Jim Ryan, generální ředitel Sony Interactive Entertainment, se vyjádřil velmi skepticky o Xbox Game Passu. Předplatitelská služba Microsoftu má ničit hodnotu nejen jednotlivých her, ale celého videoherního odvětví. Má také málo předplatitelů.

Tohoto názoru má být více vydavatelů z oboru. Ryan to řekl už v loňském roce v rozhovoru s investory a analytiky. Informace se až nyní dostaly na veřejnost společně s velkým množstvím uniklých detailů o Microsoftu.

U americké společnosti je Game Pass hlavním pilířem videoherní strategie. Dle Ryana však služba selhala, protože původní strategie nefungovala. Microsoft se původně snažil získat vydavatele zárukou minimálních příjmů. To jim ale k přilákání do Game Passu nestačilo a Microsoft se rozhodl pro významné akvizice, které měly službu posílit. Nejprve to byly investice do jednotlivých studií (koupě Compulsion Games, inXile Entertainment, Ninja Theory, Obsidian Entertainment, Double Fine Productions, Playground Games, Undead Labs a založení The Initiative) a potom akvizice ZeniMaxu s Bethesdou a nyní dokončování historického spojení s Activision Blizzard v hodnotě 68,7 miliardy dolarů.

Ryan v rozhovoru poukázal na rozdíl v počtu předplatitelů mezi PlayStation Plus a Xbox Game Pass. V lednu minulého roku hlásil Microsoft 25 milionů předplatitelů, zatímco PS Plus téměř 50 milionů předplatitelů. Prezident videoherní divize Sony vzhledem k investovaným penězům očekával u konkurence vyšší číslo. „Věřím, že máme významnější předplatitelskou službu,“ dodal.

Srovnáním služeb diskuze nekončila. Jim Ryan odpovídal i na otázku ohledně srovnání akvizice Activisionu Blizzard za téměř 69 miliardy dolarů s akvizicí Bungie za 3,6 miliardy dolarů. Jeho závěr? Bungie podle něj nabízí PlayStationu lepší hodnotu.

Tady je nutné uvést, že Sony koupila Bungie kvůli jejich zkušenostem s live service. Tvůrci Destiny jsou součástí dlouhodobého plánu Sony využít své známé a oblíbené značky a udělat z nich live service hry – do dubna 2026 jich má být spuštěno 12. Současně ale Sony hodlá nadále vydávat tituly pro jednoho hráče zaměřené na bohatý příběh a s ohromujícím vizuálním zpracováním. Ty zůstávají základem Sony. Potvrdil také rozšiřování těchto her na PC.

Zajímavé je, že Ryan od všech live service her neočekává velké hity. S ohledem na to je do nich zřejmě investováno. Každopádně tyto odpovědi jdou ruku v ruce s komentáři Hermena Hulsta. Šéf PlayStation Studios dříve prohlásil, že studia Sony budou pokračovat ve vytváření příběhových singleplayerových her. Také zdůraznil nutnost odlišit live service hry od sebe obsahem, stylem i rozsahem.