Dobré ráno. Tvůrci střílečky Returnal rozšiřují tým. F1 Manager letos bude. Autoři dobrodružné hry Tchia oslavují důležitý milník. PS Plus má velkou sílu. Senua’s Saga: Hellblade 2 možná vyjde letos.

- Po dodělání PS5 exkluzivity Returnal se tým Housemarque postupně rozrostl z 80 zaměstnanců na více než 110, aby mohl pracovat na nové hře pro PlayStation 5. Zdá se, že finské studio ještě ambicióznější plány poté, co ho v létě 2021 koupila Sony. Celkem chce zaměstnat 150 lidí. Mezi novými tvářemi jsou programátoři, designéři, grafici i testeři.

- I přes velmi špatné prodeje předchůdce vyjde letos F1 Manager 2023, potvrdilo studio Frontier Developments. Těšit se mohou hráči na PC, PS4, PS5, Xboxu One a Xboxu Series X/S. Bližší detaily v současné době neznáme. F1 Manager 2022 vyšel koncem srpna loňského roku a dva měsíce po tomto datu skončila jeho podpora: vývojáři se přesunuli na jiné projekty.

- Okolo Ark 2 je další chaos. Podpůrné studio Digital Domain, které je úzce zapojeno do všech aspektů tohoto survivalu, v poslední výroční zprávě uvedlo jako datum vydání jaro 2025. Hlavní vývojáři ze studia Wildcard ovšem tvrdí, že netuší, kde se tento termín vzal. Pravděpodobně je to jen překlep. V březnu tohoto roku byl oznámen odklad Arku 2 na konec roku 2024.

- Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) může akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft blokovat až 10 let. Právě tato lhůta je běžnou praxí, pokud nedojde ke změně okolností. Veřejnost očekává, že se Microsoft s CMA dohodne.

- Tchia během prvních šesti týdnů přilákala 1 milion hráčů, radují se vývojáři z nezávislého studia Awaceb. Hra je dostupná mimo jiné v předplatném PS Plus Extra a PS Plus Premium. Teď v Awaceb plánují vydat fyzickou Oleti edici, která obsáhne skiny pro hlavní hrdinku, její kluzák, loďku a ukulele.

- Společnost Unity Software během necelých 12 měsíců oznámila již třetí kolo propouštění. Výrobce známého herního enginu Unity tentokrát zruší 600 pracovních míst. Jde přibližně o 8 %. V lednu firma propustila téměř 300 lidí a předtím zhruba 200.

- Více než milion nových hráčů si užívá Descenders, prozradil Mike Rose a jako další v pořadí dokládá jakou sílu má zařazení do klasického PlayStation Plus. I když službu Sony nezmínil. Nebude ale náhoda, že právě v PS Plus je nově dostupná tato adrenalinová BMX hra. Dříve byl velký zájem o Rocket League a Deep Rock Galactic.

- Microsoft má nový způsob, jak šířit Game Pass mezi hráči. Předplatitelé Xbox Game Pass Ultimate a PC Game Pass mají nově možnost doporučit službu až pěti kamarádům a darovat jim na 14 dnů PC Game Pass. Bohužel to má další omezení. Pozvánku je totiž možné poslat pouze hráčům, kteří ještě neměli Game Pass.

- Může Senua’s Saga: Hellblade 2 vyjít v letošním roce? Rozhodně by tím Microsoft překvapil, protože pokračování příběhu keltské válečnice se očekává spíše v roce 2024. Fanoušci ale netrpělivě čekají na červnovou Xbox Games Showcase. A ještě více jsou napnutější poté, co se krátký záběr ze Senua’s Saga: Hellblade 2 objevil v nejnovější reklamě Xbox Game Passu.