lidí. Jsem nesmírně hrdý na to, čeho jsme dosáhli, od oceňovaných her až po neuvěřitelně pohlcující technické úspěchy PlayStationu 5, a jsem velmi optimistický, pokud jde o budoucnost Sony Interactive Entertainment,“ dodal Jim Ryan.

V poslední době se Jim Ryan ukázal jako velký odpůrce spojení Microsoftu s Activisionem Blizzard, historickou akvizici za téměř 69 miliardy dolarů kritizoval a chtěl ji zablokovat; obával se ztráty nenahraditelné série Call of Duty. Jak ale víme, tak se mu to nepovedlo a nakonec Sony s Microsoftem podepsala smlouvu, že CoD zůstane na PlayStationu po dobu nejméně 10 let. Předtím Ryan zpochybnil zpětnou kompatibilitu a neviděl důvod, proč by hráči chtěli hrát staré hry. Hráči mu rovněž připisují důraz Sony na live service hry a nedostatek exkluzivit.

Ryan byl vedoucím PlayStationu od roku 2019, měl tedy mimo jiné na starost uvedení konzole PlayStation 5 na trh. Za jeho vedení se Sony velmi dařilo, firma začala mimo jiné vydávat hry na PC a pokračovala ve vývoji řady exkluzivních her, včetně Horizon Forbidden West a God of War Ragnarök. Křeslo prezidentem přebral po velmi oblíbeném Shawnu Laydenovi, který se Sony zažil úspěšnou PS4.

Ryan pro divizi PlayStationu pracoval téměř 20 let, předtím byl šéfem evropské divize SIE a vedoucím globálního marketingu.

Je otázkou, zda se něco změní, protože Microsoft jde cestou předplatného Xbox Game Pass a cloudu, zatímco Sony se více soustředí na live service hry a příběhové tituly pro jednoho hráče.