Na akci Xbox + Bethesda Game Showcase přirozeně nesměl chybět ani S.T.A.L.K.E.R. 2, který míří na PC a Xbox Series X|S. V první řadě je zajímavé, že hra nově dostala podtitul, jenž zní Heart of Chernobyl. Ještě důležitější než název je ale skutečnost, že tu máme konečně k dispozici první skutečné záběry z hraní hry. Cokoliv, co jsme z ní viděli doposud, bylo sice vytvořené v herním enginu (Stalkera 2 pohání Unreal), ale nereprezentovalo finální podobu dlouho očekávaného návratu do Zóny. Což se nyní mění.

První gameplay záběry ukazují zejména celou řadu dobře známých herních prvků a poznávacích znaků série. Celé video prolíná posezení u ohně ve společnosti několika stalkerů, přičemž je zajímavé, že se tvůrci ze studia GSC Game World nebáli při tak důležité prezentaci vsadit na ruský dabing a anglické titulky.

Přečtěte si také: Na internet unikly materiály ze zrušené verze Stalkera 2

Zbytek ukázky pak nabízí pohled na několik obyvatel Zóny, sbírání výbavy nebo vylepšování zbraní za chodu. Což znamená také nějakou tu přestřelku a používání jak nových, tak velmi povědomých zbraní. V lokaci, která nápadně připomíná bažiny ze hry S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, pak můžeme vidět velmi tradiční hratelnost, spočívající v házení šroubů okolo sebe a zjišťování dosahu smrtících anomálií detektorem.

Jedna taková anomálie si snadno poradí například s neopatrnou flaksou. Výskyt flaksy pak znamená, že se z předešlých her ze série vrací dobře známí mutanti, což víc než jasně demonstruje krátká ukázka průchodu laboratoří, kterou zakončuje pohled na ikonického bloodsuckera/upíra. Někteří se pak musí ptát, kdo je ten stalker, s nímž hlavní hrdina Skif v jeden okamžik vede rozhovor na střeše. Mohlo by se jednat o Střelce/Streloka, protagonistu prvního dílu a důležitou figuru v ostatních hrách ze série S.T.A.L.K.E.R.? Nejspíš ne. Střelce známe jako skoro-plešouna a Zóna nejspíš není místem, kde by někomu snadno dorůstaly vlasy. I když, jeden nikdy neví. Mimochodem, každého veterána prostě musí pohladit na duši nezaměnitelný zvuk pípání PDA.

Konečně také víme, kdy se hry dočkáme. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl dorazí 28. dubna/apríla 2022 ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Tím tedy ve víru anomálie jednou provždy umírá dosud už tak slaboučká naděje, že si hru zahrajeme ještě letos. S.T.A.L.K.E.R. 2 bude rovněž ode dne vydání k dostání v nabídce Game Passu.

Na závěr ještě jedna dobrá zpráva pro PC hráče. Kromě nadějí na letošní vydání naštěstí padá i obava, že kvůli využití Unreal Enginu bude S.T.A.L.K.E.R. 2 exkluzivitou pro Epic Games Store. Tvůrci na Twitteru totiž zveřejnili časy, kdy se v jednotlivých obchodech objeví možnost předobjednávky hry, a kromě Epic Games Launcheru a obchodu Microsoftu v tomto seznamu najdeme také Steam. A co víc, PC verze bude k dostání i krabicově a v krabičce najdeme právě Steam klíč. Příznivci série a Steamu si tak mohou úlevou pořádně přihnout z lahve vodky, ukousnout trochu salámu, zajíst ho chlebem a začít brnkat něco veselého na kytaru u ohně.