Není žádným tajemstvím, že studio Respawn Entertainment připravuje ve spolupráci s EA a divizí Lucasfilm Games pokračování úspěšné akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019. V poslední době se přitom začalo výrazně spekulovat o tom, že by k oficiálnímu odhalení projektu nebo alespoň k formálnímu potvrzení jeho existence mohlo dojít v průběhu oficiálního Star Wars dne, který připadá na 4. května/mája. Nyní je ale vše jinak, a tak bylo už dnes oficiálně potvrzeno, že tvůrci Titanfallu, Apex Legends a samozřejmě Star Wars Jedi: Fallen Order připravují další akční adventuru ze série Star Wars Jedi.

Vývoj v rámci vyhrazeného týmu tvůrců opět vede Stig Asmussen (série God of War), který měl na starosti již vznik prvního dílu. Ale to je tak všechno, co jsme se oficiálně dozvěděli. Nevíme, jestli půjde o přímé pokračování příběhu Jedie Cala Kestise a dalších členů posádky lodi Stinger Mantis, ani kdy se hry dočkáme. Dle různých spekulací by však na vydání mohlo dojít ještě letos na podzim nebo začátkem roku 2023.

To ale není všechno, co Respawn Entertainment, EA a Lucasfilm Games v rámci ságy Star Wars připravují. Další tým v Respawnu chystá zcela novou střílečku z pohledu první osoby, a to pod vedením Petera Hirschmanna. Ten má už se značkou Star Wars na herním poli zkušenosti z minulosti, a to díky produkci značného množství titulů, mezi něž patří hry ze série LEGO Star Wars, Star Wars: Battlefront nebo Star Wars: The Force Unleashed. Navíc zastával funkci producenta při vývoji vůbec prvního dílu Medal of Honor z roku 1999 a v Respawnu vedl vývoj VR projektu Medal of Honor: Above and Beyond.

Jméno Respawn Entertainment pak najdeme ještě pod další chystanou Star Wars hrou, a to strategií, jejíž vývoj bude mít na starosti primárně nově vzniklé studio Bit Reactor. V jeho čele stojí veterán herního průmyslu Greg Foerstch, který se podílel na vzniku sérií XCOM a Civilization ve studiu Firaxis Games, přičemž i samotné studio tvoří bývalí zaměstnanci Firaxisu. Což by mohlo napovědět, jaký druh strategie nás nejspíš čeká. Respawn se každopádně v tomto případě postará v první řadě o produkci a na všechny tři Star Wars projekty bude samozřejmě dohlížet Vince Zampella, generální ředitel studia Respawn Entertainment, jenž příležitostně vypomáhá i s dalšími projekty a studii spadajícími pod EA.

A s touto bombou, dámy a pánové, hráčům se zájmem o Star Wars oficiálně začínají skutečné žně. Na obzoru se koneckonců rýsuje LEGO Star Wars: The Skywalker Saga od TT Games a Warner Bros. Games nebo multiplayerová hříčka Star Wars: Hunters pro Switch a mobily od společnosti Zynga. Studio Quantic Dream, které má na svědomí Heavy Rain nebo Detroit: Become Human, nedávno oznámilo přípravy příběhové hry Star Wars: Eclipse, zasazené do éry Vrcholné Republiky, zatímco Aspyr chystá ve verzi pro PC a PlayStation 5 remake legendárního RPG Star Wars: Knights of the Old Republic z roku 2003.

Zapomínat bychom neměli ani na expanzi Legacy of the Sith, která už 15. února/februára obohatí MMORPG Star Wars: The Old Republic od EA a BioWare, nebo na chystanou Star Wars hru od Ubisoftu, jejíž vývoj je v režii tvůrců The Division ze studia Massive Entertainment. A protože společnost Lucasfilm při každé příležitosti ráda připomíná, že kromě Star Wars přivedla na svět také Indianu Jonese, sluší se zmínit, že Bethesda a autoři novějších her ze série Wolfenstein ze švédského týmu MachineGames pracují na nové hře s nejslavnějším filmovým archeologem v hlavní roli. A teď tu máme ještě novou akční adventuru ze série Star Wars Jedi, střílečku a strategii, to všechno zásluhou Respawnu, EA a studia Bit Reactor. Tak ať nás všechny při hraní provází Síla.