Dobré ráno. Z Ubisoftu a BioWare odcházejí důležití vývojáři. Propad polského studia CD Projekt RED a čekání na návrat Cyberpunku 2077 do PlayStation Store. Možná se blíží oznámení Death Stranding 2. Returnal vyjde včas.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Během několika měsíců se CD Projekt z nejoblíbenějšího studia na světě stal nejvíce nenáviděný, uvádí polská společnost DM BOŚ a snižuje prognózy prodeje Cyberpunku 2077 na období 2020-2024 o 31 procent na 49 milionů kusů (dříve 71,1 milionu). Mezitím uběhlo už 100 dnů od doby, co byla jedna z nejočekávanějších her roku 2020 odstraněna z PlayStation Store. Od té doby je ticho ze strany Sony i CD Projektu RED. Na konzolích PlayStation je tak možné Cyberpunk 2077 koupit výhradně ve fyzické verzi.

- Blíží se oznámení Death Stranding 2? Yoji Shinkawa, umělecký ředitel studia Kojima Productions, v nedávném rozhovoru připustil, že pravděpodobně brzy představí novou hru. Podle indikací by mohlo jít o pokračování netradičního Death Stranding. Projekt je ve vývoji minimálně od konce roku 2019. Mezitím byl jiný titul japonského týmu zrušen. V létě minulého roku sám Kojima na Twitteru naznačil, že nová hra bude zasazena do světa Death Stranding. Na podzim pak hledal nové zaměstnance pro práci na tomto projektu.

- Předplatitelé EA Play Pro na PC si nebudou muset kupovat Biomutant. Tahle novinka od THQ Nordic bude v den vydání (25. 5. 2021) přidána do katalogu této služby, jež stojí 15 eur za měsíc (nebo 99 eur za rok).

- Z Ubisoftu po více než deseti letech odešel Darby McDevitt. Ten byl zodpovědný za příběh mnoha velkých titulů. Mimo jiné pracoval na Assassin's Creed Valhalla, Assassin's Creed 2: Discovery, Assassin's Creed: Revelations, Assassin's Creed: Bloodlines a také na Assassin's Creed IV: Black Flag. McDevitt o odchodu informoval na svém osobním twitterovém účtu. V současné době není známo, co bude známý scénárista dělat.

- S odchody se musí vypořádat také BioWare. Staré jádro se postupně rozpadá. Tentokrát sbalil kufry Jonathan Warner, naposledy působil jako režisér Anthemu. Důležitý byl také u Mass Effect: Andromeda a roli producenta zastával u Mass Effect Trilogy a Mass Effect 3: Citadel. Na sociálních sítích informoval, že jde dělat něco nového.

- Bezplatná multiplayerová taktická akce Rogue Company bude vylepšena pro PS5. Tato verze vyjde 30. 3. a pochlubí se rozlišením 4K a 60 snímky za sekundu s lepším vizuálem. Druhý režim zajistí stejné rozlišení při 120 snímcích, ale v horší grafické kvalitě. Současně bude podporovat hraní s hráči z PS4, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch a PC.

- Do veřejné bety vstoupil Magic: Legends. Diablovku od Cryptic Studios si můžete zahrát na PC. Stačí se zaregistrovat na oficiálních stránkách, případně na Epic Games Store.

- PlayStation 5 exkluzivita Returnal vyjde včas. Studio Housemarque se pochlubilo dokončením vývoje. Na arkádovou hororovou střílečku se můžeme těšit 30. 4. 2021.

- Halo Infinite vyjde v listopadu/novembri? Microsoft dříve hru slíbil na podzim letošního roku, ale nyní dabér Verlon Roberts (hlas Spartana Griffina) prozradil, že návrat Master Chiefa se uskuteční koncem listopadu.

- Outriders není poslední hrou od Square Enix pro Xbox Game Pass. Microsoft uzavřel s japonskou vydavatelskou společností partnerství. To má zahrnovat více než šest her, které budou v předplatném v den jejich vydání.

- Crash Bandicoot: On The Run se stává velkým hitem. Podle údajů společnosti Sensor Tower si tuhle free-to-play novinku do svých mobilů a tabletů s Androidem stáhlo 8,1 milionu hráčů. Hra přitom vyšla teprve 25. 3. 2021. Když k tomu přičteme ještě stažení z App Store, které začalo 23. 3., tak se dostaneme celkem na 11,4 milionu. Crash Bandicoot: On The Run si vede v prvních dnech lépe než Candy Crush Friends Saga od King. Takové Call of Duty Mobile v první den zaznamenalo 18,1 milionu stažení.