Společnost Sony má plánovat nový model PlayStationu 5. Konzole se má dostat do továren v příštím roce a využít lepší komponenty. Práci na přepracovaném modelu nové generace konzole potvrzují zdroje z Tchaj-wanu.

Dodavatelé, kteří jsou součástí výrobního řetězce PS5, se údajně dozvěděli, že výroba nového modelu PS5 má začít v roce 2022. Do další fáze životního cyklu konzole od Sony má být zapojena mimo jiné společnost TSMC, jež vyrábí polovodiče, kterých je nyní velký nedostatek.

Magazín DigiTimes uvádí, že přepracovaný model PlayStationu 5 má být postaven na speciálně upraveném 6nm procesoru Zen 2 od AMD, zatímco současné modely PS5 používají 7nm procesory. Přechod na 6nm by měl přinést malý nárůst výkonu/úspory energie.

Revize konzolového hardwaru jsou běžné a nabízejí možnost vylepšit design a odstranit problémy, ale mohou také vést ke snížení výrobních nákladů. Sony takto postupovala u všech předchozích konzolí PlayStationu a zdá se, že stejně postupuje i nyní. Je otázkou, zda nový model bude menší. Jednoho dne bychom se ale Slim modelu PS5 dočkat mohli.

O PlayStation 5 je velký zájem a z důvodu nedostatku polovodičů se Sony nedaří vyrábět potřebné množství pro uspokojení poptávky. Přesto se do konce minulého fiskálního roku prodalo 7,8 milionu kusů. To je o něco více než měla za čtyři měsíce na kontě PS4.

DO ROKU 2022 SE DOSTUPNOST PS5 NEZLEPŠÍ

Sony nepočítá s tím, že by se do března/marce 2022 situace s dostupností PS5 zlepšila.

„Nemyslím si, že se poptávka letos uklidní, a i když v příštím roce zajistíme mnohem více zařízení a vyrobíme mnohem více kusů PlayStationu 5, naše nabídka nebude schopna udržet krok s poptávkou,“ informoval Hiroki Totoki investory a analytiky podle agentury Bloomberg.

„Prodali jsme více než 100 milionů kusů konzole PlayStation 4 a vzhledem k našemu podílu na trhu a pověsti si nedokážu představit, že by poptávka rychle klesala,“ dodal Totoki.

Cílem Sony je do konce března 2022 prodat 14,8 milionu kusů PS5.