Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

Abychom parafrázovali tehdy ještě senátora Palpatina, oznámení ne jedné, ale hned tří nových Star Wars her, které vzniknou zásluhou studia Respawn Entertainment, nás určitě překvapilo, ale příjemně. Nejen že konečně došlo na potvrzení vývoje pokračování akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order, ale ještě jsme se dozvěděli, že tým zodpovědný za VR projekt Medal of Honor: Above and Beyond připravuje novou střílečku, zatímco čerstvé studio Bit Reactor, které založili bývalí zaměstnanci studia Firaxis Games, bude spolupracovat s Respawnem při vývoji strategického titulu. Je tu ale jeden háček - žádné jiné Star Wars hry podle všeho Electronic Arts neplánuje.

Alespoň to tvrdí novinář Jeff Grubb ze serveru VentureBeat. Ten již v minulosti mnohokrát přišel se zákulisními informacemi spojenými s projekty od EA, jež se posléze potvrdily. Nyní Grubb uvádí, že v rámci struktury Electronic Arts žádné jiné studio než Respawn nové Star Wars hry nechystá. A to ani DICE, kde vznikl Star Wars: Battlefront z roku 2015 a Star Wars: Battlefront 2 z roku 2017, který je mimochodem na PC stále téměř nehratelný v důsledku závažného hacku.

Přestože už minulý rok na podzim vyšlo najevo, že v EA v minulosti odmítli nástřel třetího dílu série Star Wars: Battlefront od DICE, stále se očividně najdou fanoušci, kteří ho vyhlížejí. Nyní nás ale Jeff Grubb ujistil, že se Star Wars: Battlefront 3 nekoná a nebude konat, protože v DICE se mají zcela zaměřit na hašení požáru jménem Battlefield 2042 a obecně na budoucnost a další rozvoj značky Battlefield.

Nezapomínejme na to, že na začátku minulého roku v EA ztratili exkluzivní licenci na vývoj nových AAA Star Wars titulů, podle všeho ale nejde o jediný důvod, proč ztrácí Electronic Arts o předalekou galaxii zájem. Společnost se chce zkrátka znovu více zaměřit na své vlastní značky. V kombinaci se snížením nákladů na poplatky za licenci cizího duševního vlastnictví má být dosaženo snížení rizik při vývoji nových AAA videoher. Z historického hlediska jde přitom o slušný paradox, když si uvědomíme, že v minulosti díky EA vznikaly i hry využívající značky jako Harry Potter, Pán prstenů, James Bond nebo Kmotr.

Tohle všechno má mít každopádně za následek, že s výjimkou Respawnu se všechna studia, která v minulosti na Star Wars hrách od EA pracovala, soustředí na své vlastní značky. Zatímco DICE bude nadále spravovat sérii Battlefield, v EA Motive, kde vznikla singleplayerová kampaň Battlefrontu 2 a letecká akce Star Wars: Squadrons, připravují remake prvního dílu Dead Space. Oproti tomu studio Visceral Games, kde vznikala příběhová akční adventura ze světa Star Wars, bylo před několika lety uzavřeno a vývoj hry byl nakonec zcela zrušen. Zapomínat bychom neměli ani na Criterion, autory přídavku Rogue One: X-Wing VR Mission pro Battlefront a vesmírných multiplayerových bitev v Battlefrontu 2, kteří chystají další Need for Speed.

Určitou výjimku tvoří BioWare, kde se stále pracuje na novém obsahu pro MMORPG Star Wars: The Old Republic. Ani BioWare však žádnou novou Star Wars hru na trh neuvede, jelikož se v první řadě soustředí na vývoj nových titulů ze série Dragon Age a Mass Effect. A tak je nyní Respawn Entertainment výhradním tvůrcem nových herních Star Wars projektů od EA, jehož doplňuje pouze tým z BioWare podporující The Old Republic a studio Capital Games, které stále udržuje mobilní hříčku Star Wars: Galaxy of Heroes z roku 2015.

Svět stvořený Georgem Lucasem ale naštěstí studio nezaměstná naplno, a tak bude nadále pracovat i na podpoře battle royale Apex Legends. Spekuluje se také o tom, že v Respawnu chystají ještě novou střílečku, jež má sázet na unikátní styl a bohaté možnosti pohybu hráče. Podle dostupných informací se ale nemá jednat o pokračování série Titanfall, přičemž Jeff Grubb, který s těmito spekulacemi nedávno přišel, ani nyní neuvádí, že by se mělo jednat o ten samý projekt, jaký byl čerstvě oznámen v souvislosti se Star Wars. Tato nová střílečka a střílečka ze světa Star Wars jsou tedy pravděpodobně dva odlišné tituly.