Letošní rok si budeme pamatovat nejen díky skvělým hrám, ale také kvůli velkému propouštění. K Microsoftu, Embracer Group a dalším se přidává Epic Games. Fortnite totiž přestal tolik vydělávat, respektive se firma musí dělit o příjmy s tvůrci obsahu.

Už nějakou dobu utrácíme mnohem více než, než vyděláváme,“ postěžoval si v interní komunikaci generální ředitel Epic Games Tim Sweeney a oznámil propouštění s cílem stabilizovat finance společnosti.

„Dlouho jsem byl optimistický, že tento přechod zvládneme bez propuštění, ale zpětné vidím, že to bylo nereálné. Fortnite sice začíná opět růst, ale tento růst je tažen především obsahem tvůrců s významným podílem na příjmech, než když se Fortnite Battle Royale rozjel a začal financovat naši expanzi,“ uvedl Sweeney. „Úspěch s ekosystémem tvůrců je velkým úspěchem, ale znamená zásadní strukturální změnu naší ekonomiky.“

Podle novináře Jasona Schreiera z Bloombergu má Epic propustit 870 lidí, což je přibližně 16 % všech zaměstnanců. Propuštění naštěstí obdrží šestiměsíční odstupné, v USA, Kanadě a Brazílii šestiměsíční zdravotní pojištění a dva roky na uplatnění opcí.

O utrácení za exkluzivity pro Epic Games Store se Sweeney nezmínil. Propuštění se mělo dotknout zejména lidí mimo vývoj Fortnite a Unreal Engine. Současně Epic prodal platformu pro prodej alb Bandcamp společnosti Songtrad a odděluje většinu společnosti SuperAwesome, jež se zabývá technologiemi pro děti a marketingem. Obě firmy získal Epic Games v roce 2022, respektive 2020. Nicméně, na sociální síti se začaly objevovat příspěvky od zaměstnanců Mediatonic, kde vytvářejí Fall Guys, že byli propuštěni. Kolik jich celkem bylo, to v současné době nevíme.

Epic Games je další velkou společností, která propouští. Na začátku letošního roku oznámil Microsoft plán propustit přibližně 10 000 zaměstnanců, včetně některých z Xboxu a Bethesdy. V červenci CD Projekt RED propustil přibližně 10 % zaměstnanců, aby bylo polské studio agilnějším a efektivnějším týmem. V poslední době se propouštění dotklo také dalších firem, včetně Unity, Riot Games, Blizzardu, Crystal Dynamics (Tom Raider), Bioware a Striking Distance (The Callisto Protocol). Minulý měsíc také švédský holding Embracer Group zrušil studio Volition (Saints Row a Red Faction).