S každým novým trailerem očekávání rostla a hráči se nemohli dočkat, až si S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl zahrají. Po traileru Bolts & Bullets vypuštěného během Gamescomu se vše změnilo. A nepřidaly tomu rozporuplné dojmy novinářů a hráčů, kteří si titul na veletrhu v Kolíně nad Rýnem zahráli. Očekávaná postapokalyptická akce vypadá jinak, grafika je mnohem horší než v prvním gameplay traileru z roku 2021.

Jasný downgrade, jsou přesvědčeni hráči a vybavují si Ubisoft, který předváděl Watch Dogs ve skvělé grafice, ovšem finální verze hackerské akce byla úplně jiná. Naštěstí si ve studiu GSC Game World vše uvědomují. STALKER 2 je plně dokončen a nyní se tvůrci soustředí na doladění hry. Důležité je jedno, stále věří, že dokážou kvalitu grafiky dostat na úroveň, na níž byla v roce 2021.

Prohlásil to Zakhar Bocharov, manažer pro styk s veřejností v GSC Game World, který debatoval s IGN. Dle Bocharova studio cílí na to, aby STALKER 2 vypadal stejně dobře jako v traileru z E3 2021. Všichni v týmu mají věřit tomu, že to dokážou, hru dotáhnout do konce, podaří se jim realizovat své ambice a ukázat světu, čeho jsou skutečně schopni.

„Dostáváme se k tomu,“ říká Bocharov k cíli mít hru v kvalitě, která byla naznačena v poutavém gameplay videu v roce 2021, „ale na cestě jsou určité hrboly“.

VÁLKA NA UKRAJINĚ VŠE ZMĚNILA

Nutno říct, že GSC Game World jsou v úplně jiné situaci. V červnu 2021 na E3 nikdo z nich netušil, že v únoru dalšího roku ruská armáda napadne Ukrajinu a všem se změní život. Po krušných měsících se hlavní tým přesunul do Prahy a vývoj měl být obnoven někdy v květnu. Museli dát dohromady studio pro motion capture a nahrávání dabingu, protože se rozhodli určité části příběhu předělat, vyškrtnout ruský dabing a více se zaměřit na ten anglický. I přesto, že obsah měli už hotov a původním plánem bylo vše ladit.

Někteří zaměstnanci bojují za Ukrajinu, zatímco další tvrdě pracují, aby STALKER 2 byl dokončen. Prezentují ho jako národní produkt, kterým chtějí podpořit Ukrajinu a ukázat světu, že Ukrajina má spoustu talentů, spoustu profesionálů, kteří mohou hráčům přinést nové zážitky.

Kromě toho všeho musejí denně řešit ruské hackery a jejich neustálé pokusy prolomit bezpečností systémy studia, obtěžování a výhrůžky smrtí, které následovaly po krádeži osobnostních informací, včetně telefonních čísel zaměstnanců. Jen si představte, že ráno otevřete Messenger, abyste se podívali na něco do práce, třeba zakontrovali své pracovní úkoly, a někdo vám z neznámého čísla napíše: „Měl bys k**va chcípnout“. A pak hledáte dál, co dnes musíte v práci udělat. Takto popsal Bocharov jeden z incidentů, jiné jsou horší, ale nechtěl zacházet do detailů.

GSC Game World má nějakých 360 zaměstnanců. Většina se přestěhovala do našeho hlavního města, ale zhruba 160 jich zůstalo na Ukrajině, někteří z nich byli nuceni se přemístit do jiných oblastí země. Spousta vývojářů, kteří jsou v Praze, mají na Ukrajině své rodiny. Každý den začínají tak, že se navzájem snaží zkontaktovat a zjistit, zda jsou všichni v pořádku.

Dle Bocharova všichni žijí ve stresu, který nikomu nepřejí, ale naučili se takto fungovat a jejich cílem je dokončit hru, aby si hráči mohli tenhle postapokalyptický příběh zahrát. V podobné situaci jsou autoři Metra ze 4A Games, kteří pracují na novém Metru. Na začátku letošního roku přiznali, že příběh válka na Ukrajině ovlivnila. Dle neoficiálních informací je pokračování hry Metro Exodus plně hratelné, takže by mohlo klidně vyjít v roce 2024 na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl byl nedávno odložen z prosince 2023 na první čtvrtletí roku 2024. Hra vyjde pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Bude mít české titulky a v den vydání bude dostupná v předplatném Game Pass. Později se dostane na PlayStation 5.