Dobré ráno. I o státním svátku pro vás máme pravidelné Stručně. Dnes se podíváme na to, kdy se bude dát normálně koupit nový Xbox. Pogratulujeme k narozeninám Johnnymu z Cyberpunku 2077. A další zprávičky.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Kdy se bude dát koupit Xbox Series X nebo Xbox Series S normálně v obchodě? Podle finančního ředitele Tima Stuarta může nedostatek konzolí trvat déle, než mnozí předpokládají. Microsoft očekává dostatek zásob až ve druhém čtvrtletí roku 2021, což znamená někdy v dubnu/apríli. Jaká je situace u Sony bohužel nevíme.

- Bethesda se rozrůstá. Společnost hledá nové designéry, programátory, umělce nebo softwarové inženýry do interní divize Bethesda Game Studios se sídlem v texaském Austinu a kanadském Montrealu. Šíří se spekulace, že tito zaměstnanci budou pracovat na úplně nových hrách, které nemají nic společného s již oznámenými, tedy Elder Scrolls 6 a Starfield.

Přečtěte si také: Obrovský únik dat Capcomu. Hackeři mají v rukou údaje zaměstnanců i informace o hrách

- Johnny Silverhand včera oslavil své 32. narozeniny. CD Projekt RED si na něj samozřejmě vzpomněl. Johnny bude mentor hlavního hrdiny v Cyberpunku 2077. Neděste se, Johnny nestárne. Více se o něm dozvíme už ve čtvrtek v rámci dalšího Night City Wire.

- Na oficiálních stránkách PlayStationu se před pár dny objevilo, že Kena: Bridge of Spirits vyjde až koncem roku 2021. Vývojáři se ozvali a všem hráčům vzkazují, že nadále mají v úmyslu vydat hru v prvním čtvrtletí nadcházejícího roku.

- Společnost Zynga otevřela nové studio v texaském Austinu, které bude zaměřené speciálně na vývoj her ze světa Star Wars. Podle vývojářů, kteří mají za sebou FarmVille, se tyto hry nebudou příliš vzdalovat od toho, co od nich známe. Půjde o premiérový mobilní titul.

- Implementace zpětné kompatibility Sony stěžuje práci jiným vývojářům. Psyonix kvůli 120fps u Rocket League musejí zasáhnout do hry, zatímco u Xboxu Series X je to možné jen prostřednictvím malého patche. To je také důvod, proč Rocket League na novému Xboxu podporuje 120fps a na PS5 ne.

- Fanoušci SnowRunneru jsou právem naštváni. Vůz Western Star 49 X je možné získat pouze skrz placené DLC, a to i pro ty, co vlastní Season Pass. Western Star 49 X stojí 78 Kč na Epic Games Store a 106 Kč na PlayStation Store a Xbox Store.

- Ghost Recon Breakpoint obdržel optimalizační aktualizaci pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Verze pro současnou generaci konzolí jsou zpětně kompatibilní a vybrat si můžete z dvou režimů. Mód výkonu vám zajistí hraní v rozlišení 1080p při 60 snímcích za sekundu na Xbox Series X i PS5, zatímco režim rozlišení nabídne 4K při 30fps na Xbox Series X a 4K (upscaled) ve 30fps na PS5. Není uvedeno, proč na PS5 nepoběží hra v nativním 4K.

- Call of Duty Warzone a Modern Warfare na Xboxu Series X běží při 120 snímcích za sekundu. Výsledky se obvykle pohybují mezi 100 až 120fps. Tato možnost ale na PS5 chybí. Na konzoli od Sony hra běží při 60 snímcích. Důvodem pravděpodobně je, že hra na PS5 běží v rámci zpětné kompatibility.

Přečtěte si také: Nevyšla na vás konzole PS5? Vychutnejte si první momenty v simulátoru

- Chcete hru zdarma pro PC? Není problém! GOG.com v rámci slev Made in Poland nabízí slevu na více než 150 her vyrobených v Polsku a k tomu rozdává 2D střílečku Butcher (zde). Vyzvednout si ji musíte do 18. listopadu/novembra 15:00 našeho času. Co se slev týče, tak můžete koupit například Dying Light The Following Enhanced Edition, Frostpunk, Hard West, Layers of Fear 2, Shadow Warrior 2, Sniper Ghost Warrior 3, Superhot, Thief Simulator, This War of Mine CE a samozřejmě i všechny díly Zaklínače.

- 10 milionů kusů. Tak to jsou prodeje netradičního hitu Fall Guys na PC. Není divu, že jde o blockbuster běžící na enginu Unity. Nesmíme zapomínat, že hra je také na PS4, kde si ji mohli předplatitelé PS Plus zdarma přidat do svého katalogu.

- Electronic Arts si podali návrh na ochrannou známku pro Fury Soccer. Může jít o novou fotbalovou hru (arkádovou?), stejně tak se ale může jednat o nový režim pro sérii FIFA.

- Akční adventura Deathloop od Arkhane Studios bude chránit protipirátská ochrana Denuvo. Stejná ochrana byla použita u PC verzí Prey a Dishonored 2. Dobrou zprávou je, že Arkane i Bethesda odebírají Denuvo ze svých starších her. Časem tak bude odstraněno Denuvo i z Deathloopu.

- V pořadí sedmá velká aktualizace pro The Crew 2 vyjde 25. 11. a hráči se stanou řidiček pro televizní společnost.