Tento týden uběhlo 5 let od vydání akčního bizáru Control od finského studia Remedy Entertainment, a tak je příhodné, že zrovna teď došlo k oznámení zajímavé spolupráce Remedy a americké mediální společnosti Annapurna Pictures. S její pomocí v budoucnu dojde k expanzi značek Control a Alan Wake do světa filmu, televize a dalších médií. Sdílený svět obou značek známý jako Remedy Connected Universe tak oficiálně začíná sahat i za hranice světa videoher.

Co přesně nás v tomto případě čeká? To bohužel v tuto chvíli nevíme, spolupráce obou firem ale zahrnuje ještě něco dalšího. Annapurna bude spolufinancovat vývoj druhého dílu Control, který si nakonec Remedy vydá samo. Díky tomu má být Control 2 přesně tou hrou, jakou si finští tvůrci přejí. Veškerá práva na značky Control a Alan Wake navíc zůstávají v rukou Remedy, takže vývojáři mají i nadále plnou kreativní kontrolu. Jen mají nyní nového partnera, díky nimž mohou svět spisovatele Alana Wakea, ředitelky Jesse Faden a dalších postav rozšířit do dalších médií.

Ředitel komunikace Thomas Puha z Remedy na oficiálním webu studia připomněl, že příslušný tým již na Control 2 nějakou dobu pracuje a aktuálně se připravuje na plnohodnotný vývoj, o čemž jsme se dozvěděli nedávno. Také ale zdůraznil, že na konkrétní novinky o hře si budeme muset ještě počkat, což platí také o kooperativním spin-offu s pracovním názvem Condor. Nyní je zkrátka vše zcela v rukou Remedy, i když Annapurna má být rovněž koproducentem Control 2.

Bude to poprvé, co Remedy některý ze svých klíčových titulů uvede na trh svépomocí. Původní Death Rally vydávala společnost Apogee Software/3D Realms, zatímco první dva díly série Max Payne vydávala primárně firma Rockstar Games, která nakonec koupila práva na samotnou značku od Remedy a Apogee. Originální Alan Wake se zrodil za spolupráce s Microsoft Game Studios, první díl Control měl dosud pod svými křídly vydavatel 505 Games, dvě singleplayerové kampaně pro CrossfireX a Crossfire HD zajistil jihokorejský moloch Smilegate a o vydání projektu Alan Wake Remastered i survival hororu Alan Wake 2 se postarala divize Epic Games Publishing. Na pozici tradičního vydavatele pak bylo v minulosti možné Remedy najít v případě PC portů her Alan Wake a Alan Wake's American Nightmare, mobilního nezdaru Agents of Storm nebo remaku Death Rally pro PC a mobily.

A pokud máte pocit, že spojení Alan Wake a televize už tu jednou bylo, nemýlíte se. V roce 2018 došlo k oznámení spolupráce Remedy a produkční společnosti Contradiction Films, z níž měl vzejít televizní seriál rozšiřující zasazení a další prvky prvního dílu série Alan Wake. Před dvěma lety se dokonce objevily zprávy, že práva na vývoj seriálu získala síť amerických televizních stanic AMC Networks, ale Annapurna nemá nic společného ani s Contradiction Films, ani s AMC. Aktuálně tedy vše nasvědčuje tomu, že původní plány putovaly do koše a nahradila je nová, obsáhlejší kooperace Remedy a Annapurna Pictures.