Šetření Embracer Group zasáhlo také Crystal Dynamics. Americké studio, které připravuje nový Tomb Raider pro Amazon Games a vypomáhá s Perfect Dark od The Initiative a Microsoftu, propustilo 10 zaměstnanců.

„Společnost Crystal Dynamics dnes učinila obtížné rozhodnutí rozloučit se s 9 zaměstnanci oddělení Brand/Marketing a 1 zaměstnancem IT z důvodu interní restrukturalizace, která má studio sladit s našimi aktuálními obchodními potřebami,“ dočteme se ve vysvětlení. „S dotčenými zaměstnanci spolupracujeme, abychom je plně podpořili.“

Propuštěn byl brand manažer Nicholas Edwards, který o něm informoval ještě před oficiálním oznámením studia. Na sociální síti psal, že se propuštění dotklo širokého spektra oddělení, včetně PR, projektového managementu, 2D umění a střihu videa. O práci přišel také ředitel komunikace Adam Kahn a senior manažerka pro komunitu a sociální média Neha Nair, jež v Crystal Dynamics pracovala necelé 4 roky.

V Embracer Group probíhá komplexní restrukturalizace poté, co nečekaně zkrachoval obchod v hodnotě 2 miliard dolarů s tajemným partnerem. Dle neoficiálních informací šlo o saúdskou vládou financovanou společnost Savvy Games Group, která měla do Embracer Group investovat. Generální ředitel švédského Embraceru má v plánu prodat/zavřít nespecifikovaná studia, zrušit některé neoznámené projekty a zaměřit se na efektivitu celé skupiny.

Od té doby bylo zrušeno studio Volition, které mělo na starost Saints Row, a nové studio Campfire Cabal. To bylo založeno teprve loni v září a mělo se zaměřit na vysoce kvalitní, příběhově orientované RPG hry. Poté došlo na propuštění 26 lidí z Beamdogu (autoři Baldur’s Gate: Enhanced Edition a Mythforce). Také se zvažuje prodej Gearboxu. Tvůrce série Borderlands koupila Embracer v roce 2021.