Společnost Electronic Arts oficiálně dokončila akvizici Codemasters za 1,2 miliardy dolarů. Celý základní kapitál britské firmy nyní vlastní Codex Games Limited, dceřiná společnost EA.

Codemasters vytváří závodní hry jako DiRT, F1, GRID a OnRush. K britskému studiu se počítá také Slightly Mad Studios, autoři série Project Cars, kteří dříve spolupracovali s EA na NFS Shift. Krom toho mají Codemasters domluvená práva na WRC od roku 2023.

„Toto je začátek vzrušující nové éry závodních her a obsahu, protože spojujeme talentované týmy Electronic Arts a Codemasters,“ prohlásil generální ředitel EA Andrew Wilson. Z EA se stává lídr v oblasti závodních her.

„Komunita závodních nadšenců se neustále rozrůstá po celém světě a kombinace franšíz našeho portfolia nám umožní vytvářet nové inovativní zážitky a přivést více hráčů do vzrušujícího světa automobilového a motoristického sportu. Naše týmy budou celosvětovou velmocí ve světě závodních her se skvělými tituly na každé platformě. Nemůžeme se dočkat, až začneme,“ dodal Wilson.

Generální ředitel Codemasters Frank Sagnier prohlásil, že dnešek je důležitým milníkem v historii Codemasters a vzrušujícím dnem pro jejich zaměstnance a hráče. „Partnerství s EA umožní našim týmům posunout naše uznávané franšízy do nových výšin a oslovit široké globální publikum. Společně můžeme předefinovat závodní hry a vytvořit fantastické zážitky pro naše fanoušky, pro celý svět.“

V Electronic Arts si od akvizice Codemasters slibují, že budou schopni každý rok vydávat nové závody. Ostatně, Codemasters každý rok uváděli na trh F1. Uvidíme, zda Codemasters, respektive Slightly Mad Studios promluví do série Need for Speed, případně do Burnout. NFS má od loňského roku na starost Criterion Games. Dosavadní tým z Ghost Games měl projít restrukturalizací a stalo se z něj inženýrské centrum přejmenované na EA Gothenburg. Má vyvíjet technologie, které budou využívat všechny týmy Electronic Arts.

O Codemasters původně usilovala Take-Two, majitel Rockstaru a 2K Games ale s nižší nabídkou neuspěl.