Série DOOM včera oslavila nádherné 30. narozeniny. My jsme slavili hlavně prostřednictvím našeho kvízu a celkově se dá říct, že po celý víkend oslavy probíhaly hlavně v režii fanoušků z celého světa a původních tvůrců z id Software. John Romero podle očekávání vydal krátce po sobotní půlnoci parádní neoficiální šestou epizodu původního DOOMu s názvem SIGIL 2 a v neděli večer se sešel s Johnem Carmackem ve velmi zajímavém streamu (záznam níže). Adrian Carmack zase využil Twitter ke zveřejnění působivých kreseb z vývoje prvního i druhého dílu.

K oslavám se pochopitelně připojilo i stávající studio id Software společně s vydavatelem Bethesda Softworks, pod kterého patří. Bohužel jsme se nedočkali oznámení nového DOOMu ani jakéhokoliv jiného chystaného projektu, Marty Stratton a Hugo Martin ale prostřednictvím videa poděkovali fanouškům, modderům, originálním tvůrcům i všem bývalým a současným zaměstnancům id Software za dlouhodobou podporu celé značky.

Něčím zajímavým posléze přispělo k oslavám 30. narozenin DOOMu prakticky každé studio, které je součástí struktury Bethesdy, zpravidla ve formě kresby či obrázku. Studio Arkane (Dishonored, Deathloop, Redfall, Marvel's Blade) si kupříkladu překvapivě vzpomnělo na svou verzi Prey z roku 2017 a nabídlo obrázek, kvůli němuž nás rázem mrzí, že nikdy nedošlo na žádný oficiální crossover DOOMu a Prey od Arkane.

Tvůrci letošního rytmického hitu Hi-Fi RUSH z japonského studia Tango Gameworks (The Evil Within, Ghostwire: Tokyo) zase zveřejnili kresbu nepřekvapivě zaměřenou na kočičího společníka 808 a gauč, na němž se běžně rozvaluje hlavní hrdina Chai. Jenže teď mu ho někdo obsadil. Postavu Slayera z DOOMu z roku 2016 a DOOMu Eternal využil pro potřeby oslavné kresby také samotný vydavatel Bethesda Softworks.

Zásluhou Bethesdy Game Studios (The Elder Scrolls, Fallout 3, Fallout Shelter, Fallout 4, Fallout 76, Starfield) tu pak máme obrazové spojení Falloutu a Skyrimu s DOOMem. Čerstvá fotka od švédských MachineGames (novější díly série Wolfenstein, nové epizody pro Quake a Quake 2, Indiana Jones) může zase vést k obavám o to, zda náhodou někdo ze zaměstnanců studia netrpí vážným onemocněním močových cest. Protože ten nápis ve sněhu vypadá vážně podezřele. Skvěle naopak působí černobílý obrázek od tvůrců The Elder Scrolls Online ze studia ZeniMax Online, který si můžete i vybarvit.

Někteří vývojáři dokonce nahráli vlastní vzkazy a blahopřání. Kromě vedení id Software tak učinili třeba tvůrci mobilní hříčky Mighty DOOM z týmu Alpha Dog Games či ředitel Arkane Studios Harvey Smith, jenž je považován za otce série Dishonored a za jednoho z hlavních tvůrců prvního dílu Deus Ex z roku 2000. Jen škoda, že nikdo „omylem“ nevyzradil něco o tom, jaké plány má id Software a Bethesda se značkou DOOM do budoucna.