Asi není třeba připomínat, že máme za sebou složitý a těžký rok. Utekl přitom překvapivě rychle, protože se na nás každý den valilo něco nového.

Rok 2023 však nepatřil jen těm dobrým chvílím, tak náročným.

NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ HER ZŮSTÁVÁ

Hned zkraje roku jsme zavedli aktualizovaný systém hodnocení a už nyní vám můžeme říct, že to bylo nejlepší rozhodnutí, co jsme za 15 let udělali.

Naše číselné hodnocení totiž z recenzí zmizelo a tím pádem zmizely komentáře o podplácení, nadržování nebo že jsme něčemu dali vysoké či malé hodnocení. Místo toho se konverzace zaměřila na kvality dané hry a mnohem zdravější diskusi o problémech ve hrách.

Číselného hodnocení jsme se ale nezbavili úplně. Interně ho stále udělujeme a na našem webu se objevuje vždy po deseti dnech od zveřejnění recenze. Transparentnější systém hodnocení je i v rámci odznáčků, které vyzdvihují ať už pozitivně nebo negativně některé aspekty hry a slouží jako dodatečná pomocná ruka.

Zavedli jsme i odznaky pro buďto skvělou, nebo přehnanou cenu hry. Do finálního hodnocení hry cenu nepromítáme, ale spousta z vás chtěla vědět náš názor, jestli je její cena v době vydání opodstatněná. A na to jsme právě využili odznaky. Do budoucna bychom je určitě rádi ještě rozšiřovali, možná některé smazali a dál iterovali. Více o aktuálním systému hodnocení najdete v dedikovaném videu.

Dejte nám klidně vědět do komentářů, jak hodnotíte s odstupem času naši změnu v systému hodnocení.

TATO VIDEA JSTE NEJSPÍŠ MINULI

Mít seznam nejsledovanějších videí by bylo snadné, ale naopak jsou zde videa, která jste možná minuli za celý rok. Dáme pár příkladů, které nám Analytics ukázalo:

Kompletní shrnutí Baldur’s Gate od Vurhora je dechberoucím 19 minutovým rozborem toho nejlepšího kolem původních dílů a tvoří skvělý takový prequel k naší monstrozní recenzi Baldur’s Gate 3.

Myslíte si, že byl Super Mario dobrák? Ve skutečnosti je to naopak a v našem videu jsme se podívali, zda náhodou za jeho hrdinskými činy nestojí patologická porucha.

Víte, že je jednoduché si dneska složit vlastní klávesnici? Vybrat si vlastní spínače? Existuje spousta klávesnic, která má takzvané hotswap spínače, a my jsme otestovali Yenkee Odyssey!

Zajímalo vás někdy, zda se může stát The Last of Us realitou? Inspirovalo nás vydání seriálu, abychom si do studia pozvali hned dva odborníky na mykózu, se kterými jsme to probrali.

Taky jste s námi mohli prozkoumat téma o tom, jak AI změní herní průmysl. Bárťas se zaměřil na budoucnost a co nás v ní všechno čeká.

Myzlivko se zase ponořil do kontroverzní Six Days in Fallujah, válečná hra, která dost možná zpracovává jen určitý vybraný úhel pohledu.

Říká vám něco jméno René? Pokud ne, tak upalujte na naše video o budovatelských hrách, kde mimo jiné dokazujeme, čím jsou poslední dobou tak populární, ale zrovna tak problematické.

Tohle byl ale malinký výběr z více jak 451 celkových videí, co jsme za rok 2023 vydali. Celkem se nám podařilo nabrat přes 12 500 000 zhlédnutí, za což vám moc děkujeme. Je to fenomenální!

15 LET S INDIANEM

Minulý rok jsme se pokusili pro Indiana zajistit věci, které mnozí YouTubeři dělají běžně, ale pro nás to bylo hned několik narozeninových překvapení.

V první řadě jsme oslavili 15 let existence našeho projektu, za těch 15 let se toho hodně změnilo nejen v herním průmyslu, ale také v našich životech. To tak nějak shrnuje naše písnička: „Přes Noc“ z produkce Vojty Šimana, na které spolupracovala celá redakce, ale především Killer a Maty.

Dokázali jsme ale také konečně uspořádat první pořádný komunitní sraz, a dokonce známe datum pro letošní, bude to SOBOTA 27. července od 14:00 – ještě vám dáme vědět, kde se sraz bude odehrávat a jak si zajistit vstup.

Do třetice ještě nesmíme zapomenout na náš první vlastní merch.

Ten se nakonec podařilo vyprodat do snad všech posledních kusů. Byla to neskutečně náročná cesta, neustálé rozhodování mezi cenou a kvalitou. Ale z toho, co jsme slyšeli, si ho všichni užíváte, a to nám dělá tu největší radost.

RECENZE NA VŠECHNO

V redakci nás není zase tak málo. Vlastně i to je důvodem, proč jsme schopni produkovat dost videí.

Recenze jsme v minulém roce měli v podstatě na všechny důležité tituly. Ať už je daná hra dobrá, nebo špatná. Nezaměřili jsme se jen na mainstreamové tituly, ale i menší indie hry, které byste neměli minout.

Vedle recenzí na Hogwarts Legacy, Baldur’s Gate 3, Spider-Man 2, Alan Wake 2 nebo Starfield… jsme tak čas věnovali i hrám jako třeba Backfirewall_, Octopath Traveler II, Have a Nice Death, Trepang2, Viewfinder, českému Hrotu anebo Last Train Home, apod.

Samozřejmě co se týče pokrytí těch největších titulů, jsme stále mezi prvními, kdo recenzi má a dokonce máme pocit, že snad většina redakce letos překonala svůj osobní rekord v délce videí.

Baldur’s Gate 3 je na 33 minut, Lords of the Fallen na 24,5 minuty a Starfield má zase 22,5 minuty.

Delší recenze se vám ale líbí a tak ten investovaný čas není nikdy ku škodě. Občas je těžké udělat kratší recenze, když prostě máte tolik věcí, o kterých chcete mluvit.

PRÁCE, KTERÁ NENÍ ZASE TAK MOC VIDĚT

Videa jsou ovšem polovina naší činnosti, nesmíme zapomenout na web, který postupně vyvíjíme a rozvíjíme. Zrychlili jsme ho, zprovoznili spousty zajímavých funkcí – no prostě, pokud ještě nejste registrováni, můžete to hned napravit a na tomto webu získat přístup k novinkám jako první a zdarma!

Vylepšili jsme také systém soutěží, jednak losování trvá už opravdu krátkou dobu. Jednak jsme se zaměřili na doručování výher.

Naše redakce jen v minulém roce rozdala hry, hardware a různé produkty v hodnotě skoro půl milionu korun. Máme nejvíce soutěží ze všech herních médií v ČR. Tak toho využívejte!

A protože ho sledujete, možná právě proto jsme i letos byli na druhém místě v Křišťálové Lupě za zájmový herní web. Děkujeme zpětně ještě jednou za hlasování, moc pro nás nominace znamená.

A nesmíme zapomenout další posun také u NerdFixu, kde jsme se ke konci roku spojili s Legendami ze stolu. Jde o skupinu přátel, kteří hrají různé RPG hry.

Jejich desetidílný Vaesen je dobrodružný a podle vašich reakcí se vám opravdu líbí. Už teď můžeme ale prozradit, že připravujeme další seriál!

CO TEDA PŘIPRAVUJEME?

Žádné překvapivé extrémní změny nečekejte.

Náš plán zahrnuje stále dobrý základ: novinkový servis skrz 90vteřin, herní témata, živě vysílaný Showtime, reportáže a recenze – to je jádro naší produkce.

Chceme se ovšem zaměřit víc na pravidelná delší videa, jako jsou naše podcastové rozhovory s různými hosty PvP, chceme se pravidelně vracet, alespoň jednou do měsíce(*snad), k epizodickému Indianovi – na kterém může pracovat společně celá redakce a dále se pokusíme přinášet zajímavá shrnutí ke hrám, o které si píšete.

Naší produkci můžete podpořit členstvím RocketClub, na našem YouTube a tím se dostat k bonusovým Q&A videím. To je ovšem jediný obsah, který najdete za takzvaným paywallem.

Záleží nám na tom, abyste měli vždy hlavní obsah dostupný, nedělený, kdykoliv. Podpora zahrnuje jiný druh odměn, například od určitého stupně lze vypnout zcela reklamy na našem webu nebo získat více bodů v měsíci.

Rok 2024 startujeme s plnou energií a nemůžeme se dočkat, co řeknete na všechna videa a články, které pro vás chystáme. Máme pro vás na každý den něco. Tak zůstaňte naladěni... teprve začínáme!