QuakeCon není jen LAN párty s mnohaletou tradicí. Vydavatel Bethesda Softworks, pod kterého spadá studio id Software, tuto akci už řadu let využívá i pro oznamování či rovnou vydávání různých novinek. A letos se očividně rozhodl, že dá při zahájení QuakeConu nemalý prostor modderům, kteří využívají systém Creations. Díky němu si může každý, kdo vlastní The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition a/nebo Starfield, přímo v hlavním menu hry prohlížet a stahovat velké množství modifikací, a to na PC i konzolích. Verifikovaní autoři dokonce mohou touto cestou své mody zpoplatnit.

Výsledkem je zajímavý trailer, který láká na množství modů, v tomto případě zvaných Creations, určených pro Skyrim Special Edition i Starfield. Speciální pozornost pak byla na QuakeConu věnována rozsáhlému, zpoplatněnému a nově vydanému rozšíření Bards College od týmu Kinggath Creations. Ten stojí například za placeným addonem East Empire Expansion pro Skyrim nebo Sim Settlements pro Fallout 4.

Bards College Expansion totiž nabízí novou, plně namluvenou úkolovou linii, která se točí okolo jakéhosi arcibarda a bardské univerzity. Na ní se lze setkat s profesory, kteří vás naučí, jak hrát hudbu, což se vám může hodit pro obveselování davů, menší obohacení vaší peněženky nebo posílení spolubojovníků při boji. Hráči zde dostanou možnost stát se Vyslancem, vylepšit schopnosti řevů (shouts) a používat slova k inspirování, zastrašování i vydírání. Dokonce nechybí ani možnost verbálně bojovat s ostatními bardy za pomoci různých urážek a břitkých odpovědí.

Tohle všechno doplňují ještě nové dungeony, mini-hry, řevy, schopnosti, zbraně, části oblečení nebo mechaniky bardských skillů. Celá tahle sranda vás přitom vyjde na 1000 Creations kreditů, jež se aktuálně prodávají za 9,99 eur. Tentokrát je tedy cena kupodivu nastavena tak, aby případní zájemci nemuseli kupovat víc kreditů, než kolik doopravdy potřebují.

Je otázka, proč Bethesda věnovala zvláštní pozornost a prostor na oficiálním webu právě týmu Kinggath Creations a expanzi Bards College. Ve výsledku jde totiž stále pouze o komunitní modifikaci, i když placenou, a projektů podobného rozsahu je v systému Creations k dispozici více. Možná za to může prostý fakt, že Bards College Expansion vyšla během QuakeConu. Nejspíš to ale bude kvůli tomu, že Kinggath Creations chystá ještě další zajímavý mod.

Konec nového traileru systému Creations láká na nadcházející bezplatný addon At Hell's Gate, díky němuž se ve Starfieldu objeví miniquest inspirovaný moderní podobou série DOOM od id Software. Přídavek, jenž má opět na svědomí tým Kinggath Creations, má být dostupný ve verzi pro PC i Xbox Series X|S a nabídne i různé odměny. Prezentované záběry naznačují, že by mohlo jít minimálně o oblek Slayera, super-brokovnici a meč Crucible. Bohužel nevíme, kdy At Hell's Gate vyjde, zcela určitě si ho ale budete moci stáhnout z nabídky Creations v hlavním menu Starfieldu. Protože DOOMu není nikdy dost.