Vedení studia Remedy se jako už tradičně podělilo o finanční výsledky určené investorům, stejně jako o komentář spojený s aktuálním stavem celé společnosti a s plány do budoucna. Ty aktuálně zahrnují vývoj hned pěti titulů, přičemž nejblíž dokončení a vydání se aktuálně nachází survival horor Alan Wake 2. A ačkoliv se tomu po všech těch letech čekání pořád těžko věří, nyní už je dokonce možné projít plnohodnotné pokračování kultovního thrilleru z roku 2010 od začátku do konce.

Alespoň to tvrdí generální ředitel Remedy Tero Virtala, který ve zprávě pro investory dodává, že už brzy bude na místě veškerý herní obsah. Poté se budou moci vývojáři zcela soustředit na ladění a testování, takže je možné, že Alan Wake 2 opravdu vyjde během letošního roku. Zatím ale oficiálně stále platí termín vydání někdy během roku 2023.

Virtala také prozradil, že Alan Wake Remastered z roku 2021 zatím studiu nepřinesl žádný podíl ze zisku, takže prodeje podle všeho zůstaly za očekáváním. Šéf Remedy však věří, že se prodeje zlepší, až bude na dohled Alan Wake 2, protože poté si budou chtít mnozí hráči i fanoušci připomenout příběh prvního dílu na nové generaci konzolí.

Vydavatelem obou titulů je přitom divize Epic Games Publishing, což je mimo jiné důvod, proč Alan Wake Remastered dodnes nenajdete třeba na Steamu. I to může mít teoreticky na slabé prodeje remasteru vliv. Virtala sice nic takového nezmiňuje, takže jde spíše o náš vlastní odhad, navíc jsou samozřejmě důležité i prodeje na konzolích, na které nemá exkluzivita PC verze pro Epic Games Store žádný vliv, ale řada hráčů si značku Alan Wake roky spojovala hlavně se Steamem.

Na platformě od Valve zaznamenal PC port původní verze hry pro Xbox 360 už v prvních dnech po vydání, k němuž došlo v roce 2012, značný úspěch. Díky Steamu kupříkladu došlo k pokrytí nákladů na vývoj PC verze v řádu pouhých několika desítek hodin. Omezení dostupnosti titulu se značkou, která si získala velké množství PC hráčů, na klienta, který se u těch samých PC hráčů často netěší velké oblibě, tedy mohlo s prodejními výsledky dost zamávat. Na druhou stranu nebýt finanční podpory Epic Games, kdo ví, jestli bychom se kdy remasteru či druhého dílu vůbec dočkali.

V případě ostatních projektů, které Remedy připravuje, každopádně v posledních měsících nedošlo k velkým změnám. Vývoj kooperativního titulu s pracovním označením Condor, který je zasazen do světa Control z roku 2019, se tak stále nachází ve fázi testování herního konceptu. Ve stejném stavu je rovněž kooperativní free-to-play střílečka s pracovním názvem Vanguard, kterou pohání Unreal Engine a kterou na mobilech vydá čínský gigant Tencent, zatímco o vydání na PC a konzolích se postará samo studio Remedy.

Pak tu máme remake prvních dvou dílů série Max Payne. Podle Virtaly vývojáři udělali dobrý pokrok, Max Payne 1&2 remake se ale přesto stále nachází v konceptuální fázi vývoje. V tomto případě je každopádně vydavatelem společnost Rockstar Games, která stále vlastní práva na značku Max Payne. Oproti tomu značky Alan Wake a Control vlastní přímo Remedy.

O výraznějším posunu se tak dá mluvit snad už jen v souvislosti s Control 2. Autoři projektu, jenž donedávna nesl kódové označení Heron, mají nyní k dispozici detailní koncepty vize samotné hry i všech jejích kreativních oblastí, mezi něž patří hratelnost, příběh nebo umělecká stránka. Proto vývoj postoupil do fáze testování těchto konceptů. A aby té změti informací o vydavatelích a firmách, s nimiž nyní Remedy spolupracuje, nebylo málo, sluší se připomenout, že na vydání a financování projektu Condor a Control 2 se podílí společnost 505 Games, která vydala už originální Control.

S ohledem na fakt, že se v Remedy aktuálně pracuje na pěti hrách, z nichž všechny kromě Vanguardu pohání proprietární engine Northlight, nejspíš nepřekvapí plán studia vydat novou hru každý rok. Letos má pochopitelně dorazit Alan Wake 2, ale je otázka, co by mohlo vyjít třeba v roce 2024. Ostatní tituly totiž nedělají dojem, že by byly v kdovíjak pokročilé fázi vývoje, takže nezbývá než si počkat na další plány Remedy. Už nyní je ale rozhodně můžeme označit za ambiciózní.