Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Při spuštění Phantom Liberty jsou v Cyberpunku 2077 automaticky deaktivovány modifikace. Je to z důvodu, aby se předešlo problémům se hrou, které by mody způsobily. Čeká se, až obdrží aktualizaci od svých autorů.

- Vypadá to, že Senua’s Saga: Hellblade 2 je plně hratelná, tedy od začátku do konce. Naznačuje to fotografie týmu, který dle všeho sleduje hraní hry. Dříve studio Ninja Theory potvrdilo vydání v roce 2024 pro Xbox Series X/S a PC (plus Game Pass).

- Sony se snaží přimět ke koupi PlayStationu 5 další hráče. Noví majitelé si až do 20. 10. mohou vyzvednout jednu z dvanácti her zdarma. Potíž je v tom, že zajímavá nabídka je určena pouze pro USA. Vybrat si mohou z:

  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  • Marvel’s Spider-Man: Remastered
  • God of War Ragnarök
  • Horizon Forbidden West
  • Ghost of Tsushima Director’s Cut
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • Demon’s Souls
  • The Last of Us Part I
  • Sackboy: A Big Adventure
  • Returnal
  • Uncharted: Legacy of Thieves Collection
  • Death Stranding: Director’s Cut

- Pracují v Naughty Dog na The Last of Us Part 3? Na nějaké přísně tajné videohře se podílí Shannon Woodward, která byla představitelkou Diny v The Last of Us Part 2. To všechny přirozeně vede k třetímu dílu, ale může to být cokoliv. Nicméně, o trojce se delší dobu spekuluje.

- The Last of Us ještě jednou. Dnes v 18:00 bude Naughty Dog vysílat u příležitosti 10. výročí prvního dílu. Leč žádná oznámení o budoucích projektech a druhé řadě TV seriálu očekávat nemáme. Stream se zaměří na grafiku, merch a další věci.

- Po Resident Evil Village a Resident Evil 4 Remake (obě dorazí pro iPhone 15 Pro) plánuje Capcom vydat další své AAA hry pro smartphony. PC ale zůstane hlavní platformou japonské společnosti, ujistil COO Haruhiro Tsujimoto.

- Tsujimoto se pro Bloomberg vyjádřil také k hypotetické nabídce odkupu ze strany Microsoftu. Pokud by taková nabídka přišla, prý by slušně odmítl. Věří, že pro obě strany je lepší, když zůstanou rovnocennými partnery.

- Roblox propustil 30 zaměstnanců, kteří měli na starost získávání talentů. Propouštění přichází v období, kdy Roblox měsíčně dosáhl na 250 milionů aktivních uživatelů. To je více než má Fortnite a Minecraft dohromady.

- Včera to byly tři roky, co vyšla Mafia: Definitive Edition. Na výročí si vzpomněl oficiální účet vydavatelství 2K.

- Fanoušci si přejí vzkříšení StarCraftu. Microsoft sice ještě nedokončil akvizici Activisionu Blizzard, ale to nebrání příznivcům známé strategie, aby psali do Xboxu svá přání. Microsoft nový StarCraft nevylučuje.

- To Phil Spencer, šéf Xboxu, by si přál oživení MechAssault. Dle něj tato série předběhla svou dobu a je to něco, k čemu by se rád vrátil. V současné době ale žádný plán nemají. Fanoušky může těšit MechWarrior 5: Mercenaries z roku 2019 a chystaný MechWarrior 5: Clans.

- V brzké době pravděpodobně dojde k uzavření několika dalších studií, varoval generální ředitel Embracer Group. Korporace zatím ukončila činnost týmů Volition (Saints Row nebo Red Faction) a Campfire Cabal. Také propustila část zaměstnanců vydavatelské divize Gearboxu a v tvůrčím celku Crystal Dynamics (Tomb Raider). Objevují se zvěsti o prodeji celého Gearboxu (Borderlands). Zájem může mít například Take-Two, která přes svou divizi 2K vydává Borderlands.

- #WeWantNFS je nová iniciativa na sociální síti X, která nabírá na síle. Hráči dávají Electronic Arts vědět, že po NFS: Unbound chtějí další Need for Speed a ne čekat roky kvůli tomu, že tvůrci z Criterion Games byli z větší části přeřazeni na Battlefield.

- Máme tady další kus videoherní historie. Objeven byl prototyp Crash vs. Spyro Racing. Hra byla dle všeho ve vývoji v LT Studios a určena pro první Xbox, ale nikdy nespatřila světlo světa.