Studio Remedy Entertainment má na kontě řadu populárních her a značek, ale zdaleka ne všechny patří do tzv. Remedy Connected Universe, sdíleného světa finských tvůrců, jenž byl formálně představen v roce 2020 v souvislosti s DLC AWE pro Control. Aktuálně do toho sdíleného světa patří první Alan Wake, potažmo Alan Wake Remastered, dále Alan Wake's American Nightmare, Alan Wake 2, Control a primárně mobilní remake Death Rally z roku 2011. A to zásluhou herního automatu, který můžete najít v Bright Falls při hraní Alana Wakea 2 (bohužel není funkční).

V budoucnu má Remedy Connected Universe rozšířit také dvojice placených DLC pro Alana Wakea 2, Control 2 a kooperativní spin-off s pracovním názvem Condor. Originální Death Rally z roku 1996, celá série Max Payne (včetně chystaného remaku prvních dvou dílů), Quantum Break, singleplayerové kampaně Crossfire HD a CrossfireX či zapomenutý mobilní pokus Agents of Storm pak do sdíleného univerza Remedy nepatří. Teď to ovšem vypadá, že časem se do něj přidá ještě jeden titul - kooperativní projekt s pracovním názvem Kestrel.

Projekt Kestrel byl formálně představen koncem minulého roku, přičemž se zrodil z popela staršího free-to-play kooperativního experimentu s pracovním označením Vanguard. Na něm dělalo studio Remedy ve spolupráci s Tencentem, než došlo k rozhodnutí kvůli nejistotám na trhu s free-to-play hrami hodit téměř celý Vanguard do koše a za pokračující spolupráce finských vývojářů a čínského mediálního obra vytvořit placený a o něco tradičnější Kestrel. Tato změna způsobila, že vedení Remedy muselo na konci roku 2023 odepsat 7,2 milionu eur, přičemž oznámení odpisu určené investorům obsahuje i něco, co může zajímat fanoušky Remedy a jeho sdíleného univerza.

„V roce 2023 jsme provedli významné investice a vytvořili silnější základ pro profitabilní dlouhodobý růst. Po restartu [vývoje] je Kestrel více v souladu s našimi klíčovými přednostmi a kreativní vizí Remedy Connected Universe,“ uvedl generální ředitel Remedy Tero Virtala.

Právě Virtalovu zmínku o Remedy Connected Universe lze brát jako dost jasný náznak toho, že kooperativní Kestrel má být součástí stejného světa, do kterého patří Alan Wake a Control. Na bližší informace o projektu si ale budeme muset ještě počkat. Remedy podle všeho aktuálně dokončuje dohodu se zatím nespecifikovaným vydavatelem, takže už brzy snad budeme moudřejší.