Dobré ráno. Budoucí projekty studia The Coalition využijí Unreal Engine 5. Ubisoft bude všechny své hry označovat štítkem. DiRT 5 se dnes naučí hraní napříč platformami. Nové Life is Strange od Dontnodu nebude.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Ubisoft bude všechny své hry označovat štítkem Ubisoft Originals podobně jako Netflix označuje všechny své filmy, seriály a dokumenty štítkem Netflix Originals. Ubisoft Originals jsme mohli poprvé vidět na obrázku z oznámení The Division: Heartland. Je zajímavé, že v současné době Ubisoft nevydává žádné tituly od jiných vývojářů. Možná k tomu francouzská společnost postupně spěje. Označení by tak dávalo smysl, aby bylo jasné, co vytvořily týmy Ubisoft a jaké hry Ubisoft pouze vydává.

- Resident Evil Village má v sobě kousek z God of War. Snímání pohybu probíhalo v sídle studia Santa Monica, které vyvíjelo například hry ze série God of War. Toto zjištění dokazuje, že vztahy mezi společnostmi Capcom a Sony jsou velmi úzké.

Přečtěte si také: Resident Evil v Česku, Corsair ovladač pro PS5, Frostpunk na mobily

- Studio The Coalition, které je pověřeno vývojem série Gears a pomáhá s dokončením Halo Infinite, přechází na novou generaci her s využitím technologie Unreal Engine 5.

„Hry Gears of War byly vždy v popředí vývoje na Unreal Enginu - od průlomového titulu pro Xbox 360 s rozlišením 720p až po loňskou aktualizaci multiplayeru pro Xbox Series X/S s podporou 120 snímků za sekundu,“ připomínají vývojáři.

Nyní pracují na obsahu pro Gears 5 a upozorňují: „Přechod na nový engine je velkou věcí, proto chceme jasně říct, že po nějakou dobu nebudeme oznamovat žádné nové projekty ani hry.“ Studio pravděpodobně chystá Gears 6 a k tomu něco úplně nového.

Přečtěte si také: Cliff Bleszinski, designér Gears of War, chystá nový projekt bez motorových pil

- Call of the Sea, puzzle adventura inspirovaná Lovecraftem, vyjde již dnes na PlayStation 5 a PlayStation 4. Do konce minulého roku je dostupná na Xbox Series X/S, Xbox One a PC.

- Survival střílečka Remnant: From the Ashes se 13. 5. 2021 dočká bezplatné aktualizace pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Na next-gen konzolích si hru budete moci zahrát v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu nebo v rozlišení 1080p při 60 snímcích za sekundu. Majitelé Xboxu Series S dostanou pouze možnost 1080p při 60fps. Ve stejný den bude hra dostupná v předplatném Xbox Game Pass pro PC.

- Resident Evil Village dobyl žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii. Na PS5 má na kontě třetí neúspěšnější start - lépe na tom v úvodním týdnů byly pouze PlayStation 5 verze Spider-Man: Miles Morales a Assassin's Creed Valhalla. Village je také druhým největším vydáním roku 2021 ve fyzických prodejích v UK. Na druhou stranu má Village o více než 25 % horší prodeje než Resident Evil 2 Remake (2019) a o 40 % horší než Resident Evil 7 (2017). Nesmíme ale zapomínat, že stále více lidí kupuje digitální verze.

- Ekonomická strategie Railway Empire se stěhuje do Japonska s placeným rozšíření. Hráči se dostanou do druhé poloviny devatenáctého století a mají za úkol postarat se o rozvoj národního železničního systému. Do 14. 5. se DLC prodává za 11,69€, poté 12,99€.

- Studio Bethesda Austin hledá serverového inženýra pro AAA hru, která nebyla ještě oznámená. Spekuluje se o úplně nové multiplayerové značce, stejně tak o masivním rozšířením pro Fallout 76.

- DiRT 5 se dnes naučí hraní napříč platformami. Podporu cross-play do rallye závodů přidá aktualizace. Ta se jmenuje Red Bull Revolution a zahrne také několik Red Bull livrejů pro vaše vozy a předměty do režimu Playground. Kromě toho dojde na přidání nové funkce počasí. Díky ní si budete moci tratě upravit tak, aby byly mokré a s nízkou přilnavostí, případně závodit při bouřce.

- Returnal za minulý týden obsadil třetí příčku mezi nejstahovanějšími hrami z PlayStation Store v USA a Kanadě, v Evropě je na čtvrtém místě. První je MLB The Show 21 v USA/Kanadě a FIFA 21 v Evropě. Na druhém místě obou žebříčku najdeme Outriders.

Přečtěte si také: Sony má plánovat vylepšený model konzole PlayStation 5 s 6nm procesorem

- Life is Strange prozatím není strategií studia Dontnod, které zaznamenalo úspěch i s hrami jako Tell Me Why a Vampyr.

„Nikdy neříkej nikdy, ale prozatím to není naše strategie. Chceme vytvořit vlastní značku,“ uvedl generální ředitel Oskar Guilbert.

Začátkem roku Dontnod oznámil spolupráci s Tencentem. Čínská společnost koupila menšinový podíl. Studio má celkem pracovat na sedmi projektech - šest je interních a jeden vydává od nezávislých vývojářů z PortaPlay. Dontnod odmítl několik návrhů na akvizici, tvůrci si chtějí zachovat nezávislost.

- John Rambo skutečně míří do Call of Duty, potvrdil tweet. K jeho vydání by mělo dojít 20. 5. letošního roku. Vypadá to, že se na něj můžeme těšit v Black Ops Cold War i ve Warzone jako nového operátora. Jako další by měl dorazit John McClane ze Smrtonosné pasti.