Pozor, pozor. Je 1. 4., což znamená aprílový den, tak pozor, aby vás někdo nenachytal. Jinak vám přeji krásné dobré ráno a pojďme se bez dalšího okecávání podívat, co nového se ve videoherním světě událo.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Do knihovny na Epic Games Store si můžete přidat City of Brass a Total War: Warhammer. Další týden bude zdarma Rogue Legacy a The Vanishing of Ethan Carter.

- Francouzské studio Quantic Dream (tvůrci Heavy Rain, Detroit: Become Human) může skončit v rukou čínské společnosti. Tentokrát ale nejde o Tencent, nýbrž o NetEase. K oznámení akvizice má dojít letos v létě, tvrdí insider Tom Henderson. Quantic Dream nyní chystají Star Wars: Eclipse. NetEase v lednu 2019 do Quantic Dream investovali a koupili menšinový podíl za nezveřejněnou částku.

- Fyzické verze Grand Theft Auto 5 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S vyjdou 12. 4. letošního roku. Prodávat se budou za 40 eur.

- Capcom zvyšuje průměrnou mzdu zaměstnanců o 30 procent a zavádí novou strukturu bonusů vázaných na celkovou obchodní výkonnost společnosti. Tyto iniciativy jsou určeny k udržení talentů a zvýšení celkové produktivity, přiznala japonská firma.

- Už delší dobu se spekuluje nad tím, že Sony koupí společnost Konami, případně se dohodne na využití známých licencí včetně Metal Gear Solid a Silent Hill. Nad možnou akvizicí se zamyslel vývojář Gavin Stevens na Twitteru. Na mnohé jeho názor ale působil jako spekulace a Stevens obdržel spoustu nadávek, a dokonce i četné výhrůžky smrtí, jeden člověk mu měl poslat obrázky mrtvých dětí s tím, že se to stane jeho dceři. Stevens raději vše ze sociální sítě smazal a omluvil se těm, kteří si jeho slova špatně vyložili.

- Britské studio FireSprite, které nedávno koupila Sony, pracuje nejen na Horizon: Call of the Mountain pro PlayStation VR2, ale také na příběhovém dobrodružném hororu. Tento projekt má být vytvářen v Unreal Enginu 5 a má mít vysoký rozpočet. Vyplývá to z nových pracovních nabídek. V dalších inzerátech se mluví o multiplayerovém akčním AAA titulu na UE5. Mnozí si myslí, že jde o oživení značky Twisted Metal. Vypadá to, že Unreal Engine 5 bude pro toto studio standard.

- Společnost nDreams obdržela investici ve výši 35 milionů dolarů od Aonic Group a chystá řadu projektů, včetně her pro headset PlayStation VR2. Investice má být použita k vytvoření ambicióznějších titulů a k dalšímu růstu interních studií.

- Od 5. do 25. 4. bude v Overwatch probíhat oslava šestého roku této střílečky. Nečekejte ale nic nového, vrátí se obsah z předchozích sezón a remixovaná verze u fanoušků oblíbených legendárních skinů.

- Don’t Starve Together vyjde 12. 4. 2022 na Nintendo Switch, oznámili vývojáři z Klei Entertainment. Důležitou zprávou je, že hráči budou moci sdílet odemčené skiny, postavy, recepty a další věci napříč Xboxem One, Switchem a PC verzemi na Steamu a WeGame.

- Sony na oslavu žen ve videohrách zveřejnila exkluzivní téma pro PlayStation 4, které vytvořila Kaye Cao. Téma si můžete stáhnout zdarma z PS Store po zadání kódu: 6NN5-B2NK-XQM9.

- Microsoft ustoupil a vyhověl fanouškům s návratem sdílení záběrů přímo na Twitter z Xboxu One a Xboxu Series X/S. Zatím je funkce dostupná v nejnovější preview verzi aktualizace Xbox Insider.

- Riot Games daruje 5,4 milionu dolarů na humanitární úsilí ve východní Evropě, tedy těm, kteří byli zasaženi konfliktem na Ukrajině. Peníze společnost získala prodejem Battle Passů do her Valorant, Legends of Runeterra, Teamfight Tactics a League of Legends: Wild Rift. Částka bude rovným dílem rozdělena mezi Mezinárodní lékařský sbor, Lékaře bez hranic a Polský Červený kříž. Kromě toho Riot každé této neziskové organizaci věnuje ještě milion dolarů ze svého.

- O víkendu si s předplatným Xbox Live Gold nebo Xbox Game Pass Ultimate můžete na konzolích Xbox Series X/S a Xbox One zahrát kulinářské dobrodružství Epic Chef z roku 2021.

- Už více než měsíc je v bezplatné hře War Thunder deaktivován chat. Tvůrci z Gaijin Entertainment jej vypnuli, aby nesloužil k diskuzi o politice (čtěte: o válce na Ukrajině), která by mohla urazit ostatní hráče. Společnost Gaijin byla v roce 2002 založena v Moskvě, po invazi ruské armády na Ukrajinu se přestěhovala do Budapeště v Maďarsku, alespoň to tvrdí na svých stránkách.

- Do 14. 6. 2022 si v Hot Wheels Unleashed můžete užít sezónu DC Super Heroes Racing. DLC je možné zakoupit za 5,99 eur do 9. 6. 2022. Obsahuje 12 vozidel a další bonusy.