Jako blesk z čistého nebe včera večer neudeřily pouze bouřky, ale také odhalení nové hry od finského studia Remedy Entertainment. Autoři her jako Alan Wake, Max Payne nebo Quantum Break oznámili novou dohodu o spolupráci se společností 505 Games, která vydává Control, zatím poslední hru od Remedy, vydanou v roce 2019. Z této spolupráce vzejde multiplayerový spin-off Control, jenž je zatím prezentován pod pracovním označením Condor.

Přečtěte si také: Epic nabízí zdarma mysteriózní Control od tvůrců Alana Wakea

Condor slibuje kooperativní zážitek pro 4 hráče, který se odehrává ve světě Control. Půjde přitom o PvE, na kompetitivní multiplayer tedy v tomto případě můžeme zapomenout. Hra je ve vývoji ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S, přičemž ji pohání Northlight Engine, proprietární technologie Remedy, kterou využívá Control a Quantum Break.

Základní rozpočet pro vývoj hry Condor čítá 25 milionů euro. Obě společnosti také oznámily, že investice do vývoje a marketingu budou rovným dílem rozděleny mezi Remedy Entertainment a 505 Games. Obdobným způsobem se má dělit i čistý zisk.

Z pokračující spolupráce 505 Games a Remedy má vzejít také další, větší hra zasazená do světa Control, která bude mít k dispozici vyšší rozpočet. Na bližší detaily ohledně tohoto projektu, stejně jako na další podrobnosti spojené s projektem Condor, si však budeme muset ještě počkat.

Zatím také nemáme k dispozici odpověď na otázku, jestli je Condor výsledkem iniciativy Vanguard. V jejím případě se v minulosti také hovořilo o vzniku multiplayerové kooperativní hry, s největší pravděpodností však půjde o odlišné projekty, jelikož Vanguard, jak se označuje také první hra vznikající v rámci této iniciativy, má využívat engine Unreal. Condora však pohání Northlight.

Přečtěte si také: AAA hra od Remedy a Epicu brzy vstoupí do fáze produkce

Za zmínku také stojí, že Control doprovázela celá řada kontroverzí a kroků, které se u hráčů nesetkaly s moc velkým pochopením. Placený upgrade pro next-gen konzole, roční exkluzivita PC verze pro Epic Games Store odhalená až po oznámení vydání hry na Steamu, zdržení vydání prvního DLC pro Xbox One o tři měsíce, exkluzivní mise a oblek jen pro PS4... seznam problémů a protizákaznických kroků pokračuje dál a dál. Ačkoliv samozřejmě oficiálně nevíme, zda a nakolik za to všechno může 505 Games nebo Remedy, mnozí předpokládají, že viníkem této opakované sabotáže jinak povedené hry před i po vydání je právě 505 Games jakožto vydavatel. I proto může pokračující spolupráce Remedy s 505 Games překvapovat.

V každém případě Control ještě neříká poslední slovo. Což mimo jiné znamená, že neříká poslední slovo ani Remedy Connected Universe, tedy sdílený svět her od Remedy, do něhož spadá minimálně Control a Alan Wake. O druhém díle thrilleru Alan Wake a remasteru původní hry se přitom již nějakou dobu spekuluje, dle dostupných informací na obou titulech spolupracuje Remedy s Epic Games, a tak se zdá, že Remedy Connected Universe díky dvěma novým hrám navazujícím na Control a pokračování Alana Wakea postupem času pěkně nabobtná.