Minulý týden na Tokyo Game Show Phil Spencer prohlásil, že Microsoft dosáhl svého cíle a konzistentně nabízí ve službě zajímavé tituly. O tom svědčí i tento měsíc, kdy dorazil Starfield, Lies of P nebo Payday 3. Současně ale připravuje hráče na zdražení, které je dle jeho slov nevyhnutelné.

Šéf Xboxu, respektive herní divize Microsoftu, to řekl v rozhovoru s japonským serverem Game Watch jako odpověď na otázku ohledně možného zdražení Xbox Game Passu. Současně si uvědomuje nutnost nabídnout předplatitelům přidanou hodnotu.

„Nedávno jsme navýšili cenu, rozhodnutí bylo učiněno po pečlivém zvážení. Jsme přesvědčeni, že je důležité poskytovat službu, která je považována za dostatečně hodnotnou i v případě vyšší ceny,“ uvedl Spencer.

Starfield, s největší pravděpodobností díky Game Passu, si za méně, než tři týdny zahrálo 10 milionů hráčů. Microsoft ani Bethesda o prodejích nemluví. Na Steamu sci-fi RPG dobrodružství zaznamenalo 330 723 současně hrajících hráčů. Dle Spencera jsou pro další úspěch a udržení hráčů důležité průběžné aktualizace. Bethesda Game Studios aktivně pracuje na opravách a aktualizacích.

Pro Microsoft je důležité přinášet pravidelně zajímavé tituly. Připravuje plán na několik dalších let zábavy. Jeho součástí je spolupráce s japonskými studii na vývoji nových her pro Xbox, některé z nich nebyly dosud oznámeny. Spencer vyzdvihl kvalitu japonských vývojářů a pochválil Hi-Fi RUSH od Tango Gameworks z divize Bethesdy.

Kdy by mohlo dojít k nevyhnutelnému zdražení? První příležitost přichází po přidání her Activisionu Blizzard do Game Passu. Minulý týden britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy předběžně souhlasil s historickou akvizicí za 68,7 miliardy dolarů. Je tak jen otázkou času než známé a oblíbené značky rozšíří nabídku předplatného, včetně takových jako Crash Bandicoot, Diablo, Warcraft, Starcraft nebo Tony Hawk’s Pro Skater. A samozřejmě Call of Duty, které kvůli současné smlouvě se Sony bude dostupné nejspíš až v roce 2025. Je nutné mít na paměti, že Spencer už dříve upozornil na složitost celého procesu. Přidání her Activisionu Blizzard do Game Passu nebude automatické a vyžádá si čas.

Xbox Game Pass pro konzole stojí 269 Kč měsíčně (10,99 €), Xbox Game Pass Ultimate stojí 389 Kč měsíčně (14,99 €), PC Game Pass stojí 259 Kč měsíčně (9,99 €) a Xbox Game Pass Core stojí 149 Kč/6,99 € měsíčně (nabízí více než 25 vybraných her, možnost hrát online).

Nedávno Microsoft ukončil testování tarifu přátelé a rodina. Předplatné během testování stálo 21,99 eur měsíčně (cca 540 Kč) a umožnilo sdílet Xbox Game Pass Ultimate (s EA Play) mezi 5 hráči ze stejné země.