Dobré ráno. 4A Games lákají na velké oznámení týkající se Metra. Tvůrci The Elder Scrolls Online budují nové studio pro vývoj nové značky. Warframe dorazí na PlayStation 5. Cyberpunk 2077 s bonusem.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Zlatan Ibrahimović a Gareth Bale se chtějí podívat na smlouvy s organizací FIFPro a zjistit, zda má Electronic Arts právo používat jejich jména a podoby v sérii FIFA. Netrvalo dlouho a EA objasnila, že práva FIFPro jim umožňují přístup k hráčům z různých lig, včetně těchto dvou hvězd. Plus EA má zajištěné také licence od jednotlivých fotbalových týmů a pak i od individuálních fotbalistů. Ibrahimović tvrdil, že EA Sports používají jeho jméno a obličej bez svolení a ptal se, kdo udělil povolení, a dodal, že si není vědom toho, že by byl členem FIFPro. Bale se přidal a ptal se, co je FIFPro.

- Ukrajinské studio 4A Games láká na dnešní důležité oznámení týkající se Metra. Tvůrci se připravují na desáté výročí této značky a fanoušci očekávají vylepšení Metra Exodus pro novou generaci konzolí. Někteří si přejít upgrade i pro Metro 2033 a Metro Last Light. Pravděpodobná se jeví aktualizace pro Metro Exodus.

- Magazín Time do největších inovací roku 2020 zařadil PlayStation 5 i Xbox Series S. Seznam obsahuje celkem 100 nejvýznamnějších inovací daného roku a je zajímavé, že na Xbox Series X se nedostalo. O Series S časopis tvrdí, že jde o základní kámen toho, co by se pro videohry mohlo stát Netflixem. Tajnou zbraní je Game Pass a i přes nízkou cenu (299 dolarů) lze hrát hry ve vysokém rozlišení při rychlosti 120 snímků za sekundu, což je dvakrát více než u Xboxu One.

- Time sestavil také žebříček deseti nejlepších her roku 2020. Seznam je zajímavý. Obsahuje známé hity i několik překvapení. Tím největším je první místo, které vybojoval Hades. God-like rogue-like dungeon crawler od studia Supergiant Games, který lze považovat za překvapení letošního roku. Jak byste žebříček sestavili vy?

  • 10. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2
  • 9. Fall Guys
  • 8. Microsoft Flight Simulator
  • 7. Call of Duty: Warzone
  • 6. Ori and the Will of the Wisps
  • 5. Animal Crossing: New Horizons
  • 4. Among Us
  • 3. Last of Us Part II
  • 2. Spider-Man: Miles Morales
  • 1. Hades
Přečtěte si také: Cyberpunk 2077: Gameplay záběry z PS4 Pro a PS5

- Skladatel Gustavo Santaolalla poděkoval za devět nominací pro hru The Last of Us Part II v rámci The Game Awards 2020 a vzkázal, že jde pouze o začátek. To mnozí chápou tak, že známý skladatel láká na oznámení další hry ze světa The Last of Us od Naughty Dog. Možná ale měl Santaolalla na mysli spíše chystaný seriál od HBO. Kdo ví...

- Na PlayStation 4 a Xbox One si můžete stáhnout trial verzi F1 2020, vytvořit si vlastní tým v režimu My Team a vyzkoušet si první závodní víkend v Austrálii. Demo obsahuje i split-screen na rakouském okruhu Red Bull Ring.

- Obchod Best Buy začal u The Last of Us Part II pro PS4 uvádět, že zahrnuje aktualizaci pro novou generaci PlayStationu. Vypadá to, že thriller od Naughty Dog bude vylepšen pro PS5. V současné době dobrodružství Ellie podporu haptickou odezvu na ovladači DualSense. Geoff Keighley nedávno naznačil, že jsme o The Last of Us neslyšeli naposled. Je ale otázkou, zda se to týká přímo hry, moderátor mohl narážet na seriál od HBO.

- ZeniMax Online Studios (tvůrci The Elder Scrolls Online) dle všeho zakládají v San Diegu nové studio. Firma najímá zhruba 50 nových lidí do týmů v Hunt Valley a San Diegu. Uchazeči mají pracovat na vývoji další velké AAA hry, která bude novou značkou. V současné době se nachází v před-produkci.

Přečtěte si také: Konečně oznámení GTA VI?!

- Bezplatná kooperativní third-person střílečka Warframe bude pro PlayStation 5 dostupná od 26. 11. letošního roku, oznámila společnost Digital Extemes. Na PS5 hra poběží v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu a budete se moci spojit a hrát s přáteli z PS4. V plánu je také Xbox Series X/S verze Warframe, také s cross-play s Xbox One, ovšem zatím nemá stanovené datum.

- Každý, kdo si koupí Cyberpunk 2077 (bez ohledu na platformu nebo edici), má nárok na sadu digitálních maličkostí. Stačí propojit hru s GOG.com a odemkne se vám to, co vidíte na obrázku.