Dobré ráno. Dnes tu máme velkou posilu pro studio Obsidian, zmenšení velikosti Fortnite na PC i odpověď, zda PS5 vertikálně nebo horizontálně.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Final Fantasy XVI vyjde v roce 2021 pouze na PlayStation 5. Je o tom přesvědčený Official PlayStation Magazine. Hra má být obrovská a využít všechny technologie nové konzole Sony. Odpovědi na otázky ohledně nových hrdinů a dalších věcí máme najít v čísle 181. Final Fantasy XVI bylo představeno před měsícem v rámci PlayStation 5 Showcase a na titulu se má pracovat nejméně čtyři roky.

- Kojima Productions nahrávají hudbu pro svůj nový, dosud nepředstavený projekt. S fotkou se podělil Ludvig Forssell, skladatel a zvukový režisér studia. Autor soundtracku pro Death Stranding je s výsledkem spokojen, více ale neprozradil. Kojima se dříve nechal slyšet, že kromě velkých her by rád pracoval i na menších, plus vyjádřil zájem o skutečný horor.

- Viceprezident Capcomu prozradil možnosti v rozlišení a snímkové frekvenci u Devil May Cry 5 Special Edition pro Xbox Series X a PlayStation 5. Zahrát si budete moci v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu, ovšem v takovém případě bude ray-tracing vypnut. Zapnutý bude v rozlišení 4K při 30fps a v 1080p při 60fps. Když budete chtít hrát až ve 120 snímcích, tak ray-tracing bude také vypnut.

- Studio Obsidian Entertainment získalo zajímavou posilu. K týmu se přidal Jay Turner jako senior narrative designér. Před příchodem do kalifornského studia pracoval Turner pro BioWare, konkrétně od roku 2004 do roku 2011, mimo jiné se podílel na psaní scénářů pro Jade Empire, Mass Effect 1, 2 a 3, stejně tak na Dragon Age Origins. U Visceral Games byl zase hlavním scénáristou pro Army of Two: The Devil Cartel a působil také jako konzultant a korektor u Dead Space 3. V Obsidian oficiálně chystají tři projekty: survival Grounded, druhé DLC pro The Outer Worlds a slibné fantasy RPG Avowed.

Přečtěte si také: PC verze Final Fantasy XVI je téměř připravena. Bude demo

- Pac-Man: Mega Tunnel Battle je zajímavou směsicí konceptu Tetris 99 a Super Mario Bros. 35. Vývojáři zahrnuli ještě Battle Royale a vznikla netradiční „bojovka“ pro 64 hráčů, kteří soutěží v několika arénách a procházejí bludištěm. Hra bude mít premiéru 17. 11. na Google Stadia. Později se má podívat na jiné platformy. Bandai Namco neprozradili, jak dlouho bude mít Stadie exkluzivitu.

- Pokud jste ještě nehráli Fallout 76 a chcete dát hře šanci, tak do 26. 10. 2020 běží bezplatné hraní na PC, PS4 a Xboxu One.

- Fortnite bude na PC zabírat o 60 GB méně místa. Epic Games připravili optimalizační patch verze 14.40, který má sice 27 GB, ale jeho úkolem je zmenšit hru z 99 na 29,5 GB. Pro hráče to znamená, že v budoucnu budou stahovat menší aktualizace a Fortnite by se mělo rychleji načítat. Vývojářům se podařila efektní komprese balíčků textur. Není jasné, zda zmenšení čeká také konzolové verze. Ty jsou ale celkově menší než hra na PC.

- Star Wars Tales from the Galaxy's Edge je dobrodružství pro virtuální realitu. V traileru, který oznámil datum vydání, účinkuje Mistr Yoda. Ikonická postava Hvězdných válek prozrazuje, že hra vyjde 19. 11. 2020 pro Oculus Quest VR.

- Obyvatelé Spojených států amerických mohou získat zdarma Halo 5 pro Xbox One v rámci spolupráce Microsoftu s Monster Energy. Stačí se zaregistrovat na oficiálních stránkách energetického nápoje.

- PlayStation 5 ve vertikální nebo horizontální poloze? Je to úplně jedno, odpovídá výkonní ředitel Yasuhiro Ootori ze Sony s tím, že konzole byla vytvořena tak, aby se chladila stejně ve svislé i vodorovné poloze. „Osobně mám raději svislou polohu, kde je správně logo PlayStationu,“ směje se při odpovědi Ootori.

Přečtěte si také: PS5 vs. Xbox Series X. Jak to vidí čeští vývojáři?

- Xbox Series S neomezuje potenciál nové generace konzolí, myslí si tvůrci Vigoru z českého studia Bohemia Interactive. Podle Petra Koláře a Davida Kolečkáře je důležitý procesor, který zajistí, že hry budou stejné na Xboxu Series X i Series S, jen s tím rozdíl, že poběží v nižším rozlišení. Případně může dojít k různým změnám v nastavení grafických efektů. Více jsme psali zde.

- V Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 můžete nově vytvářet soukromé hry, abyste si mohli zahrát s kamarádem, což dosud šlo pouze v kooperaci na rozdělené obrazovce nebo ve veřejné online hře. Nyní můžete vytvořit soukromé lobby a zvolit si nastavení dle svého uvážení. Také došlo k opravě několika chyb.

- Derek Phillips, herec Jerryho Andersona (otec Abby) v The Last of Us Part II, se postaral o pořádný poprask, když na Twitteru informoval, že je zpět v práci. K textu přidal fotku v motion capture obleku. Ihned se spustila lavina spekulací o možném příběhovém DLC pro survival od Nughty Dog. Phillips později objasnil, že fotka nemá nic společného s Naghty Dog nebo The Last of Us. V současné době ale nemůže říct, jakého projektu se jeho práce týká.