České a Slovenské hráče nejvíce nalákalo pekelné čtvrté Diablo. Pokračování akčního RPG od Blizzardu ovládlo žebříček v obchodech Xzone i JRC. Další místa už jsou odlišná. U Xzone jsou na stupních vítězů ještě Final Fantasy XVI a God of War Ragnarök, zatímco u JRC je to FIFA 23 a Hogwarts Legacy.

„Pekelné RPG, které vyšlo stylově 6. 6., se udrželo na špičce po celý červen a neohrozil ho ani přírůstek další populární série Final Fantasy XVI. Na pomyslné bronzové příčce skončila loňská PlayStation exkluzivita, oceňovaný God of War: Ragnarök, která hráče a hráčky nalákala akční cenou pod tisíc korun,“ uvádí Xzone.

Slevová akce se do TOP 10 promítla i na dalších pozicích, kdy se mezi nejprodávanější hry dostaly tituly Horizon: Forbidden West, GTA: The Trilogy – The Definitive Edition a Death Stranding. Čtvrté místo ulovila květnová novinka The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

10 NEJPRODÁVANĚJŠÍCH HER ZA ČERVEN V XZONE

  1. Diablo IV (PS5/PS4/Xbox)
  2. Final Fantasy XVI (PS5)
  3. God of War Ragnarök (PS5/PS4)
  4. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Switch)
  5. Horizon: Forbidden West (PS5/PS4)
  6. GTA: The Trilogy – The Definitive Edition (PS4/Xbox)
  7. Street Fighter 6 (PS5/PS4/Xbox)
  8. Crash Team Rumble – Deluxe Edition (PS5/PS4/Xbox)
  9. Aliens: Dark Descent (PS5/PS4/Xbox)
  10. Death Stranding (PS5/PS4)

„Diablo 4 se první místo dostalo i přesto, že se Blizzard rozhodl upřednostnit digitální distribuci, kdy při Ultimate Edition získali hráči dokonce předběžný přístup do hry. Fandové si prostě nechtěli nechat ujít krabicovou verzi hry,“ popisuje za JRC a Smarty.cz Petr Kratochvíl. Ten očekává, že se hře bude dařit i v dalších měsících. „Série je pro spoustu hráčů srdcovkou, nové pokračování se navíc povedlo. Je pravděpodobné, že se Diablo IV nějakou dobu udrží mezi nejprodávanějšími hrami,“ dodává Kratochvíl.

Druhou příčku obsadila FIFA 23, kterou nejspíš sesadí až její ohlášený nástupce – EA Sports FC. Třetí skončil Hogwarts Legacy, které bylo v JRC a Smarty.cz v exkluzivní slevové akci.

Žebříček uzavírají dva tituly pro PlayStation 5. „Je to Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, který těží nejen z cenové akce, ale i z pokračování oblíbeného animovaného filmu s Milesem Moralesem v hlavní roli, a God of War Ragnarök, který se taktéž objevil v promoci a potvrzuje svou kvalitu,“ uzavírá Kratochvíl.

10 NEJPRODÁVANĚJŠÍCH HER ZA ČERVEN U JRC A SMARTY

  1. Diablo IV
  2. FIFA 23
  3. Hogwarts Legacy
  4. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  5. Minecraft
  6. Grand Theft Auto V
  7. Final Fantasy XVI
  8. F1 23
  9. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  10. God of War Ragnarök

Xzone má statistiky detailnější a odhaluje, že po konzolový žebříček po květnovém kralování Nintenda opět obsadila PlayStation 5, a to díky slevě, kdy se poprvé dostala pod hranici 12 tisíc korun. Do první pětice se pak kromě stále populárního Switche podíval i Xbox Series X. Takto vypadá žebříček:

  1. Konzole PlayStation 5 825 GB s mechanikou
  2. Konzole PlayStation 5 825 GB digitální
  3. Konzole Nintendo Switch
  4. Konzole Xbox Series X 1TB
  5. Konzole PlayStation 4

Populární a do posledního kusu opět vyprodaný diablovský pohár s Lilith slavil mezi fanoušky úspěch i v červnu, kdy se vyšvihl z třetího na první místo merchandisového žebříčku. Do spousty herních knihoven pak přibyla Kniha The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, oficiální průvodce nejnovějšího Linkova dobrodružství. Velký zájem byl také o obrovskou krabici Leviathan, která byla vydána v rámci 10. edice Warhammer 40 000.

  1. Pohár Diablo IV – Lilith Goblet (Nemesis Now)
  2. Kniha The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – The Complete Official Guide
  3. Kniha Level – O hrách a lidech
  4. W40k: Leviathan – Launch Box Set
  5. Oficiální soundtrack Assassin's Creed (Leap into History) na 5x LP

Magic: The Gathering ani po 30 letech neztrácí nic na své oblíbenosti. S novou sadou Tales of the Middle Earth ze světa Pána prstenů se však známé karetní hře povedl obrovský majstrštyk. „Tvůrci do balíčků vložili kartu slavného Jednoho prstenu opravdu v jednom jediném kusu a vznikl tak obří hon na prsten. Ten skončil teprve před pár dny a nabídky na odkoupení karty se nyní pohybují až v milionech eur,“ popisuje vzniklou mánii Jakub Jandík, Xzone specialista na karetní hry. Edice se prodává neuvěřitelným tempem a hraní Magiců je na tom lépe než kdy jindy.

  1. Magic: The Gathering Universes Beyond - LotR: Tales of the Middle-Earth
  2. Karetní hra Pokémon TCG: Scarlet & Violet
  3. Magic: The Gathering March of the Machine
  4. Magic: The Gathering Modern Horizons 2
  5. Pokémon TCG: Pokémon GO